Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Biały tort z czarną duszą prosto z lasu

Biały tort z czarną duszą prosto z lasu

5 min. czytania
6
0
Lubicie czekoladę i bitą śmietanę? Ja bardzo, dlatego jak miałem zrobić tort na imprezę urodzinową Teściowej, to wybór padł na tę prostą, ale niezwykle smaczną kombinację. Inna sprawa, że trzeba było zrobić coś prostego właśnie, ze względu na alergię. Dodałem do tego owoce leśne i wyszedł biały tort z czarną duszą, prosto z lasu.
Tort z bitą śmietaną
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami leśnymi
Składniki:

Biszkopt

Bita śmietana

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych (najlepiej własnej produkcji)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 50 ml whisky
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
  • Biszkopt przekroiłem na trzy blaty.
  • Śmietanę ubiłem mikserem na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier puder i aromat.
  • Gorąca wodę zmieszałem z sokiem z cytryny, aromatem migdałowym i whisky.
  • Tor najlepiej układać w blaszce, w której się go piekło. Włożyłem jeden blat i nasączyłem go dokładnie 1/3 płynu.
  • Wyłożyłem na niego dżem i rozprowadziłem równomiernie po całej powierzchni.
  • Przykryłem blatem, który również nasączyłem. Na niego wyłożyłem 1/2 bitej śmietany i starłem na wierzch czekoladę na tarce.
  • Na to kolejny blat i nasączanie. Pozostało jedynie otoczyć tort pozostałą bitą śmietaną tak by nie prześwitywał ciemny biszkopt i udekorować wg uznania..
Uwagi dodatkowe
Wersja dla leniwych: gotowe blaty biszkoptu czekoladowego i 2 opakowania Śnieżki zrobione wg. przepisu na opakowaniu. Nie będzie zły ale jednak to nie to samo.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami leśnymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

6
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Myśli PotarganejKosą po patelniSikorkowe PasjeIrena-Hooltayewpodrozy Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Wspaniały był ten tort i pełen wzruszeń 🙂

Sikorkowe Pasje
Gość

Woow, podziwiam i to bardzo. Tortów piec nie umiem, więc wielki szacunek. Umiem jednak upiec keksa bananowego aaa i ciasto jakieś na szybko owocowe z kruszonką 😀 Niemniej łasuch ze mnie nie mały i chętnie nie jeden kawałek zjem.

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Od razu piszę, żeby było jasne.
Nie piekę, nie umiem i nie wiem, jak włączyc piekarnik!
Nie jadam ciast i tortów oraz wszelkich słodyczy, ale to już inna bajka.
Nie z powodu diety, zwyczajnie nie mam przyciągania.
Przy pieczeniu przeraża mnie ilośc składników, ufajdana w mące kuchnia i wszystko, co się da.
Ale gotowac uwielbiam, aby było jasne i jeśc!!
Tort Ci wyszedł całkiem, całkiem-)
Jest na co popatrzec i popodziwiac.
Mam nadzieję, że teściowej smakował.
Moje gratulacje!

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite