w ,

Chleb pszenny na mleku

Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wyrabiać. Na drożdżach, wiec musi wyrastać. Smak jest jednak wart tej pracy i co własny chlebek, to własny. Można z tego przepisu też zrobić super bagietki, wystarczy ciasto podzielić na trzy części, uformować bagietki i upiec na blaszce wyłożonej papierem. Wtedy trochę krócej pieczemy. Przepis sprawdzony wielokrotnie i zawsze się udaje. Nie robiłem nigdy z drożdżami suchymi, ale pewnie też wyjdzie, jak znacie przelicznik to kombinujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenny na mleku
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do natłuszczenia formy
Sposób wykonania:
  • Robimy rozczyn, podgrzewamy mleko do temp. ok. 35 stopni. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i mieszamy. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Natłuszczamy formę keksową 35 cm masłem i przekładamy ciasto, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny na mleku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze