Chleb pszenny

4 min. czytania
1
0
Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a dzieci go wprost uwielbiają. Miękki, pachnący, długo pozostaje świeży a co najważniejsze prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga zakwasu i jakiś specjalnych składników i chyba w prostocie tkwi metoda. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy i gotowe. Polecam zdecydowanie wszystkim amatorom pszennego pieczywa.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Chleb pszenny
Składniki:
  • 550 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka lub wody do posmarowania.
Sposób wykonania:
  • Drożdże, cukier i 1/2 szklanki wody rozrabiamy w dużym kubku i zostawiamy na 10 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie dodajemyz kubka drożdże i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut.
  • W tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką i ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyjmujemy naczynie, zdejmujemy przykrycie i przekładamy ciasto.
  • Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni.
  • Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, smarujemy letnim mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
opycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
opycha.pl
Gość

jakie to wspaniałe, że w dobie bezglutenowej epidemii ktoś wstawia przepis na chlebek pszenny <3 Ja uwielbiam czasem przegryźć białe pieczywko, takie jeszcze ciepłe, z odrobiną masełka... co ja gadam, najlepiej z całą jego osełką! 😀

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite