w ,

Ciasto bez pieczenia 3 Bit

Ciasto bez pieczenia 3 Bit to idealne połączenie smaku masy krówkowej, herbatników, kremu budyniowego, i bitej śmietany. Dodatkowo kakao i orzechy, robią robotę. Delikatne, miękkie, a gdy damy mu chwilę i nie zaczniemy wyjadać z blaszki, zanim się składniki nie połączą, uzyskamy świetnie się komponujące się ze sobą warstwy, zlewające się w jeden super smak. Autorką ciasta jest moja siostra Ania. Zrobiła je na Dzień Matki i było pyszne. Polecam, bo przepis nie jest jakoś skomplikowany. Dzięki Aniu za przepis. Opcjonalnie możecie dodać orzechy, ja je mielę i mieszam z masą krówkową.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Studzenie: 12 godz.
Łącznie: 12 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 350
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciasto 3 Bit
Składniki:

Krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu (bez cukru waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 500 g herbatników typu petitki (ja użyłem jasne i kakaowe)
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • 2 tabliczki czekolady (deserowej lub gorzkiej)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od masy budyniowej. Trzeba ją przygotować wcześniej i przestudzić. Masło musi mieć temperaturę pokojową i trzeba je wyjąć z lodówki sporo wcześniej. Zagotowałem mleko z cukrem, odlałem pół szklanki wcześniej na rozrobienie proszku.
  • Po zagotowaniu mleka dodałem proszek rozrobiony w mleku i całość pogotowałem chwile mieszając, na małym ogniu.
  • Gotowy budyń przelałem do miseczki, przykryłem folią i zostawiłem do przestudzenia.
  • Masło zmiksowałem na puszysta masę. Po jednej łyżce dodawałem budyń cały czas miksując. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednorodnego kremu.
  • Blaszkę prostokątną wyłożyłem folia spożywczą. Na dnie ułożyłem herbatniki tak by tworzyły spód.
  • Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyłem masę krówkową (najlepiej jakby była ciepła, lepiej się wykłada).
  • Przykryłem kolejną warstwą herbatników.
  • Na to wyłożyłem gotowy krem budyniowy. Wyrównałem wierzch i wyłożyłem kolejną warstwę herbatników czekoladowych.
  • W misce ubiłem śmietanę (dobrze schłodzoną), z cukrem na sztywna pianę.
  • Wyłożyłem śmietanę na herbatniki i całość posypałem startą na drobno czekoladę.
  • Gotowe ciasto przykryłem folia i wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Musi się dobrze schłodzić a warstwy herbatników zmięknąć i połączyć z kremem i masą. Najlepiej robić je wieczorem i zostawić na 2 dzień.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto 3 Bit wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów
10 miesięcy temu

3 bit to mój ulubiony batonik, nie sposób było nie spróbować ciasta. Twój przepis jest świetny.

Konesso
1 rok temu

Tego właśnie nam dziś potrzeba! Ciasto wygląda świetnie!!!