Chili con carne

5 min. czytania
1
0
Lekko ostre lub bardzo ostre, zależy jak przyprawicie, pełne aromatów chili con carne. Prosta szybka potrawa jednogarnkowa pochodząca z ameryki. Mało składników, wszystko podsmażamy dusimy i mamy sycące danie. Można podawać z ryżem, plackami, lub z pszennym pieczywem. Szczerze najlepsze odgrzewane następnego dnia. Przy odgrzewaniu podlejcie lekko wodą bo lubi się przypalić jak nie mieszamy. Często wykorzystuje to danie jeśli mam sporo gości i trzeba podać coś na ciepło. Większości zazwyczaj pasuje, a daje uczucie sytości i nie są to zwykłe schabowe.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Chili con carne
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 świeże (sparzone, obrane pomidory)
  • 1/3 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Na dużej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i wszystko mieszamy, Dosmażamy ok. minuty.
  • Dodajemy do cebuli mięso i smażymy do zmiany koloru lekko zarumieniając, co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i mieszamy, Przykrywamy i dusimy koło 20 min.
  • Dokładamy pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chilli (z pestkami lub bez zależy jak kto lubi).
  • Gotujemy całość dalej pod przykryciem koło 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy fasolę i opcjonalnie kukurydzę. W czasie duszenia jeśli będzie za mało płynu możemy podlać bulionem wołowym lub wodą.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chili con carne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
1 rok temu

o tak! Chilli con carne to ja mogę wsuwać ile wlezie! Spróbuj kiedyś jeszcze dodać odrobinkę cynamonu – kubki smakowe lecą w kosmos 😀

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).