Potrzebne składniki
Na spód
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 kostki masła (zimnego)
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
Do środka ciasta
- 750 g truskawek (lub inne owoce)
- 1 litr mleka
- 2,,5 paczki budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
Na wierzch
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
Sposób wykonania
- Zaczynam od ciasta. Wszystkie składniki włożyłem do miski. Masło najlepiej pokroić na kawałki. Teraz wszystko szybko wyrobiłem do połączenia składników, zawinąłem w folię spożywczą i wrzuciłem na 30 min. do zamrażalnika.
- W tym czasie umyłem, obrałem i wysuszyłem truskawki, oraz wyłożyłem papierem do pieczenia okrągłą tortownicę.
- Zagotowałem mleko i zrobiłem budyń tak jak w przepisie na opakowaniu jednak z ciut mniejszej ilości mleka. Budyń odstawiłem do przestudzenia.
- Wyjąłem ciasto z zamrażalnika i wylepiłem nim dokładnie cały spód formy. Porobiłem widelcem dziurki w cieście i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
- Podpieczone ciasto wyjąłem i ułożyłem na spodzie całe obrane truskawki tak by tworzyły warstwę.
- Na truskawki wylałem wcześniej ugotowany budyń i wyrównałem wierzch.
- Ubiłem szybko mikserem pianę z białek ze szczyptą soli i wyłożyłem ją na wierzch ciasta również wyrównując. Całe ciasto posypałem ręką, równomiernie brązowym cukrem.
- Wstawiłem ciasto na 30 min. do piekarnika, znów na 180 stopni. Po upieczeniu wyłączyłem grzanie i zostawiłem ciasto w piekarniku na kolejne 15 min. Nadaje się do jedzenia jak całkiem wystygnie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto budyniowe z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zrobiłem je specjalnie na imprezę w ogrodzie u Ani i jak widać smakowało 🙂
Oryginalny przepis Asi znajdziecie tutaj: Ciasto kruche z truskawkami i budyniem
witam,
w weekend zrobiłam Pana ciasto – niestety pianka mmi siadła. Ale i tak wszyscy chwalili sobie to ciasto przeogromnie. Jakby miał Pan jakiś sprawdzony patent na „niesiadanie” pianki – chętnie go wykorzystam. z pozdrowieniami Karolina
Ciasto palce lizać i talerzyk 🙂
W takiej wersji też bym jadła, super Ci wyszło, masz rękę do ciast 🙂 i oczywiście cieszę się bardzo, że skorzystałeś z mojego pomysła na letnie ciacho 🙂