Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto dyniowe z czekoladą

Kosą po patelni 10 grudnia 2019
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami… no rozpływa się w ustach. Dynia nadaje ciastu wilgotność przez co nie jest tak suche jak klasyczna "Zebra". Robi się je podobnie ale smak jest zupełnie inny. Dynię często używam do ciast – jej słodycz zupełnie nie przeszkadza, a wręcz pomaga w uzyskaniu fajnego smaku. Teraz dyni pod dostatkiem więc w oczekiwaniu na świąteczne ciasta, warto zrobić taki specjalny czekoladowy deser i usiąść przy kominku czekając na śnieg. Ja lekko ciasto jeszcze posypuję cukrem pudrem, jak wystygnie. Nie jest za słodkie, więc spokojnie można.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto dyniowe z czekoladą

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki sody
  • masło i bułka tarta (do formy)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania

  • Cukier, jajka i miękkie masło miksuję razem na puszystą masę.
  • Dodałem pure z dyni i dalej miksowałem.
  • Mąkę wymieszałem z cynamonem ,imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i sodą. Wsypywałem po trochu do zmiksowanych składników cały czas miksując tym razem na mniejszych obrotach.
  • Połowę masy przełożyłem do drugiego naczynia. Do części w której miksowałem dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekane orzechy – wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą.
  • Tortownicę o śr. 23 cm wysmarowałem masłem i obsypałem bułka tartą. .Na środek wkładałem na przemian, po łyżce masy ciemnej i jasnej.
  • Piekłem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto dyniowe z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, cukier, czekolada, deser, dynia, gorzka, jajka, kakao, mąka, zebra
Kosą po patelni 10 grudnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Proste ciasto z jabłkami, którym zaskoczysz rodzinę. Jak przygotować jabłecznik z kruszonką?
Następny wpis Zupa krem z selerem naciowym
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
18 grudnia 2019 14:21

Dynia to już chyba drugi raz u Ciebie w cieście? Był jeszcze taki pyszny sernik

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
11 grudnia 2019 11:39

Mam ostatnią dynię, która od kilku dni się na mnie patrzy, więc trzeba ją wykorzystać! Myślę, że nie obrazi się jak wyląduje w tym cieście. Jeśli tylko znajdę odrobinę czasu w weekend, z pewnością upiekę rodzince!

0
Odpowiedz
iza
iza
10 grudnia 2019 17:57

apetyczne ciasto

0
Odpowiedz

Kopytka

Lustra jako element dekoracyjny

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Tort bezowy Pavlova

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?