Ciasto buraczkowe

Kosą po patelni
Tak, nie pomyliłem się, to ciasto z buraczkami. I nie smakuje jak surówka do obiadu, ale jest niezwykle pyszne i słodkie. Buraczki nadają piękny kolor i do tego dają ciastu odpowiednią wilgoć. Ciasto czekoladowe zazwyczaj bywa suche. Z tym nie będzie takiego problemu. Wyraźny smak czekoladowy, a w środku sporo różnego rodzaju bakalii dopełnia całość. Ciasto też jest niezwykle delikatne. Naprawdę warto spróbować. Można je piec w formie babki lub w małej tortownicy. Na wierzch świetnie sprawdza się cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ciasto buraczkowe

Potrzebne składniki

  • 375 g ugotowanych buraków
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 275 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne bakalie i rodzynki
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania

  • Ugotowane i obrane buraki pokroiłem na mniejsze kawałki. Wsadziłem do miksera dodałem olej i zmiksowałem.
  • Dalej miksując dodawałem po jednym jajka.
  • Następnie zmniejszyłem obroty i dodałem zmieszane pozostałe suche składniki, również partiami.
  • Ciasto miksowałem do całkowitego połączenia się składników. Następnie wyłączyłem mikser dodałem orzechy i rodzynki i wszystko wymieszałem.
  • Wysmarowałem formę (u mnie babka-róża) masłem i przelałem do niej ciasto.
  • Gotowe wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 1 godz. i 15 min. Piekłem do suchego patyczka, trzeba pod koniec zwyczajnie sprawdzić.
  • Ciasto odstawiłem do wystudzenia i posypałem cukrem pudrem.
Do zrobienia ciasta użyłem doskonały, tłoczony na zimno olej rzepakowy SOSTA.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto buraczkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Powiem Ci , że w formie babki wygląda mega zjawiskowo, świetny przekrój. Nigdy nie robiłam takiego ciacha, chyba się pokuszę 🙂

Monika

Było fasolowe brownie, teraz czas na spróbowanie tego burakowego dzieła 🙂