w ,

Ciasto kakaowe z orange curd, pieczone na patelni



Nie, to nie pomyłka – ciasto smażone na patelni, a nie pieczone. Trochę przypomina wilgotny biszkopt, i wyśmienicie pasuje do pysznego orange curd, Całość się świetnie komponuje, ciasto jest wilgotne i niesamowicie dobre. Łatwo je przygotować, no i nie ma konieczności posiadania piekarnika, tak więc dla tych, którym się popsuł – idealne 🙂 Krem pomarańczowy jest delikatny i aksamitny. Całość wyraźnie smakuje pomarańczami, wanilią i czekoladą, jednak możecie go zastąpić klasycznym lemon curd i zrobić wersję cytrynową.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto kakaowe z orange curd, pieczone na patelni

Potrzebne składniki

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub rumowego
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (do nasmarowania patelni)

Orange curd

  • 3 jajka
  • 2 małe pomarańcze
  • 90 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (opcja)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od ciasta. Do miski wbijam jajka, dodaje cukier i szczyptę soli i miksuję na puszysta masę. Następnie dodaje olej, jogurt, aromat i chwilę ubijam.
  • Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i stale miksując na mniejszych obrotach dodaję ją do masy.
  • Odkładam 1/3 ciasta do innej miski. Do mniejszej części dokładam kakao wymieszane w 2 łyżkach wody i mieszam do połączenia.
  • Patelnię 24 cm z grubym dnem i pokrywą rozgrzewam natłuszczając olejem (również ścianki). Zmniejszam gaz do minimum i wlewam jasne ciasto. Na wierzch wlewam ciemne ciasto i mieszam widelcem w kółko, tak by powstały wzorki.
  • Smażę na bardzo małym ogniem pod przykryciem przez 35 min. Po 25 min. zaglądamy pod pokrywkę i jeśli jest wierzch gdzieś niedopieczony to można odwrócić ciasto na patelni. jednak nie powinno być to konieczne.
  • Wykładam na talerz ciasto z patelni i zostawiam do wystudzenia.
  • Teraz przygotowuję orange curd. Wyciskam sok z pomarańczy. Wlewam do garnka sok z pomarańczy, wbijam do niego jajka i dodaję cukier. Za pomocą trzepaczki wszystko dokładnie ze sobą należy wymieszać.
  • Odmierzam porcję masła w kawałkach.
  • Delikatnie podgrzewam w garnku, nie doprowadzając do wrzenia podgrzewam jajka z cukrem. Gdy zacznie masa gęstnieć dodaje stopniowo masło. Należy uważać by się za bardzo nie podgrzało i stale mieszać. Powinno mieć to konsystencję rzadkiego budyniu. Opcjonalnie możecie w tym miejscu dodać alkohol i wymieszać dokładnie.
  • Wykładam masę do miski i przykrywam folią spożywczą, tak by dotykała do powierzchni kremu. Zapobiega to powstaniu kożucha. Całość lekko studzę. Jak będzie już letnie możemy działać dalej.
  • Ciasto przekrawam na pół tworząc dwa blaty. Na jeden blat wykładam połowę orange curd, przykrywam drugim i na wierzch wykładam resztę kremu. Całość posypałem startą na tarce czekoladą. Najlepiej wstawić ciasto na godzinę do lodówki, lub postawić w chłodnym miejscu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto kakaowe z orange curd, pieczone na patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze