Ciastka kawowe

5 minuty czytania

Pyszne, mięciutkie ciastka kawowe. Idealne jako deser. Czekoladowo-kawowy smak świetnie pasuje do porannej kawy. Niestety sięgając po pierwsze już ma się ochotę na kolejne i jeszcze kolejne i... dość! Chętnie się podzielę.

Ciastka kawowe

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Sposób wykonania:

  1. Jajka i cukier wkładamy do głębokiej miski i miksujemy do uzyskania kremowej masy.
  2. Następnie dodajemy kawę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Najpierw miksujemy na wolnych obrotach stopniowo zwiększając. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu małymi partiami wsypujemy mąkę nie przerywając miksowania na małych obrotach.
  3. Gdy wszystko jest dokładnie zmiksowane, robimy z ciasta kulki, układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy naciskając widelcem lub specjalnymi stempelkami do ciastek.
  4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 12 minut.