w , , , ,

Biała kiełbasa z cebulą i sosem chrzanowym



Bardzo klasyczny, ale i smaczny sposób na biała kiełbasę. Miękka, delikatna biała kiełbasa z cebulą i sosem chrzanowym, zadowoli amatorów tej wędliny. Sos jest łagodny ale wyraźny w smaku, doskonale gra na talerzu z innymi składnikami. Cebula dodaje wyrazistości daniu. Idealnie pasuje do ziemniaków lub chleba.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Biała kiełbasa z cebulą i sosem chrzanowym

Potrzebne składniki

  • 4 kawałki białej kiełbasy surowej
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól (pieprz)

Sos:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania

  • Kiełbasę myjemy i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy ćwiartkami cebuli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielski. Polewamy wszystko olejem doprawiamy solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
  • W tym czasie na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy bulion, śmietankę, dodajemy chrzan i energicznie mieszamy.
  • Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 70 ml wody, hartujemy i wlewamy do sosu, ciągle mieszając.
  • Chwilę gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kiełbasę układamy na talerzu polewamy sosem i podajemy np. z pure ziemniaczanym.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biała kiełbasa z cebulą i sosem chrzanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze