Chleb pszenny na mleku

6 minuty czytania

Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wyrabiać. Na drożdżach, wiec musi wyrastać. Smak jest jednak wart tej pracy i co własny chlebek, to własny. Można z tego przepisu też zrobić super bagietki, wystarczy ciasto podzielić na trzy części, uformować bagietki i upiec na blaszce wyłożonej papierem. Wtedy trochę krócej pieczemy. Przepis sprawdzony wielokrotnie i zawsze się udaje. Nie robiłem nigdy z drożdżami suchymi, ale pewnie też wyjdzie, jak znacie przelicznik to kombinujcie.

Chleb pszenny na mleku

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do natłuszczenia formy

Sposób wykonania:

  1. Robimy rozczyn, podgrzewamy mleko do temp. ok. 35 stopni. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże.
  2. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  4. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  6. Natłuszczamy formę keksową 35 cm masłem i przekładamy ciasto, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 min.