Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto bez pieczenia 3 Bit

Ciasto bez pieczenia 3 Bit

4 min. czytania
2
0
Ciasto bez pieczenia 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu budyniowego, i bitej śmietany. Dodatkowo kakao i orzechy, robią robotę. Delikatne, miękkie, a gdy damy mu chwilę i nie zaczniemy wyjadać z blaszki, zanim się składniki nie połączą, uzyskamy świetnie się komponujące się ze sobą warstwy, zlewające się w jeden super smak. Autorką ciasta jest moja siostra Ania. Zrobiła je na Dzień Matki i było pyszne. Polecam, bo przepis nie jest jakoś skomplikowany. Dzięki Aniu za przepis. Opcjonalnie możecie dodać orzechy, ja je mielę i mieszam z masą krówkową.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Studzenie: 12 godz.
Łącznie: 12 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 350
Przepis na:

Ciasto 3 Bit

Składniki:

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 500 g herbatników typu petitki (ja użyłem jasne i kakaowe)
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • 2 tabliczki czekolady (deserowej lub gorzkiej)

Sposób wykonania:

  • Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku.
  • Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu.
  • Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
  • Masło zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
  • Blaszkę prostokątną wyłożyłem folia spożywczą. Na dnie ułożyłem herbatniki tak by tworzyły spód.
  • Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada).
  • Przykryłem kolejną warstwą herbatników.
  • Na to wyłożyłem gotowy krem budyniowy. Wyrównałem wierzch i wyłożyłem kolejną warstwę herbatników czekoladowych.
  • W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną), z cukrem na sztywna pianę.
  • Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladę.
  • Gotowe ciasto przykryłem folia i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Świat Ekspresów
Gość

3 bit to mój ulubiony batonik, nie sposób było nie spróbować ciasta. Twój przepis jest świetny.

Konesso
Gość

Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …