Ciastka kukurydziane

4 minuty czytania

Pyszne, kruche, ciastka kukurydziane. Są słodkie i chrupią przy rozgryzaniu, a jednak miękkie i delikatne. Idealne do kawy. Po upieczeniu można je polukrować (wtedy dajemy trochę mniej cukru) lub dodać przed pieczeniem na wierzch, trochę posypki. Wychodzą około 3 blaszki ciastek więc całkiem sporo, no chyba, że macie w domu ciasteczkowe potwory - to w sam raz na raz.

Ciastka kukurydziane

Wielkość porcji 6-8 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 220 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Łączymy mąki, dodajemy cukier i szczyptę soli.
  2. Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę chłodne masło.
  3. Siekamy nożem całość i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ze względu na mąkę kukurydzianą składniki będą się ciężko łączyć więc trzeba trochę pracy w to włożyć.
  4. Rozwałkowujemy placek mniej więcej 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty.
  5. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.

 

  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…