Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto bez pieczenia 3 Bit

Ciasto bez pieczenia 3 Bit

4 min. czytania
1
0
Ciasto bez pieczenia 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu budyniowego, i bitej śmietany. Dodatkowo kakao i orzechy, robią robotę. Delikatne, miękkie, a gdy damy mu chwilę i nie zaczniemy wyjadać z blaszki, zanim się składniki nie połączą, uzyskamy świetnie się komponujące się ze sobą warstwy, zlewające się w jeden super smak. Autorką ciasta jest moja siostra Ania. Zrobiła je na Dzień Matki i było pyszne. Polecam, bo przepis nie jest jakoś skomplikowany. Dzięki Aniu za przepis. Opcjonalnie możecie dodać orzechy, ja je mielę i mieszam z masą krówkową.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Studzenie: 12 godz.
Łącznie: 12 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 350
Przepis na:

Ciasto 3 Bit

Składniki:

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 500 g herbatników typu petitki (ja użyłem jasne i kakaowe)
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • 2 tabliczki czekolady (deserowej lub gorzkiej)

Sposób wykonania:

  • Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku.
  • Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu.
  • Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
  • Masło zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
  • Blaszkę prostokątną wyłożyłem folia spożywczą. Na dnie ułożyłem herbatniki tak by tworzyły spód.
  • Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada).
  • Przykryłem kolejną warstwą herbatników.
  • Na to wyłożyłem gotowy krem budyniowy. Wyrównałem wierzch i wyłożyłem kolejną warstwę herbatników czekoladowych.
  • W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną), z cukrem na sztywna pianę.
  • Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladę.
  • Gotowe ciasto przykryłem folia i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Konesso - 29 maja 2019 w 16:32

    Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…