Potrzebne składniki
- 200 g biszkoptów
- 1 puszka ananasów krojonych
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g cukru pudru
- 40 g gorzkiej czekolady
- sok z cytryny
- 20 ml spirytusu
Sposób wykonania
- Ananasy odsączamy z zalewy, część płynu odlewamy do rozrobienia budyniu a pozostały musimy zagotować.
- Następnie mieszając wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia masy. Studzimy.
- Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masę budyniową i kakao dokładnie miksując. Dodajemy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.
- Połowę ciastek biszkoptowych układamy na dnie tortownicy i nasączamy sokiem z cytryny zmieszanym ze spirytusem.
- Na biszkoptach rozprowadzamy pół masy, następnie układamy resztę biszkoptów i znowu nasączamy.
- Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, posypujemy startą czekoladą i rozdrobnionymi orzechami.
- Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto ananasowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
“Wielkość porcji: dużo luda” – zrobię! Mega apetycznie wygląda.
no a jak inaczej napisać w sumie to od 1 do 10 🙂 sam tez dał bym radę 🙂
Też bym sobie poradziła 😉