Kosą po patelni Przepisy Grill Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

4 min. czytania
0
0
Kotleciki Cevapcici to danie o wielu twarzach. Wywodzi się z krajów bałkańskich i ma dziesiątki odmian regionalnych i nazw. Pyszne, aromatyczne mięsko, smażone na oliwie lub grillu. Podstawą jest dobrej jakości mięso, jeśli nie macie takiego to będzie problem z konsystencją i radzę dodać trochę mąki. Powinna skleić kotlety i pomóc je formować. Mięso też niekoniecznie musi byc to sama wołowina, są odmiany tego dania z różnych pomieszanych gatunków mięs. Co region też zmienia się delikatnie rodzaj przypraw. Moja propozycja jest dość klasyczna. Kotleciki są lekko ostre i podajemy je z plackami pita lub ziemniakami najlepiej pieczonymi, koniecznie z sosem tzatziki lub ajwarem. Dobrze też jest dodać jakieś warzywka, możemy je przy okazji grilla położyć obok kotlecików. Robiliśmy to danie ostatnio przy okazji grilla z przyjaciółmi - znikały bardzo szybko i smakowały więc wypróbowane na żywych organizmach w próbie zbiorowej.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g dobrej wołowiny mielonej
  • 5 łyżek wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płaskie przyprawy do Cevapcici
  • sól
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, wodę i proszek i całość wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej konsystencji.
  • Wkładamy mięso na minimum godzinę do lodówki.
  • Formujemy z mięsa podłużne wałeczki. lub tworzymy z mięsa prostokątny, wysoki na 2 cm placek i kroimy nożem w paski po 2 cm. Najlepiej to robić na folii i kroić razem z nią przenosić na niej na patelnie i zdejmować folię. Nie będą się rozwalać i kleić do rąk.
  • Smażymy na oliwie, często obracając lub jeśli chcemy to danie zrobić na grillu, pieczemy na początku na tacce, najlepiej nabite na patyczki, a następnie bezpośrednio na ruszcie. Zapobiegnie to przywieraniu i łatwiej później jeść i obracać na ruszcie.

Uwagi dodatkowe

Jeśli nie uda Wam się kupić przyprawy to można zrobić ją samemu z papryki ostrej i słodkiej, suszonej natki pietruszki, oregano i pieprzu.

 

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…