w ,

Ciasto budyniowe z truskawkami

Świetne letnie ciasto z budyniem, truskawkami i rosą na wierzchu. W sam raz słodkie, na kruchym spodzie, więc się nie rozwala i co najważniejsze pyszne. Przepis podpatrzyłem u Joanny z bloga slodkoslodka.pl, jednak jak mam w zwyczaju został on zmodyfikowany po mojemu. Zazwyczaj w lecie na moim stole królują serniki na zimno a to ciasto będzie w tym roku miłą odmianą i pewnie zrobię je w kilku wariantach z różnymi owocami. Polecam, na upały jest super!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciasto budyniowe z truskawkami
Składniki:

Na spód

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła (zimnego)
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli

Do środka ciasta

  • 750 g truskawek (lub inne owoce)
  • 1 litr mleka
  • 2,,5 paczki budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Na wierzch

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru brązowego
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od ciasta. Wszystkie składniki włożyłem do miski. Masło najlepiej pokroić na kawałki. Teraz wszystko szybko wyrobiłem do połączenia składników, zawinąłem w folię spożywczą i wrzuciłem na 30 min. do zamrażalnika.
  • W tym czasie umyłem, obrałem i wysuszyłem truskawki, oraz wyłożyłem papierem do pieczenia okrągłą tortownicę.
  • Zagotowałem mleko i zrobiłem budyń tak jak w przepisie na opakowaniu jednak z ciut mniejszej ilości mleka. Budyń odstawiłem do przestudzenia.
  • Wyjąłem ciasto z zamrażalnika i wylepiłem nim dokładnie cały spód formy. Porobiłem widelcem dziurki w cieście i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
  • Podpieczone ciasto wyjąłem i ułożyłem na spodzie całe obrane truskawki tak by tworzyły warstwę.
  • Na truskawki wylałem wcześniej ugotowany budyń i wyrównałem wierzch.
  • Ubiłem szybko mikserem pianę z białek ze szczyptą soli i wyłożyłem ją na wierzch ciasta również wyrównując. Całe ciasto posypałem ręką, równomiernie brązowym cukrem.
  • Wstawiłem ciasto na 30 min. do piekarnika, znów na 180 stopni. Po upieczeniu wyłączyłem grzanie i zostawiłem ciasto w piekarniku na kolejne 15 min. Nadaje się do jedzenia jak całkiem wystygnie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto budyniowe z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Zrobiłem je specjalnie na imprezę w ogrodzie u Ani i jak widać smakowało 🙂

Oryginalny przepis Asi znajdziecie tutaj: Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
16 dni temu

Ciasto palce lizać i talerzyk 🙂

Słodko Słodka
18 dni temu

W takiej wersji też bym jadła, super Ci wyszło, masz rękę do ciast 🙂 i oczywiście cieszę się bardzo, że skorzystałeś z mojego pomysła na letnie ciacho 🙂