Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Choinka makowa z ciasta francuskiego

Choinka makowa z ciasta francuskiego

7 minuty czytania
0
487

Bardzo efektowna choinka makowa z ciasta francuskiego, idealnie zastępuje drożdżowe makowce i świetnie prezentuje się na świątecznym stole. A do tego pyszna. Można odrywać sobie po kawałku i wcinać. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne makowce koniecznie spróbujcie coś takiego.

Choinka makowa z ciasta francuskiego

Wielkość porcji 5-6 osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko
  • garść mieszanki owoców kandyzowanych, płatki migdałowe, orzechy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Sposób wykonania:

  1. Z ciasta francuskiego odcinamy 2 cm pasek wzdłuż węższego boku. Posłuży nam za nóżkę choinki.
  2. Na rozwinięte ciasto francuskie (dobrze schłodzone) wykładamy masę makową. Zostawiamy wzdłuż tym razem dłuższego brzegu ok 3 cm margines.
  3. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim pozostawiony wolny brzeg.
  4. Zawijamy ciasto z masą w roladę zalepiając koniec brzegiem posmarowanym jajkiem.
  5. Ostrym nożem kroimy rulon na 2-3 cm kawałki.
  6. Plastry układamy przecięciem do góry w formie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odcięty wcześniej pasek składamy tworząc prostokąt i dokładamy na dół naszej piramidki tworząc nóżkę.
  7. Całość smarujemy resztą jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto będzie złote.
  8. Mieszamy cukier puder z mlekiem i robimy gęsty lukier. Po ostygnięciu ciasto polewamy lukrem i posykujemy owocami i orzechami.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Piernik świąteczny wersja 2

    Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go pr…
  • Seromak na kruchym spodzie

    Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to …
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…