w ,

Biszkopt z kaszy manny

Biszkopt z kaszy manny

Biszkopt z kaszy manny - super deser z czasów mojego dzieciństwa. Podobno to deser z Rumunii. Idealnie smakuje polane sosem owocowym lub z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu na ciepło. Kroimy normalnie jak ciasto nie powinien się kruszyć i rozpadać. Chcąc podać na stół można lekko przejechać nożem po obwodzie naczynia i przełożyć na talerz lub półmisek.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Biszkopt z kaszy manny

Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodajemy małymi partiami cukier. Następnie po jednym żółtku i kurkumę i cukier wanilinowy.
  • Dodajemy kaszę i mieszamy masę.
  • Do wysmarowanego masłem i posypanego manną naczynia żaroodpornego wlewamy masę i pieczemy bez przykrycia 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po 30 minutach pieczenia polewamy ciasto równomiernie zagotowanym gorącym mlekiem.
  • Przykrywamy naczynie i pieczemy dalej przez 5 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt z kaszy manny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

wygląda rewelacyjnie. Uwielbiam takie “mokre” desery, mniam!

Krystyna Krejner

pyszny ten biszkopt z manny,często robię…

gin

Nigdy takiego nie jadłam, zapowiada się pysznie 🙂