w ,

Biszkopt z bitą śmietaną



Lekkie ciasto na bazie biszkoptu i bitej śmietany. Doskonałe na upalne dni. Wygląda bardzo efektownie i smakuje jak tort.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Biszkopt z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Krem

  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda

Polewa

  • 1 puszka masy krówkowej
  • orzeszki ziemne lub laskowe

Sposób wykonania

  • Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  • Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
  • Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
  • Ostudzony biszkopt kroimy na trzy cześci i przekładamy bitą śmietaną.
  • Na wierzchu polewamy ciasto masą krówkową (toffi) i posupujemy orzeszkami.
  • Całość wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biszkopt z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze