Potrzebne składniki
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 40 g kakao
- 100 g mąki
- 8 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
- Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
- Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
- Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Jak się pozbyć grudek?? Nie można tego wymieszać łyżką na jednolitą masę, boję się włożyć do pieca, żeby nie wyszedł zakalec!
Aby nie powstawały grudki najlepiej robić w następujący sposób: ubić białka, pod koniec dodając stopniowo cukier, (jak na bezy). Dodać roztopione letnie masło, i aromat, wymieszać, następnie dodać mąkę, kakao, proszek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wychodzi idealne.
Dałam jeszcze więcej kakao i bylo mega pyszne, czekoladowe. Mąkę z masłem utarłam w rękach, na sypko.
Świetne, upiekłam na święta w tym roku i poszło w jeden dzień, na pewno jeszcze zrobię wiele razy
super – cieszę się, że smakowało 🙂