Ciastka kukurydziane

0

Pyszne, kruche, ciastka kukurydziane. Są słodkie i chrupią przy rozgryzaniu, a jednak miękkie i delikatne. Idealne do kawy. Po upieczeniu można je polukrować (wtedy dajemy trochę mniej cukru) lub dodać przed pieczeniem na wierzch, trochę posypki. Wychodzą około 3 blaszki ciastek więc całkiem sporo, no chyba, że macie w domu ciasteczkowe potwory - to w sam raz na raz.

Ciastka kukurydziane

Ciastka kukurydziane

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 220 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Łączymy mąki, dodajemy cukier i szczyptę soli.
  2. Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę chłodne masło.
  3. Siekamy nożem całość i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ze względu na mąkę kukurydzianą składniki będą się ciężko łączyć więc trzeba trochę pracy w to włożyć.
  4. Rozwałkowujemy placek mniej więcej 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty.
  5. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciastka-kukurydziane/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…