Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

7 minuty czytania

Wspaniała zupa na upalne dni - chłodnik z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Bogactwo witamin i smaków. Poza tym sama radość na talerzu, prawda? Ja widząc taki kolor zupki i mając świadomość, że to prawie warzywne lody w płynie, a nie gorąca zupa, cieszę się jak kto głupi. Chyba źle znoszę upały i takie zupy chętnie wcinam. Idealny z młodymi ziemniaczkami posypanymi odrobiną koperku. Zainspirowała mnie do wstawienia przepisu pewna potargana blogowiczka, Judyta. Zapraszam na blog myslipotarganej.pl, czasem będą u niej również przepisy, więc może też znajdziecie inspirację.

Chłodnik z botwinką

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 5 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1,5 litra kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz, sól, cukier, kwasek cytrynowy do smaku

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę myjemy dokładnie, oczyszczamy i kroimy zielone części na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Buraczki ścieramy na tarce. Wrzucamy botwinkę i buraczki na 5 min do wrzątku z małą ilością wody i lekko słodzimy. Wyłączamy gaz i studzimy w wodzie, dodając 2 szczypty kwasku cytrynowego.
  2. Mleko ze śmietaną mieszamy dokładnie.
  3. Resztę warzyw kroimy drobno, a koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy wszystkie składniki do mleka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny. Jajka kroimy na ćwiartki i dokładamy do zupy przed podaniem.
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

    Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…