w , , , ,

Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

Szybkie i proste ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową pełne aromatu i cudownego orzechowego smaku. Jabłka dają wilgoć a masa kajmakowa słodycz. Idealne na spore towarzystwo przy stole bo wychodzi z tego cała duża blacha więc wszyscy spróbują.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jabłka raczej kwaskowe
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich

Sposób wykonania

  • Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy powoli mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia cały czas ucierając - możemy użyć mikser na wolnych obrotach.
  • Wlewamy olej, dodajemy posiekane orzechy i jabłka pokrojone w kostkę - wszystko mieszamy.
  • Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Po wyjęciu studzimy.
  • Masę kajmakową ucieramy z masłem i wykładamy na przestudzone ciasto.
  • Zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto z wierzchu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto jabłkowo-orzechowe z masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze