Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

1

Nazwa miała brzmieć bezglutkowe muffinki banianiowo-kakałowe ale Klaudia, która upiekła je na nasze spotkanie, nie zgodziła się na takie coś. Wiśnie są opcjonalnym dodatkiem ale fajnie smakują i są zaskakującą niespodzianką. Muffinki nie są bardzo słodkie i właśnie takie Klaudia twierdzi, że lubi najbardziej, jednak można też posypać cukrem pudrem lub nałożyć lukier. Myślałem, że jest tylko dobra w wyrabianiu pięknych rzeczy, co udowadnia na blogu Kolorowa Ryba jednak ta Pani ma wiele ukrytych talentów a pieczenie przepysznych muffinek jest jednym z nich.

Bezglutenowe muffinki bananowo-kakowe

Wielkość porcji 12 muffinek

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 36 wiśni
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Roztopić masło.
  3. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i dodać rozgniecionego dojrzałego banana.
  4. Następnie wsypać kakao, sól, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  5. Wlać masło, wymieszać i przełożyć łyżką do foremek.
  6. Do każdej foremki włożyć dodatkowo 2-3 wiśnie.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut.