Potrzebne składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 120 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 300 g czekolady deserowej lub 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej
- 125 ml kawy (zaparzonej)
- 100 ml wódki
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 160 g biszkoptów
Sposób wykonania
- Żółtka mieszamy z wodą i dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąki, proszek do pieczenia i kakao.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając.
- Wstawiamy do piekarnika w prostokątnej formie 32x22 cm. wyłożonej papierem na 30 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy biszkopt, tworząc dwa płaskie blaty.
- W osobnym naczyniu na małym ogniu roztapiamy czekoladę w kawie i dolewamy alkohol. Można to zrobić w kąpieli wodnej. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy i studzimy.
- Śmietanę ubijamy na sztywno (schłodzoną) z cukrem pudrem najlepiej mikserem.
- Teraz układamy. Dolny blat wkładamy do formy. Nakładamy na niego połowę śmietany, układamy biszkopty i polewamy masą czekoladową. Nakładamy pozostała śmietanę i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Kukułka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!