Chleb graham

4 min. czytania
0
0
Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek. Charakterystyczny smak nadaje kminek. Do chleba możemy dodać dowolne ziarna oleiste i urozmaicić dodatkowo jego smak.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Chleb graham
Składniki:
  • 500 g mąki typu graham 1850
  • 5 g kminku mielonego
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalne nasiona oleiste (słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
  • Do ciepłej wody wkładamy łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Mieszamy dokładnie mąkę z kminkiem i solą i opcjonalnie ziarnami. Dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Wyrabiamy cisto na gładką masę tak by odstawało od ręki.
  • Wkładamy do fory keksówki wysmarowanej masłem, nacinamy chleb w kilku miejscach i smarujemy ciepłą wodą. przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (ok. 30 min).
  • Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i zaraz zmieniamy na 200 stopni i pieczemy 25-30 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb graham wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite