Odporność ludzkiego organizmu to nic innego jak układ immunologiczny.
Kiedy jest osłabiony, może stać się przyczyną występowania rozmaitych infekcji wirusowych oraz chorób bakteryjnych. O ile na odporność wrodzoną nie mamy wpływu, to z powodzeniem możemy kształtować tzw. odporność nieswoistą. Specjaliści potwierdzają, że najlepszym środkiem naturalnym jest w tym przypadku stosowanie właściwej diety.
Liczy się nie tylko to, co spożywamy każdego dnia, ale również nasze nawyki żywieniowe. Optymalnie jest zjadać średnio 5 posiłków dziennie. Lepiej jeść mniejsze porcje i częściej niż napychać się jedzeniem. Wtedy nasz organizm musi poświęcić o wiele więcej energii, by je strawić. Możemy czuć się osłabieni i senni.
Dieta, która buduje naszą odporność to ta, która zawiera ogrom warzyw i owoców. Należy jednak dodać, że to białko jest budulcem prawidłowego działania układu immunologicznego. Najdziemy je w jajkach, rybach czy soi.
Niezbędne są również kwasy omega-3. To one zwalczają infekcje i pobudzają układ odpornościowy do działania. Znajdziemy je przede wszystkim w rybach morskich. Zaleca się też suplementację diety tranem.
W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin. A, C oraz E to niezbędniki. Witamina A usprawnia funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Ma również wpływ na stan skóry czy błon śluzowych. Witamina E ma wpływ na odpowiednią produkcję limfocytów. Witamina C jest zaś doskonałym antyutleniaczem, który chroni nasz organizm przed toksynami, wirusami oraz bakteriami.
Istotne jest również dostarczanie minerałów. Selen zwalcza wolne rodniki, cynk sprawia zaś, że zwiększa się produkcja limfocytów we krwi.
Co powinno znaleźć się w codziennej diecie? Na pewno naturalne antybiotyki w postaci czosnku i cebuli. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim w okresie jesiennym i zimowym, kiedy organizm jest nadzwyczaj podatny na różnorakie infekcje. Te produkty działają antywirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Najwięcej właściwości zachowują, kiedy spożywa się je w postaci surowej.
Na naszych talerzach powinny znaleźć się też inne produkty. Odporność organizmu wzmacnia również miód, nabiał z żywymi kulturami bakterii (na przykład jogurt naturalny albo maślanka), kasze (przede wszystkim kasza gryczana), orzechy, pestki dyni, migdały i ziarna słonecznika, kiełki (zawierają nawet 50 razy więcej witamin niż samo warzywo), cytrusy oraz natka pietruszki (bogactwo witaminy C).
Co ważne, jeśli chcemy zadbać o budowanie naszej odporności w sposób profesjonalny i przy pomocy właściwej diety, to dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy dietetyka. To on zanalizuje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne oraz zapotrzebowanie na wartości odżywcze. To dietetyk ułoży dietę, która będzie zgodna nie tylko z naszymi preferencjami żywieniowymi, ale taką, która będzie korzystnie oddziaływać na nasze zdrowie.
Pamiętajmy, że sama dieta nie wystarczy, by nasza odporność pozwalała nam się w pełni bronić przed niekorzystnymi czynnikami. Wdrożyć należy również codzienną aktywność fizyczną. W celu zwiększenia odporności dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z sauny albo hydroterapii.
Artykuł powstał w oparciu o treści ze strony Akademia Zdrowego Żywienia – stronie dietetyka z Warszawy.