Choinka makowa z ciasta francuskiego

Kosą po patelni
Bardzo efektowna choinka makowa z ciasta francuskiego, idealnie zastępuje drożdżowe makowce i świetnie prezentuje się na świątecznym stole. A do tego pyszna. Można odrywać sobie po kawałku i wcinać. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne makowce koniecznie spróbujcie coś takiego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Choinka makowa z ciasta francuskiego

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko
  • garść mieszanki owoców kandyzowanych (płatki migdałowe, orzechy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania

  • Z ciasta francuskiego odcinamy 2 cm pasek wzdłuż węższego boku. Posłuży nam za nóżkę choinki.
  • Na rozwinięte ciasto francuskie (dobrze schłodzone) wykładamy masę makową. Zostawiamy wzdłuż tym razem dłuższego brzegu ok 3 cm margines.
  • Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim pozostawiony wolny brzeg.
  • Zawijamy ciasto z masą w roladę zalepiając koniec brzegiem posmarowanym jajkiem.
  • Ostrym nożem kroimy rulon na 2-3 cm kawałki.
  • Plastry układamy przecięciem do góry w formie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odcięty wcześniej pasek składamy tworząc prostokąt i dokładamy na dół naszej piramidki tworząc nóżkę.
  • Całość smarujemy resztą jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto będzie złote.
  • Mieszamy cukier puder z mlekiem i robimy gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem i posykujemy owocami i orzechami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Choinka makowa z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
minimili

Choinka jest megaefektowna. Moje dzieci na tym lukrze przylepiają jeszcze bombki z żurawiny, rodzynek i różnych posypek do dekoracji.