w ,

Ciastka z brzoskwiniami – idealne do herbaty na jesienne wieczory



Przepyszne ciastka z brzoskwiniami, niewielkie takie na dwa kęsy, idealne do kubka gorącej herbaty na jesienne wieczory. W sam raz słodkie, lekko kruche, miękkie i delikatne. Zamiast brzoskwiń możecie użyć śmiało innych owoców lub gotowego dżemu. Cisto jest dość nietypowe i warto sprawdzić jeśli takiego przepisu jeszcze nie robiliście.
Szczerze przyznam się, że nie wiem ile ciastek wychodzi. Znikały jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, więc trudno policzyć, ale było sporo bo dwie blaszki musiałem użyć. Do wykrawania najlepiej wykorzystać zwykły kubek, taki około 200-250 ml. Przechowują się też dość dobrze. Ja trzymam je zamknięte w metalowej puszce, jednak ile postoją też nie jestem w stanie określić, bo u mnie góra drugi dzień i nie ma. Koniecznie napiszcie czy Wam też smakowały.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciastka z brzoskwiniami

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do środka

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania

  • Brzoskwinie obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię, dodaje cukier i podsmażam stale mieszając. Odstawiam do wystudzenia.
  • Masło (temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem). Dodaję roztrzepane 2 jajka i dalej ucieram do uzyskania jednolitej masy.
  • Do drugiej większej miski wsypuje przesiana mąkę, dodaję wcześniej ucierana masę i wyrabiam rękami ciasto. Musi odchodzić od ręki więc jak jest po wyrabianiu dalej za rzadkie, podsypuję mąką.
  • Zawijam ciasto w folię i wkładam na 30 min do lodówki.
  • Rozwałkowuję z ciasta placki o grubości 3 mm. i wykrawam krążki mniej więcej 7-8 cm średnicy. Na środek krążka wykładam łyżeczką trochę przesmażonych brzoskwiń. biorę krążek za przeciwległe brzegi i zlepiam je na górze palcami.
  • Ciastka z brzoskwiniami układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 20 min. Trzeba zaglądać i pilnować by się nie spaliły, bo każdy piekarnik inaczej piecze. Sami spokojnie wyczujecie odpowiedni moment by je wyjąć.
Uwaga: wyjęte dopiero co z piekarnika mogą poparzyć język – dajcie im chwilę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze