Kosą po patelni Przepisy Mięso Cepeliny – litewskie kartacze

Cepeliny – litewskie kartacze

4 min. czytania
0
1
Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm... palce lizać. Rodzaj trochę większych kartaczy ale i ciut inaczej przyrządzanych. Potrawa z Litwy, a jak już wiecie, bo kiedyś o tym wspominałem, mam tam częściowo swoje rodzinne korzenie. To danie kojarzy mi się więc z domem rodzinnym i warto się namęczyć by je zjeść. Miękkie delikatne kluchy, napakowane mięsem z warzywami. Do tego cebulka, boczek i kapustka. Mam ślinotok jak to piszę, a dopiero co je wszamałem. Uwaga, danie nie należy do lekkich i nietuczących. To raczej przykład klasycznej ciężkiej kuchni wschodniej opartej na pyrach z dodatkiem mięsa. Tak więc przygotujcie żołądki na coś pysznego ale ciężkiego kalibru.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 15 min.
Czas całkowity: 1 godz. 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 kg mącznych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • Pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Farsz::

  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/4 korzenia pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarnach oraz marchew i pietruszkę. Gotujemy wszystko do miękkości.
  • Wyjmujemy z wywaru mięso, marchew i pietruszkę. Wywaru nie wylewamy, będziemy w nim gotować nasze cepeliny.
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
  • Mięso, warzywa, cebulę mielimy dokładnie, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy.
  • Zabieramy się za ciasto. Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy, przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy i studzimy.
  • Resztę ziemniaków ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy z nich wodę do miski i zostawiamy wodę by trochę odstała.. Skrapiamy sokiem z cytryny ziemniaki by nie ściemniały. W wodzie z odciśniętych ziemniaków wytrąci się skrobia, zbieramy ją i dodajemy do ziemniaków.
  • Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. Musimy uzyskać gładkie i zwarte ciasto ale nie może być zbyt twarde.
  • Formujemy na dłoni dość duży placek z ciasta ziemniaczanego. Nakładamy na niego mięso i zlepiamy, formując charakterystyczny kształt sterowca.
  • Wrzucamy nasze cepeliny na wrzący wywar z gotowania mięsa, jak wody mieliśmy za mało możemy jeszcze dolać i gotujemy koło 30 min od wypłynięcia na niewielkim ogniu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…