Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jabłka raczej kwaskowe
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy powoli mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia cały czas ucierając - możemy użyć mikser na wolnych obrotach.
- Wlewamy olej, dodajemy posiekane orzechy i jabłka pokrojone w kostkę - wszystko mieszamy.
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po wyjęciu studzimy.
- Masę kajmakową ucieramy z masłem i wykładamy na przestudzone ciasto.
- Zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto z wierzchu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Hej. Zaciekawilo mnie to ciasto. Ale mam pytanie . Jaka dokladnie blache uzylas, bo ,,duza,, to niewiele mi mowi. Ja musze upiec dle duzej ilosci osob i zastanawiam sie czy nie podwoic ilosci produktow. A drugie pytanie to czy to nie jest za slodkie, szklanka cukru do ciasta i kajmak na gorze?? Jakie sa twoje odczucia?