Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie, idealnie do niej pasują. Podczas pieczenia rosną i pękają, więc ciasto średnio się nadaje pod jakieś wymyślne kształty i stemplowania. Są delikatne, pachnące czekoladą i trudno się od nich oderwać. Naprawdę polecam.
Jak wykonać przepis na - Kartofelki czekoladowePotrzebne składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 70 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mielonej lub startej czekolady deserowej
Sposób wykonania
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysta masę.
- Dodajemy czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, masło i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
- Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kartofelki czekoladowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: