Chleb pszenny na mleku

2 min. czytania
0
0
Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wyrabiać. Na drożdżach, wiec musi wyrastać. Smak jest jednak wart tej pracy i co własny chlebek, to własny. Można z tego przepisu też zrobić super bagietki, wystarczy ciasto podzielić na trzy części, uformować bagietki i upiec na blaszce wyłożonej papierem. Wtedy trochę krócej pieczemy. Przepis sprawdzony wielokrotnie i zawsze się udaje. Nie robiłem nigdy z drożdżami suchymi, ale pewnie też wyjdzie, jak znacie przelicznik to kombinujcie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do natłuszczenia formy

Sposób wykonania:

  • Robimy rozczyn, podgrzewamy mleko do temp. ok. 35 stopni. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Natłuszczamy formę keksową 35 cm masłem i przekładamy ciasto, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 min.
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…