w , ,

Chłodnik z buraczkami

Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i koperkiem to jest klasyka gatunku ale zawsze smaczna i kolorowa. Lekka ale gęsta, sycąca zupa. Jeśli jesteście amatorami takich zimnych zup na upalne dni, a pogoda nas rozpieszcza 30 stopniami w cieniu to na pewno ten przepis Wam przypadnie do gustu. Ja pałaszuje w każde lato po kilka razy. Doskonale chłodzi, a jednocześnie pełno witamin i wartości odżywczych.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 80
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chłodnik z buraczkami
Składniki:
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 1 spory pęczek koperku
  • 5 dużych rzodkiewek (lub szczypiorek)
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Ogórka obrałem i starłem na tarce na grubych oczkach, podobnie rzodkiewki i ugotowane buraki. Całość wymieszałem w misce ze sobą.
  • Koperek posiekałem drobno i dodałem do warzyw.
  • Do tego dołożyłem dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Dodałem 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane w kostkę, a 2 jajka przekroiłem na pół i zostawiłem do dekoracji.
  • Wlałem do środka jogurt i maślankę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przyprawiłem solą i pieprzem do smaku.
  • Wstawiłem chłodnik do lodówki na około 2 godziny.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik z buraczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
1 rok temu

Piekny kolor az sie zaśliniłam 🙂

Jolanta
Jolanta
1 rok temu

Oj tak! tego mi teraz trzeba bo umieram…