w , , ,

Bezy z kremem kawowo-czekoladowym



Idealne małe słodko gorzkie przekąski do kawy . Bezy lubię pod każdą postacią więc mnie do nich namawiać nie trzeba, ale Wam serdecznie polecam. Pracy trochę z tym jest ale warto. Szkoda tylko, że strasznie szybko znikają.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Jak wykonać przepis na – Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

Potrzebne składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 250 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 l mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 50 ml spirytusu

Sposób wykonania

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  • Dodać mąkę i ocet i wymieszać z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia np łyżką w 2 cm odstępach od siebie tworząc małe kopczyki.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 180 stopni przez 5 min a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez 1 godzinę.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezom ostudzić uchylając piekarnik.
  • 3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, kawę i cukier. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając by się składniki rozpuściły i połączyły.
  • 1/4 mleka roztrzepujemy z jajkami i mąką.
  • W momencie kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy mleko z jajkami i mąką do gorącego mleka intensywnie mieszając minutę i zdejmujemy z ognia dalej chwilę mieszając. Zostawiamy masę budyniową do ostudzenia.
  • Masło rozcieramy dodając powoli ostudzoną masę budyniową i spirytus. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
  • Bezy smarujemy obficie masą po płaskiej stronie i składamy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezy z kremem kawowo-czekoladowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze