Kosą po patelni Przepisy Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

Boćwina a’la szparagi pod beszamelem

2 min. czytania
0
0
Dziś na stole zagościła boćwina a’la szparagi pod beszamelem. Boćwina to nie botwinka, pamiętajcie o tym. To zupełnie inna roślina, bez bulwy czyli burak liściasty. Smakuje super, szczególnie pod gęstym sosem. Ma również wiele innych zastosowań, jak np. sałatki. To bardzo fajne warzywo i do tego bardzo zdrowe. Jeśli nie próbowaliście to zapraszam do skosztowania.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.

Składniki:

  • 1 pęczek boćwiny bez liści
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • szczypta cukru do sosu i pół łyżeczki cukru do gotowania boćwiny
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Boćwinę oczyszczamy i myjemy. Kroimy na 15 cm części. Gotujemy 5 min. wrzucając na osolony i posłodzony wrzątek. Odcedzamy.
  • Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę mieszając i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mleko najlepiej zdejmując z ognia. Doprawiamy przyprawami, dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę i mieszamy.
  • Układamy boćwinę na półmisku i polewamy sosem.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …