Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Kosą po patelni
Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszyste miękkie ciasto kakaowe, świetny krem z zaskakującym dodatkiem w formie pokrojonych galaretek, a na wierzchu polewa czekoladowa. Rozpusta w biały dzień, słodkie, tuczące, ale jakie pyyyyszne!!! Doskonałe na uczczenie jakiejś okazji, która niekoniecznie wymaga tortu, ale jednak jakiegoś efektownego ciasta. Dzięki sister za przepis i fotkę – a ciasta, chcę jeszcze.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki kakao

Krem karpatkowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml alkoholu np. rumu
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej lub zrobiona samemu z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła

Sposób wykonania

  • Galaretki przygotowujemy z ciut mniejsza ilością wody niż w przepisie i zostawiamy do stężenia.
  • Przygotowujemy krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Całość dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy do uzyskania budyniu o gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gdy budyń już ostygnie, dodajemy stopniowo go do masła utartego na puszystą masę.
  • Zabieramy się za biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na pół. Nasączamy dolną warstwę mieszanką wody, soku z cytryny i alkoholu. Nakładamy 3/4 kremu i wkładamy w krem pokrojoną w kostkę galaretkę.
  • Przykrywamy drugą warstwą i ją również nasączamy.
  • Rozprowadzamy resztę kremu po wierzchu i polewamy polewą czekoladową.,
  • Wstawiamy ciasto na godzinę lub dwie do lodówki i wcinamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zofia

Ciasto wygląda obłędnie, chce upiec, ale proszę o informację czy wielkość formy to 24 cm ?

Rafik2908

Hej dzis robie pierwszy raz za 30 min sie okaze co to za cudo

Old Memoria

Wygląda przepysznie 🙂