Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasteczka owsiane mocno nadziane

Ciasteczka owsiane mocno nadziane

0

Te ciasteczka to przepis wymyślony przez moją Mamę jako sposób na pozbycie się nadmiaru białek. Można je stosować w setce wariantów przez zastosowanie różnych składników, ważne tylko by zachować jak to mówię, właściwą proporcję śmieci do płatków. Mogą to być ciastka orzechowe z rodzynkami lub np tylko jednym rodzajem dowolnych pestek wszystko zależy od waszej inwencji twórczej no i od tego co lubicie. Wychodzą pyszne!

Ciasteczka owsiane mocno nadziane

Ciasteczka owsiane mocno nadziane

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g pestki dyni, sezam. słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie.
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie ziarna i płatki prażymy na suchej patelni.
  2. W garnku podgrzewamy masło, mleko, cukier mieszając do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać masę z garnka, wystudzone ziarna, żurawinę i delikatnie wymieszać.
  4. Formować ciastka za pomocą dwóch łyżek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasteczka-owsiane-mocno-nadziane/


Łakocie z domowego zacisza

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…