Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Ciasto budyniowe z truskawkami

Kosą po patelni
23 czerwca 2020
budyniowe z rosa
Świetne letnie ciasto z budyniem, truskawkami i rosą na wierzchu. W sam raz słodkie, na kruchym spodzie, więc się nie rozwala i co najważniejsze pyszne. Przepis podpatrzyłem u Joanny z bloga slodkoslodka.pl, jednak jak mam w zwyczaju został on zmodyfikowany po mojemu. Zazwyczaj w lecie na moim stole królują serniki na zimno a to ciasto będzie w tym roku miłą odmianą i pewnie zrobię je w kilku wariantach z różnymi owocami. Polecam, na upały jest super!
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 50 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 20 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Ciasto budyniowe z truskawkami

Potrzebne składniki

Na spód

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli

Do środka ciasta

  • 750 g truskawek (lub inne owoce)
  • 1 litr mleka
  • 2,,5 paczki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Na wierzch

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru brązowego
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zaczynam od ciasta. Wszystkie składniki włożyłem do miski. Masło najlepiej pokroić na kawałki. Teraz wszystko szybko wyrobiłem do połączenia składników, zawinąłem w folię spożywczą i wrzuciłem na 30 min. do zamrażalnika.
  • W tym czasie umyłem, obrałem i wysuszyłem truskawki, oraz wyłożyłem papierem do pieczenia okrągłą tortownicę.
  • Zagotowałem mleko i zrobiłem budyń tak jak w przepisie na opakowaniu jednak z ciut mniejszej ilości mleka. Budyń odstawiłem do przestudzenia.
  • Wyjąłem ciasto z zamrażalnika i wylepiłem nim dokładnie cały spód formy. Porobiłem widelcem dziurki w cieście i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
  • Podpieczone ciasto wyjąłem i ułożyłem na spodzie całe obrane truskawki tak by tworzyły warstwę.
  • Na truskawki wylałem wcześniej ugotowany budyń i wyrównałem wierzch.
  • Ubiłem szybko mikserem pianę z białek ze szczyptą soli i wyłożyłem ją na wierzch ciasta również wyrównując. Całe ciasto posypałem ręką, równomiernie brązowym cukrem.
  • Wstawiłem ciasto na 30 min. do piekarnika, znów na 180 stopni. Po upieczeniu wyłączyłem grzanie i zostawiłem ciasto w piekarniku na kolejne 15 min. Nadaje się do jedzenia jak całkiem wystygnie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto budyniowe z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

budyniowe z rosa

Zrobiłem je specjalnie na imprezę w ogrodzie u Ani i jak widać smakowało 🙂

budyniowe z rosa 2

Oryginalny przepis Asi znajdziecie tutaj: Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
Karolina
28 czerwca 2021 10:54

witam,
w weekend zrobiłam Pana ciasto – niestety pianka mmi siadła. Ale i tak wszyscy chwalili sobie to ciasto przeogromnie. Jakby miał Pan jakiś sprawdzony patent na „niesiadanie” pianki – chętnie go wykorzystam. z pozdrowieniami Karolina

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
24 czerwca 2020 22:05

Ciasto palce lizać i talerzyk 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 czerwca 2020 15:12

W takiej wersji też bym jadła, super Ci wyszło, masz rękę do ciast 🙂 i oczywiście cieszę się bardzo, że skorzystałeś z mojego pomysła na letnie ciacho 🙂

1
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
aloe vera 196234 1280

7 roślin doniczkowych, które poprawiają jakość powietrza w domu

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

fundusze obywatelskie

Rola społeczności lokalnych w budowaniu więzi międzyludzkich – jak wspierać swoją okolicę?

nagrzybydolasu

Najlepsze miejsca na grzybobranie: Gdzie i kiedy szukać grzybów w polskich lasach?

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?