Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukry wanilinowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodajemy małymi partiami cukier. Następnie po jednym żółtku i kurkumę i cukier wanilinowy.
- Dodajemy kaszę i mieszamy masę.
- Do wysmarowanego masłem i posypanego manną naczynia żaroodpornego wlewamy masę i pieczemy bez przykrycia 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po 30 minutach pieczenia polewamy ciasto równomiernie zagotowanym gorącym mlekiem.
- Przykrywamy naczynie i pieczemy dalej przez 5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt z kaszy manny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
wygląda rewelacyjnie. Uwielbiam takie “mokre” desery, mniam!
pyszny ten biszkopt z manny,często robię…
Nigdy takiego nie jadłam, zapowiada się pysznie 🙂