Kosą po patelni Przepisy Grill Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

0

Kotleciki Cevapcici to danie o wielu twarzach. Wywodzi się z krajów bałkańskich i ma dziesiątki odmian regionalnych i nazw. Pyszne, aromatyczne mięsko, smażone na oliwie lub grillu. Podstawą jest dobrej jakości mięso, jeśli nie macie takiego to będzie problem z konsystencją i radzę dodać trochę mąki. Powinna skleić kotlety i pomóc je formować. Mięso też niekoniecznie musi byc to sama wołowina, są odmiany tego dania z różnych pomieszanych gatunków mięs. Co region też zmienia się delikatnie rodzaj przypraw. Moja propozycja jest dość klasyczna. Kotleciki są lekko ostre i podajemy je z plackami pita lub ziemniakami najlepiej pieczonymi, koniecznie z sosem tzatziki lub ajwarem. Dobrze też jest dodać jakieś warzywka, możemy je przy okazji grilla położyć obok kotlecików. Robiliśmy to danie ostatnio przy okazji grilla z przyjaciółmi - znikały bardzo szybko i smakowały więc wypróbowane na żywych organizmach w próbie zbiorowej.

Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

Cevapcici – bałkańskie kotleciki na grill

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 500 g dobrej wołowiny mielonej
  • 5 łyżek wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płaskie przyprawy do Cevapcici
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Cebulę siekamy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, wodę i proszek i całość wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej konsystencji.
  3. Wkładamy mięso na minimum godzinę do lodówki.
  4. Formujemy z mięsa podłużne wałeczki. lub tworzymy z mięsa prostokątny, wysoki na 2 cm placek i kroimy nożem w paski po 2 cm. Najlepiej to robić na folii i kroić razem z nią przenosić na niej na patelnie i zdejmować folię. Nie będą się rozwalać i kleić do rąk.
  5. Smażymy na oliwie, często obracając lub jeśli chcemy to danie zrobić na grillu, pieczemy na początku na tacce, najlepiej nabite na patyczki, a następnie bezpośrednio na ruszcie. Zapobiegnie to przywieraniu i łatwiej później jeść i obracać na ruszcie.

Notatki

Jeśli nie uda Wam się kupić przyprawy to można zrobić ją samemu z papryki ostrej i słodkiej, suszonej natki pietruszki, oregano i pieprzu.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/cevapcici-balkanskie-kotleciki-na-grill/

 

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Sałatka Caprese – zrób to jak należy

Niby prosta sałatka Caprese - bardzo popularna jednak by uzyskać prawdziwy smak i ją zrobi…