Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami na bazie mleka, mleka w proszku i kakao. Pamiętacie ten smak? Przepis z cyklu czar PRL-u, ale dla mnie wiecznie żywy. Nawet najlepsza czekolada nie zastąpi tego smaku jednak pewnie dla kogoś kto nigdy nie jadł i nie ma takich wspomnień będzie to nic szczególnego. Chociaż nie - to jest ponadczasowe i będzie. Bomba kaloryczna mimo, że kiedyś dawałem jeszcze do tego więcej cukru bo pół szklanki, a teraz trochę to odchudziłem to dalej to fit zdecydowanie nie jest.
Jak wykonać przepis na - Blok czekoladowyPotrzebne składniki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g herbatników
- aromat migdałowy
- 1 szklanka bakalii /migdały (rodzynki, orzechy/)
Sposób wykonania
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i kakao. Mieszając podgrzewamy aż składniki się połączą.
- Zdejmujemy z ognia i mieszając wsypujemy mleko w proszku. Jak masa będzie jednolita dodajemy bakalie i połamane herbatniki.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
- Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Blok czekoladowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: