Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Burgery z wołowiny glazurowanej

Kosą po patelni 27 lutego 2019

Burgery zrobione w domu, jak widać na zdjęciu, są o wiele lepiej prezentujące się niż te kupione w popularnych fast foodach. Dodatkowo smakują tez o niebo lepiej. Dobieramy składniki wg. własnego uznania, kotlet w środku odpowiednio usmażony, smakuje jak mięso, a nie pasta mięsopodobna. Kotlet jest soczysty i wyczuwasz jego strukturę. Powiem Wam dodatkowo, że to nie wymaga jakiejś tytanicznej pracy w kuchni, przygotowuje się je szybko i naprawdę warto zrobić je samemu. Nie pójdziecie już więcej na burgera do sieciówki.

--- Reklama ---

Burger, by był smaczny, najlepiej przygotować samemu w domu. Nie kupujcie gotowców! Wystarczy Wam dobry kawał mięsa wołowego. Nie powinno być ono zbyt chude, jednak kości i poprzerastane tłuszczem miejsca warto pominąć. Świetnie nadaje się na burgery antrykot, karkówka, szponder, krzyżowa. Mięso wybierz w dużym kawałku. Najlepiej je posiekać dość drobno, ostrym nożem i ja taki sposób preferuję, ale możecie użyć maszynki do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Mięso nie powinno się rozpadać i być papką – to główny grzech robiących burgery.

Mięso mieszamy z przyprawami, chociaż szczerze mówiąc wystarczy sama sól i pieprz. Nie dodajemy jajek, bułki i innych dodatków, to nie kotlety mielone. Mięso podczas smażenia się skurczy w obwodzie i kotlety staną się wyższe, więc formujemy je ciut większe niż bułki. Dobry burger to mniej więcej 150-200 g mięsa. Nie muszą być idealnie równe. Najlepiej smażyć je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, np. ze smażonego wcześniej boczku, lub na smalcu. Tłuszcz z burgerów się też wytopi, więc naprawdę nie przesadzajcie z jego ilością. Kotlety smażymy w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać od 3 do 5 min. z każdej strony. Czekamy aż burger uzyska brązową barwę i obracamy. Nie dociskamy burgerów na patelni, by nie wypływał z nich sok.

Burgery podajemy w bułce najlepiej podgrzanej wcześniej na grillu i dodatkami. Z ilością dodatków nie należy wcale przesadzać. Więcej nie zawsze znaczy smaczniej. Warzywa, pikle, ser i sosy. Sami skomponujcie swój ulubiony smak.

Mój pomysł na burgery z wołowiny glazurowanej, podpatrzyłem na jakimś programie kulinarnym. Oczywiście to nie kopia przepisu, bo trochę go zmodyfikowałem, jednak okazały się bardzo smaczne i chciałbym się tym pomysłem na mięso do burgerów z Wami podzielić. Poczytajcie opis przygotowania i zrozumiecie o co chodzi..
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Burgery z wołowiny glazurowanej

Potrzebne składniki

  • 1 kg wołowiny (ja użyłem antrykot)
  • 6 bułek do hamburgerów (idealnie by było jakbyście upiekli swoje ale nie przesadzajmy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka smalcu
  • sałata
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sos czosnkowy i ketchup
  • pikle
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Solimy i pieprzymy i delikatnie mieszamy.
  • Formujemy w rękach kulki, mniej więcej wielkości piłki tenisowej i spłaszczamy. Kładziemy na desce i wyrównujemy brzegi. Jeśli użyliśmy za mało mięsa to formujemy na nowo, dodając go trochę więcej. Burgery jak wspomniałem nie mogą być za grube i musza być ciut większe niż bułka.
  • Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją smalcem. Kładziemy burgery na rozgrzaną patelnię i smażymy do zbrązowienia mięsa z obu stron. Odkładamy na ręcznik papierowy na bok.
  • Na tę samą patelnię wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy mieszając przez minutę, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą. Wkładamy nasze burgery i smażymy przez minutę, po każdej stronie ruszając co jakiś czas patelnią, by glazura dokładnie je obtoczyła.
  • Zdejmujemy kotlety i pozwalamy im chwile odpocząć. W tym czasie podgrzewamy bułki, pakujemy do środka nasze ulubione składniki i sosy i składamy burgera w całość.
  • Teraz pozostaje nam już tylko wcinać. Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Burgery z wołowiny glazurowanej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bułka, burger, cebula, glazurowany, mięso, ocet balsamiczny, pomidor, sałata, smażenie, wołowina
Kosą po patelni 27 lutego 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Batoniki zbożowe własnej roboty, czyli wiesz co jesz
Następny wpis Pączki z mąki krupczatki
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Orzechowiec

Orzechowiec

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Kurczak po indyjsku

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Schab dojrzewający

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?