Te ciasteczka to przepis wymyślony przez moją Mamę jako sposób na pozbycie się nadmiaru białek. Można je stosować w setce wariantów przez zastosowanie różnych składników, ważne tylko by zachować jak to mówię, właściwą proporcję śmieci do płatków. Mogą to być ciastka orzechowe z rodzynkami lub np tylko jednym rodzajem dowolnych pestek wszystko zależy od waszej inwencji twórczej no i od tego co lubicie. Wychodzą pyszne!
Jak wykonać przepis na – Ciasteczka owsianePotrzebne składniki
- 250 g płatków owsianych
- 250 g pestki dyni (sezam. słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie.)
- 3 łyżki żurawiny suszonej
- 4 białka
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek mleka
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Wszystkie ziarna i płatki prażymy na suchej patelni.
- W garnku podgrzewamy masło, mleko, cukier mieszając do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać masę z garnka, wystudzone ziarna, żurawinę i delikatnie wymieszać.
- Formować ciastka za pomocą dwóch łyżek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka owsiane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: