Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

2 min. czytania
3
1
Nazwa miała brzmieć bezglutkowe muffinki banianiowo-kakałowe ale Klaudia, która upiekła je na nasze spotkanie, nie zgodziła się na takie coś. Wiśnie są opcjonalnym dodatkiem ale fajnie smakują i są zaskakującą niespodzianką. Muffinki nie są bardzo słodkie i właśnie takie Klaudia twierdzi, że lubi najbardziej, jednak można też posypać cukrem pudrem lub nałożyć lukier. Myślałem, że jest tylko dobra w wyrabianiu pięknych rzeczy, co udowadnia na blogu Kolorowa Ryba jednak ta Pani ma wiele ukrytych talentów a pieczenie przepysznych muffinek jest jednym z nich.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 36 wiśni
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Roztopić masło.
  • Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i dodać rozgniecionego dojrzałego banana.
  • Następnie wsypać kakao, sól, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  • Wlać masło, wymieszać i przełożyć łyżką do foremek.
  • Do każdej foremki włożyć dodatkowo 2-3 wiśnie.
  • Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi - 1 sierpnia 2017 w 18:31

    Na pewno wypróbuję ten przepis! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…