w , ,

Biały tort z czarną duszą prosto z lasu

Tort z bitą śmietaną
Lubicie czekoladę i bitą śmietanę? Ja bardzo, dlatego jak miałem zrobić tort na imprezę urodzinową Teściowej, to wybór padł na tę prostą, ale niezwykle smaczną kombinację. Inna sprawa, że trzeba było zrobić coś prostego właśnie, ze względu na alergię. Dodałem do tego owoce leśne i wyszedł biały tort z czarną duszą, prosto z lasu.
Tort z bitą śmietaną
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami leśnymi
Składniki:

Biszkopt

Bita śmietana

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych (najlepiej własnej produkcji)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 50 ml whisky
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
  • Biszkopt przekroiłem na trzy blaty.
  • Śmietanę ubiłem mikserem na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier puder i aromat.
  • Gorąca wodę zmieszałem z sokiem z cytryny, aromatem migdałowym i whisky.
  • Tor najlepiej układać w blaszce, w której się go piekło. Włożyłem jeden blat i nasączyłem go dokładnie 1/3 płynu.
  • Wyłożyłem na niego dżem i rozprowadziłem równomiernie po całej powierzchni.
  • Przykryłem blatem, który również nasączyłem. Na niego wyłożyłem 1/2 bitej śmietany i starłem na wierzch czekoladę na tarce.
  • Na to kolejny blat i nasączanie. Pozostało jedynie otoczyć tort pozostałą bitą śmietaną tak by nie prześwitywał ciemny biszkopt i udekorować wg uznania..
Wersja dla leniwych: gotowe blaty biszkoptu czekoladowego i 2 opakowania Śnieżki zrobione wg. przepisu na opakowaniu. Nie będzie zły ale jednak to nie to samo.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
8 miesięcy temu

Wspaniały był ten tort i pełen wzruszeń 🙂

Sikorkowe Pasje
8 miesięcy temu

Woow, podziwiam i to bardzo. Tortów piec nie umiem, więc wielki szacunek. Umiem jednak upiec keksa bananowego aaa i ciasto jakieś na szybko owocowe z kruszonką 😀 Niemniej łasuch ze mnie nie mały i chętnie nie jeden kawałek zjem.

Sikorkowe Pasje
8 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Podrzucę na dniach 🙂 🙂

Irena-Hooltayewpodrozy
8 miesięcy temu

Od razu piszę, żeby było jasne.
Nie piekę, nie umiem i nie wiem, jak włączyc piekarnik!
Nie jadam ciast i tortów oraz wszelkich słodyczy, ale to już inna bajka.
Nie z powodu diety, zwyczajnie nie mam przyciągania.
Przy pieczeniu przeraża mnie ilośc składników, ufajdana w mące kuchnia i wszystko, co się da.
Ale gotowac uwielbiam, aby było jasne i jeśc!!
Tort Ci wyszedł całkiem, całkiem-)
Jest na co popatrzec i popodziwiac.
Mam nadzieję, że teściowej smakował.
Moje gratulacje!