Kosą po patelni Przepisy Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

2 min. czytania
0
0
Dziś na stole zagościła boćwina a’la szparagi pod beszamelem. Boćwina to nie botwinka, pamiętajcie o tym. To zupełnie inna roślina, bez bulwy czyli burak liściasty. Smakuje super, szczególnie pod gęstym sosem. Ma również wiele innych zastosowań, jak np. sałatki. To bardzo fajne warzywo i do tego bardzo zdrowe. Jeśli nie próbowaliście to zapraszam do skosztowania.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Przepis na:

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Składniki:

  • 1 pęczek boćwiny bez liści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
  • Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
  • Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 23
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    24
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy