Kosą po patelni Przepisy Drób Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

4 min. czytania
1
1
Spieszy Wam się gdzieś, a obiad w proszku? Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku jest odpowiedzią na ten problem. Staram się zawsze mieć w domu na to danie składniki i jak nie chce mi się wymyślać czegoś dziwnego i nie mam czasu, to rachu-ciachu i gotowe. Nie przegotowane warzywa, miękki i aromatyczny kurczak, grzyby i sos słodko-kwaśny. Pychota. Możecie dowolnie zmieniać składniki, modyfikować przyprawy, to danie zależy od Waszej fantazji. Nie chcecie sosu? Dajcie mniej wody i bez mąki. Chcecie 5 smaków użyjcie mieszanki przypraw, zamiast curry i chilli. Naprawdę nie bójcie się eksperymentować. Możecie wcześniej ugotować ryż, ale jak ma być błyskawicznie, to podajcie z makaronem ryżowym – wystarczy go zalać wrzątkiem na początku smażenia i gotowe.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Przepis na:

Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw do chińszczyzny (rozmrożona)
  • 1 cebula lub biała część pora
  • kawałek imbiru świeżego ok. 1 cm
  • garść namoczonych grzybów mun
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Potrzebujemy do tego dania zdecydowanie wok. Raz, że ma być błyskawicznie dwa, że niestety tylko na tego typu patelni łatwo to danie przygotować.
  • Kroimy kurczaka w zgrabne paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Imbir obieramy łyżką i siekamy. Grzyby tez można posiekać w paseczki ja jednak wole duże kawałki.
  • Rozgrzewamy w woku olej, wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron, mieszając. Jak zmieni kolor dorzucamy cebulę, imbir i przyprawy, dodajemy ocet, cukier i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.
  • Wrzucamy na patelnie warzywa, podlewamy bulionem lub wodą i smażymy do czasu, aż zmiękną – wystarczy naprawdę chwila.
  • Dorzucamy grzyby, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i za minutę mamy gotowe danie.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    39
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …