Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 40 g cukru
- 1 żółtko (białko wykorzystujemy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
- 60 g oleju
- 50 g drożdży
- szczypta soli
Masa:
- 1 budyń duży rodzinny smak dowolny najlepiej bez cukru
- 450 ml mleka
- 6 łyżeczek cukru jeśli nie ma już w budyniu
Sposób wykonania
- Budyń gotujemy z podanych składników i zostawiamy do przestygnięcia.
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy, następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- Z ciasta na stolnicy robimy wałek i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt.
- Na górnej połowie robimy nacięcia, a na dolną część wykładamy po łyżce budyniu i przykrywamy górną częścią. Całość zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Smarujemy z wierzchu białkiem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy i ewentualnie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki drożdżowe z budyniem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.