Szybkie i proste ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową pełne aromatu i cudownego orzechowego smaku. Jabłka dają wilgoć a masa kajmakowa słodycz. Idealne na spore towarzystwo przy stole bo wychodzi z tego cała duża blacha więc wszyscy spróbują.
Jak wykonać przepis na - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakowąPotrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jabłka raczej kwaskowe
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy powoli mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia cały czas ucierając - możemy użyć mikser na wolnych obrotach.
- Wlewamy olej, dodajemy posiekane orzechy i jabłka pokrojone w kostkę - wszystko mieszamy.
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po wyjęciu studzimy.
- Masę kajmakową ucieramy z masłem i wykładamy na przestudzone ciasto.
- Zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto z wierzchu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: