Kosą po patelni Przepisy Drób Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

9 minuty czytania
1
258

Spieszy Wam się gdzieś, a obiad w proszku? Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku jest odpowiedzią na ten problem. Staram się zawsze mieć w domu na to danie składniki i jak nie chce mi się wymyślać czegoś dziwnego i nie mam czasu, to rachu-ciachu i gotowe. Nie przegotowane warzywa, miękki i aromatyczny kurczak, grzyby i sos słodko-kwaśny. Pychota. Możecie dowolnie zmieniać składniki, modyfikować przyprawy, to danie zależy od Waszej fantazji. Nie chcecie sosu? Dajcie mniej wody i bez mąki. Chcecie 5 smaków użyjcie mieszanki przypraw, zamiast curry i chilli. Naprawdę nie bójcie się eksperymentować. Możecie wcześniej ugotować ryż, ale jak ma być błyskawicznie, to podajcie z makaronem ryżowym – wystarczy go zalać wrzątkiem na początku smażenia i gotowe.

Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw do chińszczyzny (rozmrożona)
  • 1 cebula lub biała część pora
  • kawałek imbiru świeżego ok. 1 cm
  • garść namoczonych grzybów mun
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Potrzebujemy do tego dania zdecydowanie wok. Raz, że ma być błyskawicznie dwa, że niestety tylko na tego typu patelni łatwo to danie przygotować.
  2. Kroimy kurczaka w zgrabne paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Imbir obieramy łyżką i siekamy. Grzyby tez można posiekać w paseczki ja jednak wole duże kawałki.
  3. Rozgrzewamy w woku olej, wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron, mieszając. Jak zmieni kolor dorzucamy cebulę, imbir i przyprawy, dodajemy ocet, cukier i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.
  4. Wrzucamy na patelnie warzywa, podlewamy bulionem lub wodą i smażymy do czasu, aż zmiękną – wystarczy naprawdę chwila.
  5. Dorzucamy grzyby, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i za minutę mamy gotowe danie.

  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Szprotki w occie

    Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasuj…
  • Główne zasady kuchni azjatyckiej

    Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy ni…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…