Ciasto czekoladowe z białek

Kosą po patelni
Ciasto czekoladowe z białek albo jak inaczej czasem nazywane białkowiec czekoladowy, jest szalenie proste ale i wyjątkowo smaczne. Doskonały sposób na wykorzystanie dużej ilości białek, które często zostają po wykonaniu innych potraw. Mocny smak czekoladowy, masło i aromat rumowy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać. Jest bardzo delikatne i puszyste.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz.
4.75 from 4 votes
Jak wykonać przepis na - Ciasto czekoladowe z białek

Potrzebne składniki

  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania

  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
  • Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
  • Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
  • Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ola

Super ciacho,wyszło pycha. 😀

Magdalena

Jak się pozbyć grudek?? Nie można tego wymieszać łyżką na jednolitą masę, boję się włożyć do pieca, żeby nie wyszedł zakalec!

Ula

Aby nie powstawały grudki najlepiej robić w następujący sposób: ubić białka, pod koniec dodając stopniowo cukier, (jak na bezy). Dodać roztopione letnie masło, i aromat, wymieszać, następnie dodać mąkę, kakao, proszek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wychodzi idealne.

Angelika

Dałam jeszcze więcej kakao i bylo mega pyszne, czekoladowe. Mąkę z masłem utarłam w rękach, na sypko.

Marta

Świetne, upiekłam na święta w tym roku i poszło w jeden dzień, na pewno jeszcze zrobię wiele razy