Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Choinka makowa z ciasta francuskiego

Choinka makowa z ciasta francuskiego

0

Bardzo efektowna choinka makowa z ciasta francuskiego, idealnie zastępuje drożdżowe makowce i świetnie prezentuje się na świątecznym stole. A do tego pyszna. Można odrywać sobie po kawałku i wcinać. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne makowce koniecznie spróbujcie coś takiego.

Choinka makowa z ciasta francuskiego

Choinka makowa z ciasta francuskiego

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko
  • garść mieszanki owoców kandyzowanych, płatki migdałowe, orzechy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Z ciasta francuskiego odcinamy 2 cm pasek wzdłuż węższego boku. Posłuży nam za nóżkę choinki.
  2. Na rozwinięte ciasto francuskie (dobrze schłodzone) wykładamy masę makową. Zostawiamy wzdłuż tym razem dłuższego brzegu ok 3 cm margines.
  3. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim pozostawiony wolny brzeg.
  4. Zawijamy ciasto z masą w roladę zalepiając koniec brzegiem posmarowanym jajkiem.
  5. Ostrym nożem kroimy rulon na 2-3 cm kawałki.
  6. Plastry układamy przecięciem do góry w formie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odcięty wcześniej pasek składamy tworząc prostokąt i dokładamy na dół naszej piramidki tworząc nóżkę.
  7. Całość smarujemy resztą jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto będzie złote.
  8. Mieszamy cukier puder z mlekiem i robimy gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem i posykujemy owocami i orzechami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/choinka-makowa-z-ciasta-francuskiego/
  • Jabłka pieczone z miodem i orzechami

    Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wan…
  • Ciasto mega cytrynowe

    Czemu ciasto mega cytrynowe? Popatrzcie na skład - cytryna, cytryną pogania i co dziwne wy…
  • Grzyby w cieście francuskim

    Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…