Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wyrabiać. Na drożdżach, wiec musi wyrastać. Smak jest jednak wart tej pracy i co własny chlebek, to własny. Można z tego przepisu też zrobić super bagietki, wystarczy ciasto podzielić na trzy części, uformować bagietki i upiec na blaszce wyłożonej papierem. Wtedy trochę krócej pieczemy. Przepis sprawdzony wielokrotnie i zawsze się udaje. Nie robiłem nigdy z drożdżami suchymi, ale pewnie też wyjdzie, jak znacie przelicznik to kombinujcie.
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenny na mlekuPotrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- masło do natłuszczenia formy
Sposób wykonania
- Robimy rozczyn, podgrzewamy mleko do temp. ok. 35 stopni. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto.
- Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Natłuszczamy formę keksową 35 cm masłem i przekładamy ciasto, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny na mleku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: