w , , ,

Bób gotowany z oregano i czosnkiem



Zawsze jak pojawia się bób to robimy sobie z niego obiad czyli gotujemy kilo i wcinamy polane ziólkowo-czosnkową zalewą. Serio da się samym bobem najeść. Jednak jest to również fajny sposób na zrobienie aromatycznego puree z bobu jako dodatek do mięsa lub normalna pasta na kanapki do wędliny.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Potrzebne składniki

  • 1 kg bobu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania

  • Oregano należy najpierw sparzyć wrzątkiem lub jak macie posiekajcie drobno świeże.
  • Bób opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wody raczej sporo 2 razy tyle co bobu. Słodzimy i wstawiamy na duży ogień i gotujemy koło 10-15 min.
  • Bób jak się zacznie robić miękki a skórka marszczyć solimy łyżeczką soli i gotujemy do uzyskania pożądanego efektu co jakiś czas sprawdzając czy już jest miękki. Młody bób będzie potrzebował koło 20 minut ale już taki z sierpnia czy września nawet i 45 min.
  • Na małej patelni wrzucamy masło, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano i podsmażamy chwilę mieszając by wydobyć smak czosnku i oregano do oliwy z masłem. Trzeba pilnować by się czosnek nie przypalił bo będzie niedobre.
  • Bób odcedzamy zalewamy masłem z oliwą i przyprawami i mieszamy dokładnie.
  • Można podawać tak do skubania lub zrobić jeśli bób jest młody i nie wymaga obierania z niego puree blendując całość.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bób gotowany z oregano i czosnkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze