Potrzebne składniki
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1,5 litra kefiru lub zsiadłego mleka
- 400 g śmietany 18%
- 3 średnie ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pieprz (sól, cukier, kwasek cytrynowy do smaku)
Sposób wykonania
- Botwinkę myjemy dokładnie, oczyszczamy i kroimy zielone części na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Buraczki ścieramy na tarce. Wrzucamy botwinkę i buraczki na 5 min do wrzątku z małą ilością wody i lekko słodzimy. Wyłączamy gaz i studzimy w wodzie, dodając 2 szczypty kwasku cytrynowego.
- Mleko ze śmietaną mieszamy dokładnie.
- Resztę warzyw kroimy drobno, a koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy wszystkie składniki do mleka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny. Jajka kroimy na ćwiartki i dokładamy do zupy przed podaniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik z botwinką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.