Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

3 min. czytania
1
0
Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszyste miękkie ciasto kakaowe, świetny krem z zaskakującym dodatkiem w formie pokrojonych galaretek, a na wierzchu polewa czekoladowa. Rozpusta w biały dzień, słodkie, tuczące, ale jakie pyyyyszne!!! Doskonałe na uczczenie jakiejś okazji, która niekoniecznie wymaga tortu, ale jednak jakiegoś efektownego ciasta. Dzięki sister za przepis i fotkę – a ciasta, chcę jeszcze.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki kakao

Krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml alkoholu np. rumu
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej lub zrobiona samemu z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła

Sposób wykonania:

  • Galaretki przygotowujemy z ciut mniejsza ilością wody niż w przepisie i zostawiamy do stężenia.
  • Przygotowujemy krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Całość dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy do uzyskania budyniu o gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gdy budyń już ostygnie, dodajemy stopniowo go do masła utartego na puszystą masę.
  • Zabieramy się za biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na pół. Nasączamy dolną warstwę mieszanką wody, soku z cytryny i alkoholu. Nakładamy 3/4 kremu i wkładamy w krem pokrojoną w kostkę galaretkę.
  • Przykrywamy drugą warstwą i ją również nasączamy.
  • Rozprowadzamy resztę kremu po wierzchu i polewamy polewą czekoladową.,
  • Wstawiamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki i wcinamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 78
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    81
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Old Memoria - 12 kwietnia 2019 w 16:52

    Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…