Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Choinka makowa z ciasta francuskiego

Choinka makowa z ciasta francuskiego

2 min. czytania
0
0
Bardzo efektowna choinka makowa z ciasta francuskiego, idealnie zastępuje drożdżowe makowce i świetnie prezentuje się na świątecznym stole. A do tego pyszna. Można odrywać sobie po kawałku i wcinać. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne makowce koniecznie spróbujcie coś takiego.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko
  • garść mieszanki owoców kandyzowanych (płatki migdałowe, orzechy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania:

  • Z ciasta francuskiego odcinamy 2 cm pasek wzdłuż węższego boku. Posłuży nam za nóżkę choinki.
  • Na rozwinięte ciasto francuskie (dobrze schłodzone) wykładamy masę makową. Zostawiamy wzdłuż tym razem dłuższego brzegu ok 3 cm margines.
  • Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim pozostawiony wolny brzeg.
  • Zawijamy ciasto z masą w roladę zalepiając koniec brzegiem posmarowanym jajkiem.
  • Ostrym nożem kroimy rulon na 2-3 cm kawałki.
  • Plastry układamy przecięciem do góry w formie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odcięty wcześniej pasek składamy tworząc prostokąt i dokładamy na dół naszej piramidki tworząc nóżkę.
  • Całość smarujemy resztą jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto będzie złote.
  • Mieszamy cukier puder z mlekiem i robimy gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem i posykujemy owocami i orzechami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…