Kotleciki Cevapcici to danie o wielu twarzach. Wywodzi się z krajów bałkańskich i ma dziesiątki odmian regionalnych i nazw. Pyszne, aromatyczne mięsko, smażone na oliwie lub grillu. Podstawą jest dobrej jakości mięso, jeśli nie macie takiego to będzie problem z konsystencją i radzę dodać trochę mąki. Powinna skleić kotlety i pomóc je formować. Mięso też niekoniecznie musi byc to sama wołowina, są odmiany tego dania z różnych pomieszanych gatunków mięs. Co region też zmienia się delikatnie rodzaj przypraw. Moja propozycja jest dość klasyczna. Kotleciki są lekko ostre i podajemy je z plackami pita lub ziemniakami najlepiej pieczonymi, koniecznie z sosem tzatziki lub ajwarem. Dobrze też jest dodać jakieś warzywka, możemy je przy okazji grilla położyć obok kotlecików. Robiliśmy to danie ostatnio przy okazji grilla z przyjaciółmi – znikały bardzo szybko i smakowały więc wypróbowane na żywych organizmach w próbie zbiorowej.
Jak wykonać przepis na – CevapciciPotrzebne składniki
- 500 g dobrej wołowiny mielonej
- 5 łyżek wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płaskie przyprawy do Cevapcici
- sól
- oliwa
Sposób wykonania
- Cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, wodę i proszek i całość wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej konsystencji.
- Wkładamy mięso na minimum godzinę do lodówki.
- Formujemy z mięsa podłużne wałeczki. lub tworzymy z mięsa prostokątny, wysoki na 2 cm placek i kroimy nożem w paski po 2 cm. Najlepiej to robić na folii i kroić razem z nią przenosić na niej na patelnie i zdejmować folię. Nie będą się rozwalać i kleić do rąk.
- Smażymy na oliwie, często obracając lub jeśli chcemy to danie zrobić na grillu, pieczemy na początku na tacce, najlepiej nabite na patyczki, a następnie bezpośrednio na ruszcie. Zapobiegnie to przywieraniu i łatwiej później jeść i obracać na ruszcie.
Jeśli nie uda Wam się kupić przyprawy to można zrobić ją samemu z papryki ostrej i słodkiej, suszonej natki pietruszki, oregano i pieprzu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cevapcici wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: