Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto dyniowe z czekoladą

Ciasto dyniowe z czekoladą

5 min. czytania
3
0
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami… no rozpływa się w ustach. Dynia nadaje ciastu wilgotność przez co nie jest tak suche jak klasyczna "Zebra". Robi się je podobnie ale smak jest zupełnie inny. Dynię często używam do ciast – jej słodycz zupełnie nie przeszkadza, a wręcz pomaga w uzyskaniu fajnego smaku. Teraz dyni pod dostatkiem więc w oczekiwaniu na świąteczne ciasta, warto zrobić taki specjalny czekoladowy deser i usiąść przy kominku czekając na śnieg. Ja lekko ciasto jeszcze posypuję cukrem pudrem, jak wystygnie. Nie jest za słodkie, więc spokojnie można.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto dyniowe z czekoladą
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich (łuskanych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki sody
  • masło i bułka tarta (do formy)
  • cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Cukier, jajka i miękkie masło miksuję razem na puszystą masę.
  • Dodałem pure z dyni i dalej miksowałem.
  • Mąkę wymieszałem z cynamonem ,imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i sodą. Wsypywałem po trochu do zmiksowanych składników cały czas miksując tym razem na mniejszych obrotach.
  • Połowę masy przełożyłem do drugiego naczynia. Do części w której miksowałem dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekane orzechy – wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą.
  • Tortownicę o śr. 23 cm wysmarowałem masłem i obsypałem bułka tartą. .Na środek wkładałem na przemian, po łyżce masy ciemnej i jasnej.
  • Piekłem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto dyniowe z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

3
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Myśli PotarganejGosiaiza Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Dynia to już chyba drugi raz u Ciebie w cieście? Był jeszcze taki pyszny sernik

Gosia
Gość

Mam ostatnią dynię, która od kilku dni się na mnie patrzy, więc trzeba ją wykorzystać! Myślę, że nie obrazi się jak wyląduje w tym cieście. Jeśli tylko znajdę odrobinę czasu w weekend, z pewnością upiekę rodzince!

iza
Gość

apetyczne ciasto

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite