Ciastka kukurydziane

1 min. czytania
2
0
Pyszne, kruche, ciastka kukurydziane. Są słodkie i chrupią przy rozgryzaniu, a jednak miękkie i delikatne. Idealne do kawy. Po upieczeniu można je polukrować (wtedy dajemy trochę mniej cukru) lub dodać przed pieczeniem na wierzch, trochę posypki. Wychodzą około 3 blaszki ciastek więc całkiem sporo, no chyba, że macie w domu ciasteczkowe potwory - to w sam raz na raz.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 220 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Łączymy mąki, dodajemy cukier i szczyptę soli.
  • Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę chłodne masło.
  • Siekamy nożem całość i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ze względu na mąkę kukurydzianą składniki będą się ciężko łączyć więc trzeba trochę pracy w to włożyć.
  • Rozwałkowujemy placek mniej więcej 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty.
  • Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.

 

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…