w ,

Brytfanna – do czego służy i gdzie można ją używać?



Umożliwia gotowanie i pieczenie różnego rodzaju potraw. Nadaje się nie tylko do piekarnika. Występuje w wielu wariantach. Pozwala wyczarować pyszne dania nawet początkującym kucharzom. Brytfanna, bo o niej mowa, to naczynie, które warto mieć w swojej kuchni. Poznaj jej zalety i możliwości!

Co to jest brytfanna?

Czasy świetności brytfanny przypadały na lata dziewięćdziesiątego ubiegłego wieku, kiedy to można było spotkać je niemal w każdym domu. Okazuje się, że teraz znowu wracają do łask – w sklepach pojawia się coraz więcej modeli, w tym również dostosowanych do różnego typu kuchenek.

Czym zatem jest brytfanna? To duże naczynie zazwyczaj o owalnym bądź prostokątnym kształcie i wszechstronnym zastosowaniu. Każdy doceni z pewnością to, że brytfanna nadaje się do pieczenia, zapiekania, gotowania, duszenia, a nawet smażenia. Przygotowane w niej posiłki są pełnowartościowe, soczyste i naprawdę bardzo smaczne.

Brytfanna bywa też nazywana mianem gęsiarki. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o to, że można w niej zmieścić całą gęś, bez porcjowania, nie mówiąc już o kurczaku, kaczce czy perliczce. Dzięki niej bez problemu przygotujemy potrawy wymagające dłuższej obróbki termicznej – pomaga też w tym pokrywka dołączona do brytfanny, która zapobiega uciekaniu ciepła.

Brytfanny – jakie są ich rodzaje?

Kilkadziesiąt lat temu brytfanna była przeważnie żeliwnym naczyniem. Żeliwo to materiał niemal nie do zdarcia i nie do zniszczenia, ale też stosunkowo ciężki. Żeliwna brytfanna ma grube ścianki i dno, więc można stosować ją nawet bezpośrednio na otwartym ogniu. Teraz w sklepach znajdziemy różne modele, dzięki czemu każdy wybierze najlepszy dla siebie.

Brytfanny możemy podzielić na:

  • brytfanny aluminiowe – lekkie i wygodne w użytkowaniu. Szybko się nagrzewają, ale i szybko tracą ciepło. Trzeba właściwie o nie dbać, używając drewnianych lub nylonowych łyżek i łopatek;
  • brytfanny ceramiczne – długo utrzymują ciepło. Można je myć w zmywarce. Nie przywierają do nich potrawy. Są kruche i mogą się łatwo potłuc przy upadku;
  • brytfanny granitowe – bardzo wytrzymałe. Powłoka nieprzywierająca umożliwia gotowanie bez tłuszczu;
  • brytfanny emaliowane – gładka powierzchnia równomiernie rozprowadza ciepło. Łatwo się je czyści;
  • brytfanny szklane – żaroodporne szkło. Uniwersalne naczynie, nawet do mikrofali. Przy nagłej zmianie temperatury może popękać;
  • brytfanny gliniane – inna nazwa to garnek rzymski. Nie trzeba używać tłuszczu;
  • brytfanny silikonowe – lekkie i tanie. Mogą ulec odkształceniom. Potrawy w nich nie przywierają;
  • brytfanny ze stali nierdzewnej – trwałe, higieniczne. Preferowane w profesjonalnych kuchniach.

Brytfanna do piekarnika i nie tylko

Wbrew pozorom brytfanny do pieczenia nadają się nie tylko do piekarnika. Większość wspomnianych wyżej rodzajów brytfann nadaje się do używania na różnego typu kuchenkach. Możemy zaopatrzyć się nawet w brytfannę na indukcję. Przed zakupem upewnijmy się jednak co do zaleceń producenta i sprawdźmy, czy wybrane przez nas naczynie spełni wymagania.

Co ważne, w brytfannie bez problemu przygotujemy obiad dla całej rodziny, ale nie tylko. W brytfannie ugotujemy, upieczemy, zapieczemy i udusimy mięso, dodatki, warzywa, chleby, a nawet ciasta. Jedno jest pewne, wszystkie walory smakowe zostaną zawsze w pełni zachowane.

Zalety przyrządzania potraw w brytfannie

Brytfanny do pieczenia czy do gotowania znacznie ułatwiają nam przyrządzanie różnego rodzaju dań. Nie musimy co chwilę mieszać składników, wystarczy je tylko włożyć, postawić na wolnym ogniu lub średnim poziomie ciepła i co jakiś czas doglądać. Umożliwiają ponadto przygotowanie wszystkiego w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzamy zużycie prądu lub gazu oraz wody, bo potem nie pozostaje zbyt wiele do zmywania.

Nieprzywierająca powłoka, która występuje w wielu brytfannach, pozwala także na gotowanie bez tłuszczu lub w jego niewielkiej ilości. Potrawy są więc zdrowsze i nie tracą wartości odżywczych. Brytfanny, szczególnie żeliwne, bardzo długo utrzymują ciepło, więc nie ma potrzeby podgrzewania kilkakrotnie obiadu, gdy członkowie rodziny jedzą w różnych porach. Ich design z powodzeniem pozwala też na serwowanie potrawy bezpośrednio z brytfanny, bez przekładania jej do osobnego naczynia.

Patrząc na powyższe, nic dziwnego, że brytfanny gościły w tak wielu domach i aktualnie rośnie zainteresowanie nimi. To naczynie wielofunkcyjne i bardzo wygodne w użytkowaniu, które dodatkowo pozwala przygotować naprawdę duże porcje jedzenia. Sprawdzi się nie tylko podczas niedzielnego obiadu, ale też różnych przyjęć.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze