w ,

Ciastka kukurydziane

Ciasteczka kukurydziane

Pyszne, kruche, ciastka kukurydziane. Są słodkie i chrupią przy rozgryzaniu, a jednak miękkie i delikatne. Idealne do kawy. Po upieczeniu można je polukrować (wtedy dajemy trochę mniej cukru) lub dodać przed pieczeniem na wierzch, trochę posypki. Wychodzą około 3 blaszki ciastek więc całkiem sporo, no chyba, że macie w domu ciasteczkowe potwory - to w sam raz na raz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Ciastka kukurydziane

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 220 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Łączymy mąki, dodajemy cukier i szczyptę soli.
  • Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę chłodne masło.
  • Siekamy nożem całość i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ze względu na mąkę kukurydzianą składniki będą się ciężko łączyć więc trzeba trochę pracy w to włożyć.
  • Rozwałkowujemy placek mniej więcej 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka kukurydziane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Fajny, prosty przepis 🙂 Z chęcią wypróbuję 😉