w ,

Blok czekoladowy



Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami na bazie mleka, mleka w proszku i kakao. Pamiętacie ten smak? Przepis z cyklu czar PRL-u, ale dla mnie wiecznie żywy. Nawet najlepsza czekolada nie zastąpi tego smaku jednak pewnie dla kogoś kto nigdy nie jadł i nie ma takich wspomnień będzie to nic szczególnego. Chociaż nie - to jest ponadczasowe i będzie. Bomba kaloryczna mimo, że kiedyś dawałem jeszcze do tego więcej cukru bo pół szklanki, a teraz trochę to odchudziłem to dalej to fit zdecydowanie nie jest.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Blok czekoladowy

Potrzebne składniki

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • aromat migdałowy
  • 1 szklanka bakalii /migdały (rodzynki, orzechy/)

Sposób wykonania

  • Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i kakao. Mieszając podgrzewamy aż składniki się połączą.
  • Zdejmujemy z ognia i mieszając wsypujemy mleko w proszku. Jak masa będzie jednolita dodajemy bakalie i połamane herbatniki.
  • Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
  • Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Blok czekoladowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze