Kartofelki czekoladowe

0

Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie, idealnie do niej pasują. Podczas pieczenia rosną i pękają, więc ciasto średnio się nadaje pod jakieś wymyślne kształty i stemplowania. Są delikatne, pachnące czekoladą i trudno się od nich oderwać. Naprawdę polecam.

Kartofelki czekoladowe

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mielonej lub startej czekolady deserowej

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysta masę.
  2. Dodajemy czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, masło i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
  3. Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  4. Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 10 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…
  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…
  • Pierniczki korzenne na święta

    Pierniczki korzenne na święta

    Święta bez pierniczków, pysznych korzennych, polukrowanych fantazyjnie to nie święta. Robi…