Potrzebne składniki
- 375 g ugotowanych buraków
- 4 jajka
- 300 ml oleju rzepakowego
- 275 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne bakalie i rodzynki
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania
- Ugotowane i obrane buraki pokroiłem na mniejsze kawałki. Wsadziłem do miksera dodałem olej i zmiksowałem.
- Dalej miksując dodawałem po jednym jajka.
- Następnie zmniejszyłem obroty i dodałem zmieszane pozostałe suche składniki, również partiami.
- Ciasto miksowałem do całkowitego połączenia się składników. Następnie wyłączyłem mikser dodałem orzechy i rodzynki i wszystko wymieszałem.
- Wysmarowałem formę (u mnie babka-róża) masłem i przelałem do niej ciasto.
- Gotowe wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 1 godz. i 15 min. Piekłem do suchego patyczka, trzeba pod koniec zwyczajnie sprawdzić.
- Ciasto odstawiłem do wystudzenia i posypałem cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto buraczkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Powiem Ci , że w formie babki wygląda mega zjawiskowo, świetny przekrój. Nigdy nie robiłam takiego ciacha, chyba się pokuszę 🙂
Było fasolowe brownie, teraz czas na spróbowanie tego burakowego dzieła 🙂