Potrzebne składniki
- 4 kawałki białej kiełbasy surowej
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól (pieprz)
Sos:
- 2 łyżki chrzanu
- 75 ml śmietanki 30%
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania
- Kiełbasę myjemy i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy ćwiartkami cebuli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielski. Polewamy wszystko olejem doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- W tym czasie na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy bulion, śmietankę, dodajemy chrzan i energicznie mieszamy.
- Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 70 ml wody, hartujemy i wlewamy do sosu, ciągle mieszając.
- Chwilę gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiełbasę układamy na talerzu polewamy sosem i podajemy np. z pure ziemniaczanym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biała kiełbasa z cebulą i sosem chrzanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!