Kosą po patelni Przepisy Mięso Cepeliny – litewskie kartacze

Cepeliny – litewskie kartacze

1

Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm... palce lizać. Rodzaj trochę większych kartaczy ale i ciut inaczej przyrządzanych. Potrawa z Litwy, a jak już wiecie, bo kiedyś o tym wspominałem, mam tam częściowo swoje rodzinne korzenie. To danie kojarzy mi się więc z domem rodzinnym i warto się namęczyć by je zjeść. Miękkie delikatne kluchy, napakowane mięsem z warzywami. Do tego cebulka, boczek i kapustka. Mam ślinotok jak to piszę, a dopiero co je wszamałem. Uwaga, danie nie należy do lekkich i nietuczących. To raczej przykład klasycznej ciężkiej kuchni wschodniej opartej na pyrach z dodatkiem mięsa. Tak więc przygotujcie żołądki na coś pysznego ale ciężkiego kalibru.

Cepeliny – litewskie kartacze

Cepeliny – litewskie kartacze

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 15 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 2 kg mącznych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
    Farsz::
  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/4 korzenia pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarnach oraz marchew i pietruszkę. Gotujemy wszystko do miękkości.
  2. Wyjmujemy z wywaru mięso, marchew i pietruszkę. Wywaru nie wylewamy, będziemy w nim gotować nasze cepeliny.
  3. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
  4. Mięso, warzywa, cebulę mielimy dokładnie, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy.
  5. Zabieramy się za ciasto. Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy, przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy i studzimy.
  6. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy z nich wodę do miski i zostawiamy wodę by trochę odstała.. Skrapiamy sokiem z cytryny ziemniaki by nie ściemniały. W wodzie z odciśniętych ziemniaków wytrąci się skrobia, zbieramy ją i dodajemy do ziemniaków.
  7. Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. Musimy uzyskać gładkie i zwarte ciasto ale nie może być zbyt twarde.
  8. Formujemy na dłoni dość duży placek z ciasta ziemniaczanego. Nakładamy na niego mięso i zlepiamy, formując charakterystyczny kształt sterowca.
  9. Wrzucamy nasze cepeliny na wrzący wywar z gotowania mięsa, jak wody mieliśmy za mało możemy jeszcze dolać i gotujemy koło 30 min od wypłynięcia na niewielkim ogniu.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/cepeliny-litewskie-kartacze/
  • Pomysły na zimowe dania na grilla elektrycznego

    Chcesz grillować także w zimie? Dzięki nowoczesnego grillowi elektrycznemu masz taką możli…
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…