w ,

Ciasto dyniowe z czekoladą

Pyszne, delikatne i puszyste ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami… no rozpływa się w ustach. Dynia nadaje ciastu wilgotność przez co nie jest tak suche jak klasyczna "Zebra". Robi się je podobnie ale smak jest zupełnie inny. Dynię często używam do ciast – jej słodycz zupełnie nie przeszkadza, a wręcz pomaga w uzyskaniu fajnego smaku. Teraz dyni pod dostatkiem więc w oczekiwaniu na świąteczne ciasta, warto zrobić taki specjalny czekoladowy deser i usiąść przy kominku czekając na śnieg. Ja lekko ciasto jeszcze posypuję cukrem pudrem, jak wystygnie. Nie jest za słodkie, więc spokojnie można.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciasto dyniowe z czekoladą
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki sody
  • masło i bułka tarta (do formy)
  • cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Cukier, jajka i miękkie masło miksuję razem na puszystą masę.
  • Dodałem pure z dyni i dalej miksowałem.
  • Mąkę wymieszałem z cynamonem ,imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i sodą. Wsypywałem po trochu do zmiksowanych składników cały czas miksując tym razem na mniejszych obrotach.
  • Połowę masy przełożyłem do drugiego naczynia. Do części w której miksowałem dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekane orzechy – wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą.
  • Tortownicę o śr. 23 cm wysmarowałem masłem i obsypałem bułka tartą. .Na środek wkładałem na przemian, po łyżce masy ciemnej i jasnej.
  • Piekłem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto dyniowe z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
7 miesięcy temu

Dynia to już chyba drugi raz u Ciebie w cieście? Był jeszcze taki pyszny sernik

Gosia
8 miesięcy temu

Mam ostatnią dynię, która od kilku dni się na mnie patrzy, więc trzeba ją wykorzystać! Myślę, że nie obrazi się jak wyląduje w tym cieście. Jeśli tylko znajdę odrobinę czasu w weekend, z pewnością upiekę rodzince!

iza
8 miesięcy temu

apetyczne ciasto