Potrzebne składniki
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 szkl. puree z dyni
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szkl. orzechów włoskich (łuskanych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru suszonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki sody
- masło i bułka tarta (do formy)
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania
- Cukier, jajka i miękkie masło miksuję razem na puszystą masę.
- Dodałem pure z dyni i dalej miksowałem.
- Mąkę wymieszałem z cynamonem ,imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i sodą. Wsypywałem po trochu do zmiksowanych składników cały czas miksując tym razem na mniejszych obrotach.
- Połowę masy przełożyłem do drugiego naczynia. Do części w której miksowałem dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekane orzechy – wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą.
- Tortownicę o śr. 23 cm wysmarowałem masłem i obsypałem bułka tartą. .Na środek wkładałem na przemian, po łyżce masy ciemnej i jasnej.
- Piekłem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 50 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto dyniowe z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Dynia to już chyba drugi raz u Ciebie w cieście? Był jeszcze taki pyszny sernik
Mam ostatnią dynię, która od kilku dni się na mnie patrzy, więc trzeba ją wykorzystać! Myślę, że nie obrazi się jak wyląduje w tym cieście. Jeśli tylko znajdę odrobinę czasu w weekend, z pewnością upiekę rodzince!
apetyczne ciasto