Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bułeczki drożdżowe z budyniem

Bułeczki drożdżowe z budyniem

0

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń użyjecie, można też do środka napakować rodzynek gotując je z budyniem wcześniej. Jest ktoś kto nie lubi smaku ciasta drożdżowego? To jest trochę inne bo z olejem, a nie z masłem, ale jest tak samo smaczne, może dlatego że połączone z budyniem staje się bardzo delikatne.

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Czas przygotowania 45 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 12 bułeczek

Składniki

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko (białko wykorzystujemy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 60 g oleju
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
    Masa:
  • 1 budyń duży rodzinny smak dowolny najlepiej bez cukru
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru jeśli nie ma już w budyniu

Sposób przygotowania

  1. Budyń gotujemy z podanych składników i zostawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy, następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  3. Z ciasta na stolnicy robimy wałek i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt.
  4. Na górnej połowie robimy nacięcia, a na dolną część wykładamy po łyżce budyniu i przykrywamy górną częścią. Całość zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Smarujemy z wierzchu białkiem.
  5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy i ewentualnie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/buleczki-drozdzowe-z-budyniem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…