w ,

Ciasteczka owsiane mocno nadziane

Ciasteczka owsiane mocno nadziane

Te ciasteczka to przepis wymyślony przez moją Mamę jako sposób na pozbycie się nadmiaru białek. Można je stosować w setce wariantów przez zastosowanie różnych składników, ważne tylko by zachować jak to mówię, właściwą proporcję śmieci do płatków. Mogą to być ciastka orzechowe z rodzynkami lub np tylko jednym rodzajem dowolnych pestek wszystko zależy od waszej inwencji twórczej no i od tego co lubicie. Wychodzą pyszne!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Ciasteczka owsiane

Potrzebne składniki

  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g pestki dyni (sezam. słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie.)
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Wszystkie ziarna i płatki prażymy na suchej patelni.
  • W garnku podgrzewamy masło, mleko, cukier mieszając do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do piany dodać masę z garnka, wystudzone ziarna, żurawinę i delikatnie wymieszać.
  • Formować ciastka za pomocą dwóch łyżek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasteczka owsiane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze