Kartofelki czekoladowe

1 min. czytania
0
0
Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie, idealnie do niej pasują. Podczas pieczenia rosną i pękają, więc ciasto średnio się nadaje pod jakieś wymyślne kształty i stemplowania. Są delikatne, pachnące czekoladą i trudno się od nich oderwać. Naprawdę polecam.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mielonej lub startej czekolady deserowej

Sposób wykonania:

  • Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysta masę.
  • Dodajemy czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, masło i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…