Potrzebne składniki
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 180 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia (ok. 500 ml)
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i miksuję mikserem na gładką masę. Tr4zeba dobrze napowietrzyć ciasto.
- Zmiksowane ciasto wlewam bezpośrednio na rozgrzany olej przez lejek tworząc zawijane wzory. Olej powinien być dobrze rozgrzany, a następnie zmniejszamy ogień i wlewamy ciasto. Można to robić na głębokiej patelni, oleju powinno być mniej więcej na 3 cm głębokości.
- Chrusty po wylaniu czekam aż się zrumienią, obracając je co jakiś czas najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej.
- Wyjęte chrusty odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i zostawiam do wystudzenia.
- Następnie posypuję cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chrusty lane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.