Potrzebne składniki
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 40 g kakao
- 100 g mąki
- 8 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
- Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
- Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
- Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Super ciacho,wyszło pycha. 😀
Jak się pozbyć grudek?? Nie można tego wymieszać łyżką na jednolitą masę, boję się włożyć do pieca, żeby nie wyszedł zakalec!
Aby nie powstawały grudki najlepiej robić w następujący sposób: ubić białka, pod koniec dodając stopniowo cukier, (jak na bezy). Dodać roztopione letnie masło, i aromat, wymieszać, następnie dodać mąkę, kakao, proszek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wychodzi idealne.
Dałam jeszcze więcej kakao i bylo mega pyszne, czekoladowe. Mąkę z masłem utarłam w rękach, na sypko.
Świetne, upiekłam na święta w tym roku i poszło w jeden dzień, na pewno jeszcze zrobię wiele razy
super – cieszę się, że smakowało 🙂