Kosą po patelni Przepisy Obiad Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

0

Wspaniała zupa na upalne dni - chłodnik z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Bogactwo witamin i smaków. Poza tym sama radość na talerzu, prawda? Ja widząc taki kolor zupki i mając świadomość, że to prawie warzywne lody w płynie, a nie gorąca zupa, cieszę się jak kto głupi. Chyba źle znoszę upały i takie zupy chętnie wcinam. Idealny z młodymi ziemniaczkami posypanymi odrobiną koperku. Zainspirowała mnie do wstawienia przepisu pewna potargana blogowiczka, Judyta. Zapraszam na blog myslipotarganej.pl, czasem będą u niej również przepisy, więc może też znajdziecie inspirację.

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z botwinką

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 25 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1,5 litra kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g śmietany 18%
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz, sól, cukier, kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania

  1. Botwinkę myjemy dokładnie, oczyszczamy i kroimy zielone części na mniej więcej 1-1,5 cm kawałki. Buraczki ścieramy na tarce. Wrzucamy botwinkę i buraczki na 5 min do wrzątku z małą ilością wody i lekko słodzimy. Wyłączamy gaz i studzimy w wodzie, dodając 2 szczypty kwasku cytrynowego.
  2. Mleko ze śmietaną mieszamy dokładnie.
  3. Resztę warzyw kroimy drobno, a koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy wszystkie składniki do mleka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny. Jajka kroimy na ćwiartki i dokładamy do zupy przed podaniem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chlodnik-z-botwinka/
  • Sałatka z makreli

    Klasyczna, trochę już zapomniana sałatka z makreli. Relikt PRL-u i kiedyś robiło się ją do…
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…