w ,

Ciasto ananasowe

Ciasto ananasowe

Kolejne ciasto bez pieczenia i z warstwami, cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i ciasto ananasowe ma warstwy. Jest prawie jak tort. Miękkie soczyste i kakaowe. Łatwe i znika tak szybko jak się je robi no może odliczając czas chłodzenia.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto ananasowe

Potrzebne składniki

  • 200 g biszkoptów
  • 1 puszka ananasów krojonych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny
  • 20 ml spirytusu

Sposób wykonania

  • Ananasy odsączamy z zalewy, część płynu odlewamy do rozrobienia budyniu a pozostały musimy zagotować.
  • Następnie mieszając wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia masy. Studzimy.
  • Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masę budyniową i kakao dokładnie miksując. Dodajemy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.
  • Połowę ciastek biszkoptowych układamy na dnie tortownicy i nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym ze spirytusem.
  • Na biszkoptach rozprowadzamy pół masy, następnie układamy resztę biszkoptów i znowu nasączamy.
  • Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, posypujemy startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami.
  • Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto ananasowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola

“Wielkość porcji: dużo luda” – zrobię! Mega apetycznie wygląda.

Kosą po patelni

no a jak inaczej napisać w sumie to od 1 do 10 🙂 sam tez dał bym radę 🙂

Dola

Też bym sobie poradziła 😉