Kosą po patelni Przepisy Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

5 minuty czytania

Dziś na stole zagościła boćwina a’la szparagi pod beszamelem. Boćwina to nie botwinka, pamiętajcie o tym. To zupełnie inna roślina, bez bulwy czyli burak liściasty. Smakuje super, szczególnie pod gęstym sosem. Ma również wiele innych zastosowań, jak np. sałatki. To bardzo fajne warzywo i do tego bardzo zdrowe. Jeśli nie próbowaliście to zapraszam do skosztowania.

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 25 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 pęczek boćwiny bez liści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
  2. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
  3. Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.