Przepyszne ciastka z brzoskwiniami, niewielkie takie na dwa kęsy, idealne do kubka gorącej herbaty na jesienne wieczory (która będzie świetnie smakować w filiżankach Homeandpassion). W sam raz słodkie, lekko kruche, miękkie i delikatne. Zamiast brzoskwiń możecie użyć śmiało innych owoców lub gotowego dżemu. Cisto jest dość nietypowe i warto sprawdzić jeśli takiego przepisu jeszcze nie robiliście. Szczerze przyznam się, że nie wiem ile ciastek wychodzi. Znikały jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, więc trudno policzyć, ale było sporo bo dwie blaszki musiałem użyć. Do wykrawania najlepiej wykorzystać zwykły kubek, taki około 200-250 ml. Przechowują się też dość dobrze. Ja trzymam je zamknięte w metalowej puszce, jednak ile postoją też nie jestem w stanie określić, bo u mnie góra drugi dzień i nie ma. Koniecznie napiszcie czy Wam też smakowały.
Jak wykonać przepis na – Ciastka z brzoskwiniami
Potrzebne składniki
Na ciasto
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
Do środka
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania
- Brzoskwinie obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię, dodaje cukier i podsmażam stale mieszając. Odstawiam do wystudzenia.
- Masło (temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem). Dodaję roztrzepane 2 jajka i dalej ucieram do uzyskania jednolitej masy.
- Do drugiej większej miski wsypuje przesiana mąkę, dodaję wcześniej ucierana masę i wyrabiam rękami ciasto. Musi odchodzić od ręki więc jak jest po wyrabianiu dalej za rzadkie, podsypuję mąką.
- Zawijam ciasto w folię i wkładam na 30 min do lodówki.
- Rozwałkowuję z ciasta placki o grubości 3 mm. i wykrawam krążki mniej więcej 7-8 cm średnicy. Na środek krążka wykładam łyżeczką trochę przesmażonych brzoskwiń. biorę krążek za przeciwległe brzegi i zlepiam je na górze palcami.
- Ciastka z brzoskwiniami układam na blaszce wyłożonej papierem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 20 min. Trzeba zaglądać i pilnować by się nie spaliły, bo każdy piekarnik inaczej piecze. Sami spokojnie wyczujecie odpowiedni moment by je wyjąć.
Uwaga: wyjęte dopiero co z piekarnika mogą poparzyć język – dajcie im chwilę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pyszne ciasteczka 😉