w , ,

Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

Nazwa miała brzmieć bezglutkowe muffinki banianiowo-kakałowe ale Klaudia, która upiekła je na nasze spotkanie, nie zgodziła się na takie coś. Wiśnie są opcjonalnym dodatkiem ale fajnie smakują i są zaskakującą niespodzianką. Muffinki nie są bardzo słodkie i właśnie takie Klaudia twierdzi, że lubi najbardziej, jednak można też posypać cukrem pudrem lub nałożyć lukier. Myślałem, że jest tylko dobra w wyrabianiu pięknych rzeczy, co udowadnia na blogu Kolorowa Ryba jednak ta Pani ma wiele ukrytych talentów a pieczenie przepysznych muffinek jest jednym z nich.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Bezglutenowe muffinki bananowo-kakowe

Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 36 wiśni
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Roztopić masło.
  • Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i dodać rozgniecionego dojrzałego banana.
  • Następnie wsypać kakao, sól, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  • Wlać masło, wymieszać i przełożyć łyżką do foremek.
  • Do każdej foremki włożyć dodatkowo 2-3 wiśnie.
  • Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezglutenowe muffinki bananowo-kakowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Na pewno wypróbuję ten przepis! 🙂

Kosą po patelni

czekam na recenzję 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Masz to jak w banku! 😉