w , ,

Cepeliny – litewskie kartacze

Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm... palce lizać. Rodzaj trochę większych kartaczy ale i ciut inaczej przyrządzanych. Potrawa z Litwy, a jak już wiecie, bo kiedyś o tym wspominałem, mam tam częściowo swoje rodzinne korzenie. To danie kojarzy mi się więc z domem rodzinnym i warto się namęczyć by je zjeść. Miękkie delikatne kluchy, napakowane mięsem z warzywami. Do tego cebulka, boczek i kapustka. Mam ślinotok jak to piszę, a dopiero co je wszamałem. Uwaga, danie nie należy do lekkich i nietuczących. To raczej przykład klasycznej ciężkiej kuchni wschodniej opartej na pyrach z dodatkiem mięsa. Tak więc przygotujcie żołądki na coś pysznego ale ciężkiego kalibru.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Cepeliny
Składniki:

Ciasto:

  • 2 kg mącznych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Farsz::

  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/4 korzenia pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Mięso zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarnach oraz marchew i pietruszkę. Gotujemy wszystko do miękkości.
  • Wyjmujemy z wywaru mięso, marchew i pietruszkę. Wywaru nie wylewamy, będziemy w nim gotować nasze cepeliny.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
  • Mięso, warzywa, cebulę mielimy dokładnie, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy.
  • Zabieramy się za ciasto. Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy, przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy i studzimy.
  • Resztę ziemniaków ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy z nich wodę do miski i zostawiamy wodę by trochę odstała.. Skrapiamy sokiem z cytryny ziemniaki by nie ściemniały. W wodzie z odciśniętych ziemniaków wytrąci się skrobia, zbieramy ją i dodajemy do ziemniaków.
  • Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. Musimy uzyskać gładkie i zwarte ciasto ale nie może być zbyt twarde.
  • Formujemy na dłoni dość duży placek z ciasta ziemniaczanego. Nakładamy na niego mięso i zlepiamy, formując charakterystyczny kształt sterowca.
  • Wrzucamy nasze cepeliny na wrzący wywar z gotowania mięsa, jak wody mieliśmy za mało możemy jeszcze dolać i gotujemy koło 30 min od wypłynięcia na niewielkim ogniu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cepeliny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena G
Magdalena G
2 lat temu

Litewskie zeppeliny są z surowym mięsem, nigdy z gotowanym :0 A ciasto jest tylko z surowych ziemniaków, bardzo szare, aż nieładne;) to są nasze pyzy po prostu:)

Kosą po patelni
1 rok temu
Odpowiedz  Magdalena G

Z tego co wiem to sa ze trzy wersje tego dania na samej Litwie. Moj przepis pochodzi z zeszytu mojej prababci ktora wychowala sie w Wilnie i byl przekazywany z pokolenia na pokolenie wiec nie sadze by byl malo litewski. Tę wersje też mam w zeszycie ale pod inna nazwą jako cepeliny szare. Jedyne czego nie ma w przepisie babci to sok z cytryny to moj dodatek.