w ,

Ciasto Kukułka



Zastanawiałem się jakie ciasto fajnie by grało z likierem z kukułek i wtedy sobie przypomniałem o tym popularnym cieście. Ciasto Kukułka i zakukułkujemy się na śmierć. Nie no bez przesady - fajnego smaku nigdy za wiele. Smakuje jak cukierki, jest puszyste, miękkie i wilgotne. Najlepiej podawać dobrze schłodzone. Przepis podesłała Siostra, dzięki,
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Ciasto Kukułka

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 120 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 300 g czekolady deserowej lub 200 g mlecznej i 100 g gorzkiej
  • 125 ml kawy (zaparzonej)
  • 100 ml wódki
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 160 g biszkoptów

Sposób wykonania

  • Żółtka mieszamy z wodą i dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąki, proszek do pieczenia i kakao.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając.
  • Wstawiamy do piekarnika w prostokątnej formie 32x22 cm. wyłożonej papierem na 30 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy biszkopt, tworząc dwa płaskie blaty.
  • W osobnym naczyniu na małym ogniu roztapiamy czekoladę w kawie i dolewamy alkohol. Można to zrobić w kąpieli wodnej. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy i studzimy.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno (schłodzoną) z cukrem pudrem najlepiej mikserem.
  • Teraz układamy. Dolny blat wkładamy do formy. Nakładamy na niego połowę śmietany, układamy biszkopty i polewamy masą czekoladową. Nakładamy pozostała śmietanę i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Kukułka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze