Tak, nie pomyliłem się, to ciasto z buraczkami. I nie smakuje jak surówka do obiadu, ale jest niezwykle pyszne i słodkie. Buraczki nadają piękny kolor i do tego dają ciastu odpowiednią wilgoć. Ciasto czekoladowe zazwyczaj bywa suche. Z tym nie będzie takiego problemu. Wyraźny smak czekoladowy, a w środku sporo różnego rodzaju bakalii dopełnia całość. Ciasto też jest niezwykle delikatne. Naprawdę warto spróbować. Można je piec w formie babki lub w małej tortownicy. Na wierzch świetnie sprawdza się cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa.
Jak wykonać przepis na – Ciasto buraczkowe
Potrzebne składniki
- 375 g ugotowanych buraków
- 4 jajka
- 300 ml oleju rzepakowego
- 275 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne bakalie i rodzynki
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania
- Ugotowane i obrane buraki pokroiłem na mniejsze kawałki. Wsadziłem do miksera dodałem olej i zmiksowałem.
- Dalej miksując dodawałem po jednym jajka.
- Następnie zmniejszyłem obroty i dodałem zmieszane pozostałe suche składniki, również partiami.
- Ciasto miksowałem do całkowitego połączenia się składników. Następnie wyłączyłem mikser dodałem orzechy i rodzynki i wszystko wymieszałem.
- Wysmarowałem formę (u mnie babka-róża) masłem i przelałem do niej ciasto.
- Gotowe wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 1 godz. i 15 min. Piekłem do suchego patyczka, trzeba pod koniec zwyczajnie sprawdzić.
- Ciasto odstawiłem do wystudzenia i posypałem cukrem pudrem.
Do zrobienia ciasta użyłem doskonały, tłoczony na zimno olej rzepakowy SOSTA.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto buraczkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Powiem Ci , że w formie babki wygląda mega zjawiskowo, świetny przekrój. Nigdy nie robiłam takiego ciacha, chyba się pokuszę 🙂
Było fasolowe brownie, teraz czas na spróbowanie tego burakowego dzieła 🙂