w ,

Chleb pszenny



Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a dzieci go wprost uwielbiają. Miękki, pachnący, długo pozostaje świeży a co najważniejsze prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga zakwasu i jakiś specjalnych składników i chyba w prostocie tkwi metoda. Wieczorem mieszamy, rano pieczemy i gotowe. Polecam zdecydowanie wszystkim amatorom pszennego pieczywa.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Chleb pszenny

Potrzebne składniki

  • 550 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mleka lub wody do posmarowania.

Sposób wykonania

  • Drożdże, cukier i 1/2 szklanki wody rozrabiamy w dużym kubku i zostawiamy na 10 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie dodajemyz kubka drożdże i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut.
  • W tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika naczynie żaroodporne z przykrywką i ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wyjmujemy naczynie, zdejmujemy przykrycie i przekładamy ciasto.
  • Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni.
  • Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, smarujemy letnim mlekiem i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

jakie to wspaniałe, że w dobie bezglutenowej epidemii ktoś wstawia przepis na chlebek pszenny <3 Ja uwielbiam czasem przegryźć białe pieczywko, takie jeszcze ciepłe, z odrobiną masełka... co ja gadam, najlepiej z całą jego osełką! 😀