Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

0

Szybkie i proste ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową pełne aromatu i cudownego orzechowego smaku. Jabłka dają wilgoć a masa kajmakowa słodycz. Idealne na spore towarzystwo przy stole bo wychodzi z tego cała duża blacha więc wszyscy spróbują.

Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

Wielkość porcji kupa luda

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jabłka raczej kwaskowe
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  1. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy powoli mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia cały czas ucierając - możemy użyć mikser na wolnych obrotach.
  2. Wlewamy olej, dodajemy posiekane orzechy i jabłka pokrojone w kostkę - wszystko mieszamy.
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
  4. Po wyjęciu studzimy.
  5. Masę kajmakową ucieramy z masłem i wykładamy na przestudzone ciasto.
  6. Zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto z wierzchu.