Potrzebne składniki
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 40 g kakao
- 100 g mąki
- 8 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat rumowy mieszamy z miękkim masłem pokrojonym w kostkę najlepiej za pomocą miksera z haczykami.
- Z białek z cukrem dodawanym stopniowo ubijamy sztywną pianę.
- Mieszamy pianę z ciastem łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Formę (mała keksówka) smarujemy masłem i wysypujemy ścianki bułką tartą.
- Pieczemy przez 35 min. w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Jak się pozbyć grudek?? Nie można tego wymieszać łyżką na jednolitą masę, boję się włożyć do pieca, żeby nie wyszedł zakalec!
Dałam jeszcze więcej kakao i bylo mega pyszne, czekoladowe. Mąkę z masłem utarłam w rękach, na sypko.
Świetne, upiekłam na święta w tym roku i poszło w jeden dzień, na pewno jeszcze zrobię wiele razy
super – cieszę się, że smakowało 🙂