Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

3 min. czytania
0
0
Wspaniała zupa na upalne dni - chłodnik z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Bogactwo witamin i smaków. Poza tym sama radość na talerzu, prawda? Ja widząc taki kolor zupki i mając świadomość, że to prawie warzywne lody w płynie, a nie gorąca zupa, cieszę się jak kto głupi. Chyba źle znoszę upały i takie zupy chętnie wcinam. Idealny z młodymi ziemniaczkami posypanymi odrobiną koperku. Zainspirowała mnie do wstawienia przepisu pewna potargana blogowiczka, Judyta. Zapraszam na blog myslipotarganej.pl, czasem będą u niej również przepisy, więc może też znajdziecie inspirację.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 25 min.
Przepis na:

Chłodnik z botwinką

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1,5 litra kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz (sól, cukier, kwasek cytrynowy do smaku)

Sposób wykonania:

  • Botwinkę myjemy dokładnie, oczyszczamy i kroimy zielone części na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Buraczki ścieramy na tarce. Wrzucamy botwinkę i buraczki na 5 min do wrzątku z małą ilością wody i lekko słodzimy. Wyłączamy gaz i studzimy w wodzie, dodając 2 szczypty kwasku cytrynowego.
  • Mleko ze śmietaną mieszamy dokładnie.
  • Resztę warzyw kroimy drobno, a koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy wszystkie składniki do mleka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny. Jajka kroimy na ćwiartki i dokładamy do zupy przed podaniem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 30
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…