Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

Kosą po patelni
Spieszy Wam się gdzieś, a obiad w proszku? Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku jest odpowiedzią na ten problem. Staram się zawsze mieć w domu na to danie składniki i jak nie chce mi się wymyślać czegoś dziwnego i nie mam czasu, to rachu-ciachu i gotowe. Nie przegotowane warzywa, miękki i aromatyczny kurczak, grzyby i sos słodko-kwaśny. Pychota. Możecie dowolnie zmieniać składniki, modyfikować przyprawy, to danie zależy od Waszej fantazji. Nie chcecie sosu? Dajcie mniej wody i bez mąki. Chcecie 5 smaków użyjcie mieszanki przypraw, zamiast curry i chilli. Naprawdę nie bójcie się eksperymentować. Możecie wcześniej ugotować ryż, ale jak ma być błyskawicznie, to podajcie z makaronem ryżowym – wystarczy go zalać wrzątkiem na początku smażenia i gotowe.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na – Kurczak z warzywami po chińsku

Potrzebne składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw do chińszczyzny (rozmrożona)
  • 1 cebula lub biała część pora
  • kawałek imbiru świeżego ok. 1 cm
  • garść namoczonych grzybów mun
  • pół łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1-2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Potrzebujemy do tego dania zdecydowanie wok. Raz, że ma być błyskawicznie dwa, że niestety tylko na tego typu patelni łatwo to danie przygotować.
  • Kroimy kurczaka w zgrabne paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Imbir obieramy łyżką i siekamy. Grzyby tez można posiekać w paseczki ja jednak wole duże kawałki.
  • Rozgrzewamy w woku olej, wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej ze stron, mieszając. Jak zmieni kolor dorzucamy cebulę, imbir i przyprawy, dodajemy ocet, cukier i chwilę smażymy co jakiś czas mieszając.
  • Wrzucamy na patelnie warzywa, podlewamy bulionem lub wodą i smażymy do czasu, aż zmiękną – wystarczy naprawdę chwila.
  • Dorzucamy grzyby, mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i za minutę mamy gotowe danie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak z warzywami po chińsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze