Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto czekoladowe z białek

Ciasto czekoladowe z białek

2 min. czytania
0
2
Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest szalenie proste ale i wyjątkowo smaczne. Doskonały sposób na wykorzystanie dużej ilości białek, które często zostają po wykonaniu innych potraw. Mocny smak czekoladowy, masło i aromat rumowy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać. Jest bardzo delikatne i puszyste.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 35 min.
Czas całkowity: 1 godz.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
  • Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
  • Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
  • Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …