Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

4 min. czytania
0
0
Dziś na stole zagościła boćwina a’la szparagi pod beszamelem. Boćwina to nie botwinka, pamiętajcie o tym. To zupełnie inna roślina, bez bulwy czyli burak liściasty. Smakuje super, szczególnie pod gęstym sosem. Ma również wiele innych zastosowań, jak np. sałatki. To bardzo fajne warzywo i do tego bardzo zdrowe. Jeśli nie próbowaliście to zapraszam do skosztowania.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Boćwina a’la szparagi pod beszamelem
Składniki:
  • 1 pęczek boćwiny bez liści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
  • Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
  • Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boćwina a’la szparagi pod beszamelem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 23
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    24
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).