Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto czekoladowe z białek

Ciasto czekoladowe z białek

5 minuty czytania
2
873

Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest szalenie proste ale i wyjątkowo smaczne. Doskonały sposób na wykorzystanie dużej ilości białek, które często zostają po wykonaniu innych potraw. Mocny smak czekoladowy, masło i aromat rumowy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać. Jest bardzo delikatne i puszyste.

Ciasto czekoladowe z białek

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 25 minut/y
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
    Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
  2. Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
  3. Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  4. Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
  5. Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
  6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…