Potrzebne składniki
- 1 pęczek boćwiny bez liści
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 gałązki natki pietruszki
- szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
- Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
- Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boćwina a’la szparagi pod beszamelem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.