Lekkie ciasto na bazie biszkoptu i bitej śmietany. Doskonałe na upalne dni. Wygląda bardzo efektownie i smakuje jak tort.
Jak wykonać przepis na - Biszkopt z bitą śmietanąPotrzebne składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Krem
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- woda
Polewa
- 1 puszka masy krówkowej
- orzeszki ziemne lub laskowe
Sposób wykonania
- Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
- Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
- Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
- Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
- Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
- Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
- Ostudzony biszkopt kroimy na trzy cześci i przekładamy bitą śmietaną.
- Na wierzchu polewamy ciasto masą krówkową (toffi) i posupujemy orzeszkami.
- Całość wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: