Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka

9 minuty czytania

Malinowa chmurka to ciasto jak najbardziej na lato, delikatne puszyste na kruchym spodzie z bezą na wierzchu i bitą śmietaną. Trochę pracochłonne, ale naprawdę warto się pomęczyć. Najlepsze jest na drugi dzień, więc można spokojnie zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Świeże owoce w galaretce wzbogacają wrażenia ale spokojnie można użyć mrożonych. Doskonałe na upalne dni.

Ciasto malinowa chmurka

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła zimnego
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Masa malinowa:
  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szklanki gorącej wody
    Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
    Beza:
  • 150 g cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, masło najlepiej zimne i całość na wstępie siekamy nożem tak by jak najkrócej wyrabiać rękami. Zagniatamy i wkładamy owinięte w folię do lodówki na 30 min.
  2. Rozwałkowujemy placek o średnicy 23 cm i wkładamy do torownicy o tym wymiarze nakłuwając widelcem.
  3. Pieczemy spód w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i strudzimy.
  4. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier i pod koniec ubijania mąkę.
  5. Wykładamy bezę na formę wyłożoną papierem, można użyć tej, w której przed chwilą piekło się ciasto. Wyrównujemy i pieczemy 1 godzinę w 140 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
  6. Maliny myjemy. Rozpuszczamy galaretki we wrzątku i mieszamy z malinami. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Wkładamy na dno formy znów nasz spód i wylewamy masę malinową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  7. Ubijamy śmietanę dodając partiami cukier, ekstrakt, a potem serek. Nie ubijamy za długo by się nie rozgrzało za mocno. Wykładamy na masę malinową, przykrywamy bezą i wstawiamy całe ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…