Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z buraczkami

Chłodnik z buraczkami

0

Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z buraczkami, ogórkiem i koperkiem to jest klasyka gatunku ale zawsze smaczna i kolorowa. Lekka ale gęsta, sycąca zupa.

Chłodnik z buraczkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 1 spory pęczek koperku
  • 5 dużych rzodkiewek (lub szczypiorek)
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ogórka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach jak również rzodkiewki i ugotowane buraki. Całość mieszamy.
  2. Koperek siekamy drobno i dodajemy do warzyw.
  3. Do tego wyciskamy dwa ząbki czosnku.
  4. Dodajemy 2 jajka posiekane w kostkę. 2 jajka kroimy na pół i zostawiamy do dekoracji.
  5. Wlewamy jogurt i maślankę i całość dokładnie mieszamy.
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.