Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bułeczki drożdżowe z budyniem

Bułeczki drożdżowe z budyniem

7 minuty czytania
1
780

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń użyjecie, można też do środka napakować rodzynek gotując je z budyniem wcześniej. Jest ktoś kto nie lubi smaku ciasta drożdżowego? To jest trochę inne bo z olejem, a nie z masłem, ale jest tak samo smaczne, może dlatego że połączone z budyniem staje się bardzo delikatne.

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Wielkość porcji 12 bułeczek

Czas przygotowania 45 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko (białko wykorzystujemy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 60 g oleju
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
    Masa:
  • 1 budyń duży rodzinny smak dowolny najlepiej bez cukru
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru jeśli nie ma już w budyniu

Sposób wykonania:

  1. Budyń gotujemy z podanych składników i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy, następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  3. Z ciasta na stolnicy robimy wałek i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt.
  4. Na górnej połowie robimy nacięcia, a na dolną część wykładamy po łyżce budyniu i przykrywamy górną częścią. Całość zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Smarujemy z wierzchu białkiem.
  5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy i ewentualnie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…