Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 280 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- masło do natłuszczenia formy
Sposób wykonania
- Robimy rozczyn, podgrzewamy mleko do temp. ok. 35 stopni. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto.
- Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Natłuszczamy formę keksową 35 cm masłem i przekładamy ciasto, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny na mleku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!