w ,

Bułeczki drożdżowe z budyniem



Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń użyjecie, można też do środka napakować rodzynek gotując je z budyniem wcześniej. Jest ktoś kto nie lubi smaku ciasta drożdżowego? To jest trochę inne bo z olejem, a nie z masłem, ale jest tak samo smaczne, może dlatego że połączone z budyniem staje się bardzo delikatne.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Bułeczki drożdżowe z budyniem

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko (białko wykorzystujemy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 60 g oleju
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 budyń duży rodzinny smak dowolny najlepiej bez cukru
  • 450 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru jeśli nie ma już w budyniu

Sposób wykonania

  • Budyń gotujemy z podanych składników i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy, następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Z ciasta na stolnicy robimy wałek i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt.
  • Na górnej połowie robimy nacięcia, a na dolną część wykładamy po łyżce budyniu i przykrywamy górną częścią. Całość zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej. Smarujemy z wierzchu białkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy i ewentualnie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki drożdżowe z budyniem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze