Chleb pszenny

0

Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a dzieci go wprost uwielbiają. Miękki, pachnący, długo pozostaje świeży a co najważniejsze prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga zakwasu i jakiś specjalnych składników i chyba w prostocie tkwi metoda. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy i gotowe. Polecam zdecydowanie wszystkim amatorom pszennego pieczywa.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 550 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka lub wody do posmarowania.

Sposób przygotowania

  1. Drożdże, cukier i 1/2 szklanki wody rozrabiamy w dużym kubku i zostawiamy na 10 min.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie dodajemyz kubka drożdże i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut.
  4. W tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką i ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyjmujemy naczynie, zdejmujemy przykrycie i przekładamy ciasto.
  5. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni.
  6. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, smarujemy letnim mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chleb-pszenny/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Chleb graham

    Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to…
  • Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

    Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający ke…
  • Bułeczki maślane z kruszonką

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzi…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…