Kartofelki czekoladowe

Kosą po patelni
Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie, idealnie do niej pasują. Podczas pieczenia rosną i pękają, więc ciasto średnio się nadaje pod jakieś wymyślne kształty i stemplowania. Są delikatne, pachnące czekoladą i trudno się od nich oderwać. Naprawdę polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kartofelki czekoladowe

Potrzebne składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mielonej lub startej czekolady deserowej

Sposób wykonania

  • Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszysta masę.
  • Dodajemy czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, masło i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kartofelki czekoladowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze