Chleb graham

2 min. czytania
0
0
Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek. Charakterystyczny smak nadaje kminek. Do chleba możemy dodać dowolne ziarna oleiste i urozmaicić dodatkowo jego smak.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Przepis na:

Chleb graham

Składniki:

  • 500 g mąki typu graham 1850
  • 5 g kminku mielonego
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • opcjonalne nasiona oleiste (słonecznik, dynia, siemię lniane)
  • masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  • Do ciepłej wody wkładamy łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Mieszamy dokładnie mąkę z kminkiem i solą i opcjonalnie ziarnami. Dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Wyrabiamy cisto na gładką masę tak by odstawało od ręki.
  • Wkładamy do fory keksówki wysmarowanej masłem, nacinamy chleb w kilku miejscach i smarujemy ciepłą wodą. przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (ok. 30 min).
  • Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i zaraz zmieniamy na 200 stopni i pieczemy 25-30 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …