Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto czekoladowe z białek

Ciasto czekoladowe z białek

2

Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest szalenie proste ale i wyjątkowo smaczne. Doskonały sposób na wykorzystanie dużej ilości białek, które często zostają po wykonaniu innych potraw. Mocny smak czekoladowy, masło i aromat rumowy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać. Jest bardzo delikatne i puszyste.

Ciasto czekoladowe z białek

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 25 minut/y
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
    Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
  2. Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
  3. Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  4. Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
  5. Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
  6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…