Potrzebne składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 70 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mielonej lub startej czekolady deserowej
Sposób wykonania
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysta masę.
- Dodajemy czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, masło i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
- Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kartofelki czekoladowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!