Kosą po patelni Przepisy Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

0

Dziś na stole zagościła boćwina a’la szparagi pod beszamelem. Boćwina to nie botwinka, pamiętajcie o tym. To zupełnie inna roślina, bez bulwy czyli burak liściasty. Smakuje super, szczególnie pod gęstym sosem. Ma również wiele innych zastosowań, jak np. sałatki. To bardzo fajne warzywo i do tego bardzo zdrowe. Jeśli nie próbowaliście to zapraszam do skosztowania.

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 25 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 pęczek boćwiny bez liści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
  2. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
  3. Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/bocwina-ala-szparagi-pod-beszamelem/
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…