Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka

3 min. czytania
0
0
Malinowa chmurka to ciasto jak najbardziej na lato, delikatne puszyste na kruchym spodzie z bezą na wierzchu i bitą śmietaną. Trochę pracochłonne, ale naprawdę warto się pomęczyć. Najlepsze jest na drugi dzień, więc można spokojnie zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Świeże owoce w galaretce wzbogacają wrażenia ale spokojnie można użyć mrożonych. Doskonałe na upalne dni.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła zimnego
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa malinowa:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szklanki gorącej wody

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Beza:

  • 150 g cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło najlepiej zimne i całość na wstępie siekamy nożem tak by jak najkrócej wyrabiać rękami. Zagniatamy i wkładamy owinięte w folię do lodówki na 30 min.
  • Rozwałkowujemy placek o średnicy 23 cm i wkładamy do torownicy o tym wymiarze nakłuwając widelcem.
  • Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i strudzimy.
  • Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier i pod koniec ubijania mąkę.
  • Wykładamy bezę na formę wyłożoną papierem, można użyć tej, w której przed chwilą piekło się ciasto. Wyrównujemy i pieczemy 1 godzinę w 140 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
  • Maliny myjemy. Rozpuszczamy galaretki we wrzątku i mieszamy z malinami. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Wkładamy na dno formy znów nasz spód i wylewamy masę malinową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Ubijamy śmietanę dodając partiami cukier, ekstrakt, a potem serek. Nie ubijamy za długo by się nie rozgrzało za mocno. Wykładamy na masę malinową, przykrywamy bezą i wstawiamy całe ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…