Chleb graham

Kosą po patelni
Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek. Charakterystyczny smak nadaje kminek. Do chleba możemy dodać dowolne ziarna oleiste i urozmaicić dodatkowo jego smak.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Chleb graham

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki typu graham 1850
  • 5 g kminku mielonego
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalne nasiona oleiste (słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania

  • Do ciepłej wody wkładamy łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Mieszamy dokładnie mąkę z kminkiem i solą i opcjonalnie ziarnami. Dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Wyrabiamy cisto na gładką masę tak by odstawało od ręki.
  • Wkładamy do fory keksówki wysmarowanej masłem, nacinamy chleb w kilku miejscach i smarujemy ciepłą wodą. przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (ok. 30 min).
  • Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i zaraz zmieniamy na 200 stopni i pieczemy 25-30 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb graham wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Monika

Piekłam chleb z 300 ml wody. Po upieczeniu kruszył się. Dzisiaj dodam 350 ml. Smak chleba wyborny.

Karolina

Piecze się właśnie , zobaczymy to cudo 🌺, przepis idealny!!!!! Dziękuję bardzo 🙂 wyciągałam z piekarnika jest właśnie taki jak zawsze chciałam 🌺