Potrzebne składniki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g herbatników
- aromat migdałowy
- 1 szklanka bakalii /migdały (rodzynki, orzechy/)
Sposób wykonania
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i kakao. Mieszając podgrzewamy aż składniki się połączą.
- Zdejmujemy z ognia i mieszając wsypujemy mleko w proszku. Jak masa będzie jednolita dodajemy bakalie i połamane herbatniki.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
- Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Blok czekoladowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!