Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z buraczkami

Chłodnik z buraczkami

4 min. czytania
2
0
Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i koperkiem to jest klasyka gatunku ale zawsze smaczna i kolorowa. Lekka ale gęsta, sycąca zupa. Jeśli jesteście amatorami takich zimnych zup na upalne dni, a pogoda nas rozpieszcza 30 stopniami w cieniu to na pewno ten przepis Wam przypadnie do gustu. Ja pałaszuje w każde lato po kilka razy. Doskonale chłodzi, a jednocześnie pełno witamin i wartości odżywczych.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 80
Jak wykonać przepis na – Chłodnik z buraczkami
Składniki:
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 1 spory pęczek koperku
  • 5 dużych rzodkiewek (lub szczypiorek)
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Ogórka obrałem i starłem na tarce na grubych oczkach, podobnie rzodkiewki i ugotowane buraki. Całość wymieszałem w misce ze sobą.
  • Koperek posiekałem drobno i dodałem do warzyw.
  • Do tego dołożyłem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Dodałem 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane w kostkę, a 2 jajka przekroiłem na pół i zostawiłem do dekoracji.
  • Wlałem do środka jogurt i maślankę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
  • Wstawiłem chłodnik do lodówki na około 2 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik z buraczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
EfkakonefkaJolanta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Piekny kolor az sie zaśliniłam 🙂

Jolanta
Gość
Jolanta

Oj tak! tego mi teraz trzeba bo umieram…

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite