Potrzebne składniki
Ciasto:
- 2 kg mącznych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- Pół łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Farsz::
- 500 g mięsa wołowego i wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/4 korzenia pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarnach oraz marchew i pietruszkę. Gotujemy wszystko do miękkości.
- Wyjmujemy z wywaru mięso, marchew i pietruszkę. Wywaru nie wylewamy, będziemy w nim gotować nasze cepeliny.
- Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
- Mięso, warzywa, cebulę mielimy dokładnie, doprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy.
- Zabieramy się za ciasto. Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy, przeciskamy przez praskę lub porządnie rozgniatamy i studzimy.
- Resztę ziemniaków ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Odciskamy z nich wodę do miski i zostawiamy wodę by trochę odstała.. Skrapiamy sokiem z cytryny ziemniaki by nie ściemniały. W wodzie z odciśniętych ziemniaków wytrąci się skrobia, zbieramy ją i dodajemy do ziemniaków.
- Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. Musimy uzyskać gładkie i zwarte ciasto ale nie może być zbyt twarde.
- Formujemy na dłoni dość duży placek z ciasta ziemniaczanego. Nakładamy na niego mięso i zlepiamy, formując charakterystyczny kształt sterowca.
- Wrzucamy nasze cepeliny na wrzący wywar z gotowania mięsa, jak wody mieliśmy za mało możemy jeszcze dolać i gotujemy koło 30 min od wypłynięcia na niewielkim ogniu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cepeliny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Litewskie zeppeliny są z surowym mięsem, nigdy z gotowanym :0 A ciasto jest tylko z surowych ziemniaków, bardzo szare, aż nieładne;) to są nasze pyzy po prostu:)
Z tego co wiem to sa ze trzy wersje tego dania na samej Litwie. Moj przepis pochodzi z zeszytu mojej prababci ktora wychowala sie w Wilnie i byl przekazywany z pokolenia na pokolenie wiec nie sadze by byl malo litewski. Tę wersje też mam w zeszycie ale pod inna nazwą jako cepeliny szare. Jedyne czego nie ma w przepisie babci to sok z cytryny to moj dodatek.