Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z buraczkami

Chłodnik z buraczkami

2 min. czytania
2
0
Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i koperkiem to jest klasyka gatunku ale zawsze smaczna i kolorowa. Lekka ale gęsta, sycąca zupa. Jeśli jesteście amatorami takich zimnych zup na upalne dni, a pogoda nas rozpieszcza 30 stopniami w cieniu to na pewno ten przepis Wam przypadnie do gustu. Ja pałaszuje w każde lato po kilka razy. Doskonale chłodzi, a jednocześnie pełno witamin i wartości odżywczych.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 80
Przepis na:

Chłodnik z buraczkami

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 1 spory pęczek koperku
  • 5 dużych rzodkiewek (lub szczypiorek)
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Ogórka obrałem i starłem na tarce na grubych oczkach, podobnie rzodkiewki i ugotowane buraki. Całość wymieszałem w misce ze sobą.
  • Koperek posiekałem drobno i dodałem do warzyw.
  • Do tego dołożyłem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Dodałem 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane w kostkę, a 2 jajka przekroiłem na pół i zostawiłem do dekoracji.
  • Wlałem do środka jogurt i maślankę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
  • Wstawiłem chłodnik do lodówki na około 2 godziny.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Piekny kolor az sie zaśliniłam 🙂

Jolanta
Gość
Jolanta

Oj tak! tego mi teraz trzeba bo umieram…


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …