Kosą po patelni Przepisy Obiad Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Bób gotowany z oregano i czosnkiem

8 minuty czytania

Zawsze jak pojawia się bób to robimy sobie z niego obiad czyli gotujemy kilo i wcinamy polane ziólkowo-czosnkową zalewą. Serio da się samym bobem najeść. Jednak jest to również fajny sposób na zrobienie aromatycznego puree z bobu jako dodatek do mięsa lub normalna pasta na kanapki do wędliny.

Bób gotowany z oregano i czosnkiem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Oregano należy najpierw sparzyć wrzątkiem lub jak macie posiekajcie drobno świeże.
  2. Bób opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wody raczej sporo 2 razy tyle co bobu. Słodzimy i wstawiamy na duży ogień i gotujemy koło 10-15 min.
  3. Bób jak się zacznie robić miękki a skórka marszczyć solimy łyżeczką soli i gotujemy do uzyskania pożądanego efektu co jakiś czas sprawdzając czy już jest miękki. Młody bób będzie potrzebował koło 20 minut ale już taki z sierpnia czy września nawet i 45 min.
  4. Na małej patelni wrzucamy masło, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano i podsmażamy chwilę mieszając by wydobyć smak czosnku i oregano do oliwy z masłem. Trzeba pilnować by się czosnek nie przypalił bo będzie niedobre.
  5. Bób odcedzamy zalewamy masłem z oliwą i przyprawami i mieszamy dokładnie.
  6. Można podawać tak do skubania lub zrobić jeśli bób jest młody i nie wymaga obierania z niego puree blendując całość.
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …