Potrzebne składniki
- 500 g dobrej wołowiny mielonej
- 5 łyżek wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płaskie przyprawy do Cevapcici
- sól
- oliwa
Sposób wykonania
- Cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, wodę i proszek i całość wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej konsystencji.
- Wkładamy mięso na minimum godzinę do lodówki.
- Formujemy z mięsa podłużne wałeczki. lub tworzymy z mięsa prostokątny, wysoki na 2 cm placek i kroimy nożem w paski po 2 cm. Najlepiej to robić na folii i kroić razem z nią przenosić na niej na patelnie i zdejmować folię. Nie będą się rozwalać i kleić do rąk.
- Smażymy na oliwie, często obracając lub jeśli chcemy to danie zrobić na grillu, pieczemy na początku na tacce, najlepiej nabite na patyczki, a następnie bezpośrednio na ruszcie. Zapobiegnie to przywieraniu i łatwiej później jeść i obracać na ruszcie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cevapcici wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
