Biszkopt z kaszy manny

0

Biszkopt z kaszy manny - super deser z czasów mojego dzieciństwa. Podobno to deser z Rumunii. Idealnie smakuje polane sosem owocowym lub z dodatkiem świeżych owoców. Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu na ciepło. Kroimy normalnie jak ciasto nie powinien się kruszyć i rozpadać. Chcąc podać na stół można lekko przejechać nożem po obwodzie naczynia i przełożyć na talerz lub półmisek.

Biszkopt z kaszy manny

Biszkopt z kaszy manny

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 35 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodajemy małymi partiami cukier. Następnie po jednym żółtku i kurkumę i cukier wanilinowy.
  2. Dodajemy kaszę i mieszamy masę.
  3. Do wysmarowanego masłem i posypanego manną naczynia żaroodpornego wlewamy masę i pieczemy bez przykrycia 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po 30 minutach pieczenia polewamy ciasto równomiernie zagotowanym gorącym mlekiem.
  5. Przykrywamy naczynie i pieczemy dalej przez 5 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/biszkopt-z-kaszy-manny/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…