Blok czekoladowy

5 minuty czytania
1
0
791

Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami na bazie mleka, mleka w proszku i kakao. Pamiętacie ten smak? Przepis z cyklu czar PRL-u, ale dla mnie wiecznie żywy. Nawet najlepsza czekolada nie zastąpi tego smaku jednak pewnie dla kogoś kto nigdy nie jadł i nie ma takich wspomnień będzie to nic szczególnego. Chociaż nie - to jest ponadczasowe i będzie. Bomba kaloryczna mimo, że kiedyś dawałem jeszcze do tego więcej cukru bo pół szklanki, a teraz trochę to odchudziłem to dalej to fit zdecydowanie nie jest.

Blok czekoladowy

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • aromat migdałowy
  • 1 szklanka bakalii /migdały, rodzynki, orzechy/

Sposób wykonania:

  1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i kakao. Mieszając podgrzewamy aż składniki się połączą.
  2. Zdejmujemy z ognia i mieszając wsypujemy mleko w proszku. Jak masa będzie jednolita dodajemy bakalie i połamane herbatniki.
  3. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
  4. Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…