Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bułeczki drożdżowe z budyniem

Bułeczki drożdżowe z budyniem

3 min. czytania
0
1
Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń użyjecie, można też do środka napakować rodzynek gotując je z budyniem wcześniej. Jest ktoś kto nie lubi smaku ciasta drożdżowego? To jest trochę inne bo z olejem, a nie z masłem, ale jest tak samo smaczne, może dlatego że połączone z budyniem staje się bardzo delikatne.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko (białko wykorzystujemy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 60 g oleju
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 budyń duży rodzinny smak dowolny najlepiej bez cukru
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru jeśli nie ma już w budyniu

Sposób wykonania:

  • Budyń gotujemy z podanych składników i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy, następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Z ciasta na stolnicy robimy wałek i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt.
  • Na górnej połowie robimy nacięcia, a na dolną część wykładamy po łyżce budyniu i przykrywamy górną częścią. Całość zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Smarujemy z wierzchu białkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy i ewentualnie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…