Kosą po patelni Przepisy Mięso Burgery z wołowiny glazurowanej

Burgery z wołowiny glazurowanej

7 min. czytania
1
1

Burgery zrobione w domu, jak widać na zdjęciu, są o wiele lepiej prezentujące się niż te kupione w popularnych fast foodach. Dodatkowo smakują tez o niebo lepiej. Dobieramy składniki wg. własnego uznania, kotlet w środku odpowiednio usmażony, smakuje jak mięso, a nie pasta mięsopodobna. Kotlet jest soczysty i wyczuwasz jego strukturę. Powiem Wam dodatkowo, że to nie wymaga jakiejś tytanicznej pracy w kuchni, przygotowuje się je szybko i naprawdę warto zrobić je samemu. Nie pójdziecie już więcej na burgera do sieciówki.

Burger, by był smaczny, najlepiej przygotować samemu w domu. Nie kupujcie gotowców! Wystarczy Wam dobry kawał mięsa wołowego. Nie powinno być ono zbyt chude, jednak kości i poprzerastane tłuszczem miejsca warto pominąć. Świetnie nadaje się na burgery antrykot, karkówka, szponder, krzyżowa. Mięso wybierz w dużym kawałku. Najlepiej je posiekać dość drobno, ostrym nożem i ja taki sposób preferuję, ale możecie użyć maszynki do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Mięso nie powinno się rozpadać i być papką – to główny grzech robiących burgery.

Mięso mieszamy z przyprawami, chociaż szczerze mówiąc wystarczy sama sól i pieprz. Nie dodajemy jajek, bułki i innych dodatków, to nie kotlety mielone. Mięso podczas smażenia się skurczy w obwodzie i kotlety staną się wyższe, więc formujemy je ciut większe niż bułki. Dobry burger to mniej więcej 150-200 g mięsa. Nie muszą być idealnie równe. Najlepiej smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, np. ze smażonego wcześniej boczku, lub na smalcu. Tłuszcz z burgerów się też wytopi, więc naprawdę nie przesadzajcie z jego ilością. Kotlety smażymy w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać od 3 do 5 min. z każdej strony. Czekamy aż burger uzyska brązową barwę i obracamy. Nie dociskamy burgerów na patelni, by nie wypływał z nich sok.

Burgery podajemy w bułce najlepiej podgrzanej wcześniej na grillu i dodatkami. Z ilością dodatków nie należy wcale przesadzać. Więcej nie zawsze znaczy smaczniej. Warzywa, pikle, ser i sosy. Sami skomponujcie swój ulubiony smak.

Mój pomysł na burgery z wołowiny glazurowanej, podpatrzyłem na jakimś programie kulinarnym. Oczywiście to nie kopia przepisu, bo trochę go zmodyfikowałem, jednak okazały się bardzo smaczne i chciałbym się tym pomysłem na mięso do burgerów z Wami podzielić. Poczytajcie opis przygotowania i zrozumiecie o co chodzi..
Ilość porcji – 3 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (ja użyłem antrykot)
  • 6 bułek do hamburgerów (idealnie by było jakbyście upiekli swoje ale nie przesadzajmy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sałata
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sos czosnkowy i ketchup
  • pikle
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Solimy i pieprzymy i delikatnie mieszamy.
  • Formujemy w rękach kulki, mniej więcej wielkości piłki tenisowej i spłaszczamy. Kładziemy na desce i wyrównujemy brzegi. Jeśli użyliśmy za mało mięsa to formujemy na nowo, dodając go trochę więcej. Burgery jak wspomniałem nie mogą być za grube i musza być ciut większe niż bułka.
  • Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją smalcem. Kładziemy burgery na rozgrzaną patelnię i smażymy do zbrązowienia mięsa z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy na bok.
  • Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy mieszając przez minutę, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą. Wkładamy nasze burgery i smażymy przez minutę, po każdej stronie ruszając co jakiś czas patelnią, by glazura dokładnie je obtoczyła.
  • Zdejmujemy kotlety i pozwalamy im chwile odpocząć. W tym czasie podgrzewamy bułki, pakujemy do środka nasze ulubione składniki i sosy i składamy burgera w całość.
  • Teraz pozostaje nam już tylko wcinać. Smacznego.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…