Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

Bezy z kremem kawowo-czekoladowym

3 min. czytania
0
0
Idealne małe słodko gorzkie przekąski do kawy . Bezy lubię pod każdą postacią więc mnie do nich namawiać nie trzeba, ale Wam serdecznie polecam. Pracy trochę z tym jest ale warto. Szkoda tylko, że strasznie szybko znikają.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 20 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 250 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 l mleka
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 50 ml spirytusu

Sposób wykonania:

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę – nie musi być już sztywna. Następnie dodawać powoli cukier długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy.
  • Dodać mąkę i ocet i wymieszać z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia np łyżką w 2 cm odstępach od siebie tworząc małe kopczyki.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 180 stopni przez 5 min a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez 1 godzinę.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezom ostudzić uchylając piekarnik.
  • 3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy do niego pokruszoną czekoladę, kawę i cukier. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając by się składniki rozpuściły i połączyły.
  • 1/4 mleka roztrzepujemy z jajkami i mąką.
  • W momencie kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy mleko z jajkami i mąką do gorącego mleka intensywnie mieszając minutę i zdejmujemy z ognia dalej chwilę mieszając. Zostawiamy masę budyniową do ostudzenia.
  • Masło rozcieramy dodając powoli ostudzoną masę budyniową i spirytus. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
  • Bezy smarujemy obficie masą po płaskiej stronie i składamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Ciasto – Słonecznikowiec

    Wczoraj mieliśmy gości i to nie byle jakich, bo jeśli zapowiada wizytę inna Blogerka kulin…
  • Jaki syrop do kawy wybrać?

    Znudził Ci się naturalny aromat kawy i zastanawiasz się, w jaki sposób podkręcić znany dot…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…