Potrzebne składniki
Biszkopt
- przygotowałem wg. przepisu Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy z dodatkiem 3 łyżek kakao
Bita śmietana
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietany (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu z owoców leśnych (najlepiej własnej produkcji)
- 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
- sok z 1/2 cytryny
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 50 ml whisky
- kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania
- Biszkopt przekroiłem na trzy blaty.
- Śmietanę ubiłem mikserem na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier puder i aromat.
- Gorąca wodę zmieszałem z sokiem z cytryny, aromatem migdałowym i whisky.
- Tor najlepiej układać w blaszce, w której się go piekło. Włożyłem jeden blat i nasączyłem go dokładnie 1/3 płynu.
- Wyłożyłem na niego dżem i rozprowadziłem równomiernie po całej powierzchni.
- Przykryłem blatem, który również nasączyłem. Na niego wyłożyłem 1/2 bitej śmietany i starłem na wierzch czekoladę na tarce.
- Na to kolejny blat i nasączanie. Pozostało jedynie otoczyć tort pozostałą bitą śmietaną tak by nie prześwitywał ciemny biszkopt i udekorować wg uznania..
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wspaniały był ten tort i pełen wzruszeń 🙂
Woow, podziwiam i to bardzo. Tortów piec nie umiem, więc wielki szacunek. Umiem jednak upiec keksa bananowego aaa i ciasto jakieś na szybko owocowe z kruszonką 😀 Niemniej łasuch ze mnie nie mały i chętnie nie jeden kawałek zjem.
Na keks banianiowy poproszę przepis 🙂 a torty to nic trudnego ten biszkopt zawsze wychodzi
Podrzucę na dniach 🙂 🙂
Od razu piszę, żeby było jasne.
Nie piekę, nie umiem i nie wiem, jak włączyc piekarnik!
Nie jadam ciast i tortów oraz wszelkich słodyczy, ale to już inna bajka.
Nie z powodu diety, zwyczajnie nie mam przyciągania.
Przy pieczeniu przeraża mnie ilośc składników, ufajdana w mące kuchnia i wszystko, co się da.
Ale gotowac uwielbiam, aby było jasne i jeśc!!
Tort Ci wyszedł całkiem, całkiem-)
Jest na co popatrzec i popodziwiac.
Mam nadzieję, że teściowej smakował.
Moje gratulacje!
A dla mnie własnie ufajdanie kuchni i siebie maka – pieczenie ciast to największa frajda w kuchni – no i słodkie jest mniam przez to pewnie ten brzuch… nic nie poradzę uwielbiam