Chleb pszenny

2 min. czytania
1
0
Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a dzieci go wprost uwielbiają. Miękki, pachnący, długo pozostaje świeży a co najważniejsze prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga zakwasu i jakiś specjalnych składników i chyba w prostocie tkwi metoda. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy i gotowe. Polecam zdecydowanie wszystkim amatorom pszennego pieczywa.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Przepis na:

Chleb pszenny

Składniki:

  • 550 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka lub wody do posmarowania.

Sposób wykonania:

  • Drożdże, cukier i 1/2 szklanki wody rozrabiamy w dużym kubku i zostawiamy na 10 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie dodajemyz kubka drożdże i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut.
  • W tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką i ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyjmujemy naczynie, zdejmujemy przykrycie i przekładamy ciasto.
  • Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni.
  • Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, smarujemy letnim mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    jakie to wspaniałe, że w dobie bezglutenowej epidemii ktoś wstawia przepis na chlebek pszenny <3 Ja uwielbiam czasem przegryźć białe pieczywko, takie jeszcze ciepłe, z odrobiną masełka... co ja gadam, najlepiej z całą jego osełką! 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…