Potrzebne składniki
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
Krem:
- 250 g masła
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 20 g kawy rozpuszczalnej
- 0,5 l mleka
- 200 g cukru
- 100 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 50 ml spirytusu
Sposób wykonania
- Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
- Dodać mąkę i ocet i wymieszać z pianą.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia np łyżką w 2 cm odstępach od siebie tworząc małe kopczyki.
- Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 180 stopni przez 5 min a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez 1 godzinę.
- Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezom ostudzić uchylając piekarnik.
- 3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, kawę i cukier. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając by się składniki rozpuściły i połączyły.
- 1/4 mleka roztrzepujemy z jajkami i mąką.
- W momencie kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy mleko z jajkami i mąką do gorącego mleka intensywnie mieszając minutę i zdejmujemy z ognia dalej chwilę mieszając. Zostawiamy masę budyniową do ostudzenia.
- Masło rozcieramy dodając powoli ostudzoną masę budyniową i spirytus. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
- Bezy smarujemy obficie masą po płaskiej stronie i składamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezy z kremem kawowo-czekoladowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!