Chili con carne

0

Lekko ostre lub bardzo ostre, zależy jak przyprawicie, pełne aromatów chili con carne. Prosta szybka potrawa jednogarnkowa pochodząca z ameryki. Mało składników, wszystko podsmażamy dusimy i mamy sycące danie. Można podawać z ryżem, plackami, lub z pszennym pieczywem. Szczerze najlepsze odgrzewane następnego dnia. Przy odgrzewaniu podlejcie lekko wodą bo lubi się przypalić jak nie mieszamy. Często wykorzystuje to danie jeśli mam sporo gości i trzeba podać coś na ciepło. Większości zazwyczaj pasuje, a daje uczucie sytości i nie są to zwykłe schabowe.

Chili con carne

Chili con carne

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 świeże, sparzone, obrane pomidory
  • 1/3 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy i wszystko mieszamy, Dosmażamy ok. minuty.
  2. Dodajemy do cebuli mięso i smażymy do zmiany koloru lekko zarumieniając, co jakiś czas mieszamy.
  3. Dodajemy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i mieszamy, Przykrywamy i dusimy koło 20 min.
  4. Dokładamy pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chilli (z pestkami lub bez zależy jak kto lubi).
  5. Gotujemy całość dalej pod przykryciem koło 15 minut. 5 minut przed końcem dodajemy fasolę i opcjonalnie kukurydzę. W czasie duszenia jeśli będzie za mało płynu możemy podlać bulionem wołowym lub wodą.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chili-con-carne/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…