Ciastka kawowe

2 min. czytania
4
0
Pyszne, mięciutkie ciastka kawowe. Idealne jako deser. Czekoladowo-kawowy smak świetnie pasuje do porannej kawy. Niestety sięgając po pierwsze już ma się ochotę na kolejne i jeszcze kolejne i... dość! Chętnie się podzielę.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 to rebki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Sposób wykonania:

  • Jajka i cukier wkładamy do głębokiej miski i miksujemy do uzyskania kremowej masy.
  • Następnie dodajemy kawę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Najpierw miksujemy na wolnych obrotach stopniowo zwiększając. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu małymi partiami wsypujemy mąkę nie przerywając miksowania na małych obrotach.
  • Gdy wszystko jest dokładnie zmiksowane, robimy z ciasta kulki, układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy naciskając widelcem lub specjalnymi stempelkami do ciastek.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 12 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…