Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto jak z bajki – pieczemy karpatkę

Materiał zewnętrzny 1 grudnia 2017

Klasyczna karpatka to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast, goszczących od lat na polskich stołach. Nic dziwnego – charakterystyczne „pagórki” od których wzięła się nazwa karpatki, nadają jej wyjątkowy smak i niepowtarzalny wygląd. Jeśli do delikatnie chrupiącego ciasta dodamy jeszcze zamknięty pomiędzy jego płatami krem, otrzymamy iście bajkowe ciasto. Jak z marzeń miłośników łakoci i wcale nie takie trudne w przygotowaniu jak może się wydawać. Sprawdź, jak zrobić ciasto na karpatkę, które nie opada i ma idealną grubość!

--- Reklama ---

Ciasto na karpatkę w kilka minut

By przygotować ciasto na karpatkę potrzebne Ci będą:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 dużych jajek
150 g masła
proszek do pieczenia
sól

Ciasto na karpatkę, w przeciwieństwie do większości znanych i lubianych wypieków, wymaga sparzenia. W tym celu masło z solą zagotuj razem w kąpieli wodnej. Gdy oba składniki zaczną wrzeć, wsyp do nich przesianą wcześniej mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Przez kilka minut ucieraj masę, by ciasto na karpatkę było idealnie gładkie. Będzie gotowe, kiedy bez problemu zacznie odchodzić od brzegów miski. Zdejmij je z palnika i odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj pozostałe składniki – jajka, proszek do pieczenia oraz sól oraz wymieszaj za pomocą miksera.

Pieczenie ciasta na karpatkę

Przygotowane ciasto na karpatkę podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę z zarumienionym ciastem. Powtórz czynność z drugą porcją ciasta na karpatkę. Pamiętaj, by w trakcie pieczenia nigdy nie otwierać piekarnika – chłodne powietrze spowoduje, że karpatka opadnie i będzie pozbawiona typowych dla siebie „pagórków”. A to przecież właśnie one sprawiają, że pod względem wizualnym karpatka nie ma sobie równych wypieków.

Krem do ciasta na karpatkę

Piekąc ciasto na karpatkę, przygotuj krem, który znajdzie się między jego warstwami. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub znajomych, podaj im karpatkę obłędnie oblaną czekoladową masą.

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100g czekolady gorzkiej

2 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem. Resztę mleka wymieszaj razem z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Całość dodaj do gotującego się mleka i szybko zamieszaj do uzyskania budyniu o gładkiej i jednolitej konsystencji. Gdy budyń już ostygnie, dodawaj go stopniowo do masła utartego na puszystą masę. Na koniec, do kremu wlej roztopioną w kąpieli wodnej i lekko schłodzoną czekoladę. Ponownie zamieszaj. Masę rozsmaruj grubo na jednym blacie, a następnie przykryj drugim upieczonym blatem. Karpatkę wstaw na około 3 godziny do lodówki. Przed podaniem jej wierzch posyp dodatkowo cukrem pudrem.

Polecamy również oryginalny przepis na sernik z kremem karmelowym..

Tagi ciasto, karpatka, krem
Materiał zewnętrzny 1 grudnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zupa owocowa
Następny wpis Krokiety z kapustą i grzybami
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kinga Szturej
Kinga Szturej
13 października 2020 13:10

Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.

0
Odpowiedz
zlapinska
zlapinska
12 kwietnia 2019 16:53

wspaniała klasyka <3

0
Odpowiedz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Schab dojrzewający

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?