Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- sól
Sposób wykonania
- Tłuszcz chłodzimy w zamrażarce.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę i na tarce o grubych oczkach ucieramy tłuszcz, dodajemy piwo, sól i szybko zagniatamy ciasto.
- Rozwałkowujemy podsypując obficie mąką i wykrawamy foremkami ciastka.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy i posypujemy cukrem kryształ lub inaczej wg własnego uznania.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka piwne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.