Potrzebne składniki
- 0,5 l maślanki
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 1 spory pęczek koperku
- 5 dużych rzodkiewek (lub szczypiorek)
- 2 ugotowane buraki
- 1 świeży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Ogórka obrałem i starłem na tarce na grubych oczkach, podobnie rzodkiewki i ugotowane buraki. Całość wymieszałem w misce ze sobą.
- Koperek posiekałem drobno i dodałem do warzyw.
- Do tego dołożyłem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Dodałem 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane w kostkę, a 2 jajka przekroiłem na pół i zostawiłem do dekoracji.
- Wlałem do środka jogurt i maślankę i całość dokładnie wymieszałem.
- Przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
- Wstawiłem chłodnik do lodówki na około 2 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik z buraczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Piekny kolor az sie zaśliniłam 🙂
Oj tak! tego mi teraz trzeba bo umieram…