Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka masy makowej
- 1 jajko
- garść mieszanki owoców kandyzowanych (płatki migdałowe, orzechy)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Sposób wykonania
- Z ciasta francuskiego odcinamy 2 cm pasek wzdłuż węższego boku. Posłuży nam za nóżkę choinki.
- Na rozwinięte ciasto francuskie (dobrze schłodzone) wykładamy masę makową. Zostawiamy wzdłuż tym razem dłuższego brzegu ok 3 cm margines.
- Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim pozostawiony wolny brzeg.
- Zawijamy ciasto z masą w roladę zalepiając koniec brzegiem posmarowanym jajkiem.
- Ostrym nożem kroimy rulon na 2-3 cm kawałki.
- Plastry układamy przecięciem do góry w formie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odcięty wcześniej pasek składamy tworząc prostokąt i dokładamy na dół naszej piramidki tworząc nóżkę.
- Całość smarujemy resztą jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto będzie złote.
- Mieszamy cukier puder z mlekiem i robimy gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem i posykujemy owocami i orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Choinka makowa z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Choinka jest megaefektowna. Moje dzieci na tym lukrze przylepiają jeszcze bombki z żurawiny, rodzynek i różnych posypek do dekoracji.