Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszyste miękkie ciasto kakaowe, świetny krem z zaskakującym dodatkiem w formie pokrojonych galaretek, a na wierzchu polewa czekoladowa. Rozpusta w biały dzień, słodkie, tuczące, ale jakie pyyyyszne!!! Doskonałe na uczczenie jakiejś okazji, która niekoniecznie wymaga tortu, ale jednak jakiegoś efektownego ciasta. Dzięki sister za przepis i fotkę – a ciasta, chcę jeszcze.
Jak wykonać przepis na – Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką
Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 6 jajek
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki kakao
Krem karpatkowy:
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- sok z 1 cytryny
- 100 ml alkoholu np. rumu
- 2 galaretki w różnych kolorach
- 1 opakowanie polewy czekoladowej lub zrobiona samemu z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła
Sposób wykonania
- Galaretki przygotowujemy z ciut mniejsza ilością wody niż w przepisie i zostawiamy do stężenia.
- Przygotowujemy krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Całość dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy do uzyskania budyniu o gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Gdy budyń już ostygnie, dodajemy stopniowo go do masła utartego na puszystą masę.
- Zabieramy się za biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
- Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
- Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
- Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na pół. Nasączamy dolną warstwę mieszanką wody, soku z cytryny i alkoholu. Nakładamy 3/4 kremu i wkładamy w krem pokrojoną w kostkę galaretkę.
- Przykrywamy drugą warstwą i ją również nasączamy.
- Rozprowadzamy resztę kremu po wierzchu i polewamy polewą czekoladową.,
- Wstawiamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ciasto wygląda obłędnie, chce upiec, ale proszę o informację czy wielkość formy to 24 cm ?
Hej dzis robie pierwszy raz za 30 min sie okaze co to za cudo
i jak wyszedł?
Wygląda przepysznie 🙂