Potrzebne składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 1 opakowanie mieszanki warzyw do chińszczyzny (rozmrożona)
- 1 cebula lub biała część pora
- kawałek imbiru świeżego ok. 1 cm
- garść namoczonych grzybów mun
- pół łyżeczki mieszanki przypraw curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1-2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Potrzebujemy do tego dania zdecydowanie wok. Raz, że ma być błyskawicznie dwa, że niestety tylko na tego typu patelni łatwo to danie przygotować.
- Kroimy kurczaka w zgrabne paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Imbir obieramy łyżką i siekamy. Grzyby tez można posiekać w paseczki ja jednak wole duże kawałki.
- Rozgrzewamy w woku olej, wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron, mieszając. Jak zmieni kolor dorzucamy cebulę, imbir i przyprawy, dodajemy ocet, cukier i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.
- Wrzucamy na patelnie warzywa, podlewamy bulionem lub wodą i smażymy do czasu, aż zmiękną – wystarczy naprawdę chwila.
- Dorzucamy grzyby, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i za minutę mamy gotowe danie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z warzywami po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.