Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciastka z brzoskwiniami – idealne do herbaty na jesienne wieczory

Kosą po patelni 2 września 2021
Przepyszne ciastka z brzoskwiniami, niewielkie takie na dwa kęsy, idealne do kubka gorącej herbaty na jesienne wieczory (która będzie świetnie smakować w filiżankach Homeandpassion). W sam raz słodkie, lekko kruche, miękkie i delikatne. Zamiast brzoskwiń możecie użyć śmiało innych owoców lub gotowego dżemu. Cisto jest dość nietypowe i warto sprawdzić jeśli takiego przepisu jeszcze nie robiliście.
Szczerze przyznam się, że nie wiem ile ciastek wychodzi. Znikały jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, więc trudno policzyć, ale było sporo bo dwie blaszki musiałem użyć. Do wykrawania najlepiej wykorzystać zwykły kubek, taki około 200-250 ml. Przechowują się też dość dobrze. Ja trzymam je zamknięte w metalowej puszce, jednak ile postoją też nie jestem w stanie określić, bo u mnie góra drugi dzień i nie ma. Koniecznie napiszcie czy Wam też smakowały.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ciastka z brzoskwiniami

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do środka

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania

  • Brzoskwinie obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię, dodaje cukier i podsmażam stale mieszając. Odstawiam do wystudzenia.
  • Masło (temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem). Dodaję roztrzepane 2 jajka i dalej ucieram do uzyskania jednolitej masy.
  • Do drugiej większej miski wsypuje przesiana mąkę, dodaję wcześniej ucierana masę i wyrabiam rękami ciasto. Musi odchodzić od ręki więc jak jest po wyrabianiu dalej za rzadkie, podsypuję mąką.
  • Zawijam ciasto w folię i wkładam na 30 min do lodówki.
  • Rozwałkowuję z ciasta placki o grubości 3 mm. i wykrawam krążki mniej więcej 7-8 cm średnicy. Na środek krążka wykładam łyżeczką trochę przesmażonych brzoskwiń. biorę krążek za przeciwległe brzegi i zlepiam je na górze palcami.
  • Ciastka z brzoskwiniami układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 20 min. Trzeba zaglądać i pilnować by się nie spaliły, bo każdy piekarnik inaczej piecze. Sami spokojnie wyczujecie odpowiedni moment by je wyjąć.
Uwaga: wyjęte dopiero co z piekarnika mogą poparzyć język – dajcie im chwilę.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi brzoskwinie, ciastka, deser, do herbaty, słodkie
Kosą po patelni 2 września 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Modny i praktyczny upominek – porcelanowy zestaw do herbaty
Następny wpis Jak przygotować świąteczny stół?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
6 października 2021 12:44

Pyszne ciasteczka 😉

0
Odpowiedz

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?