Potrzebne składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g dmuchanej pszenicy lub ryżu preparowanego
- 300 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych lekko orzechów (może być mieszanka)
- 50 g żurawiny
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy w misce.
- Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej w puszce by zrobiło się płynne.
- Wlewamy ciepłe mleko do miski, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 10 min. do wystudzenia i mieszamy ponownie, bardzo dokładnie.
- Wykładamy masę na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, rozprowadzamy i wyrównujemy bez uklepywania, na grubość mniej więcej 2 cm.
- Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy 50 min.
- Lekko ciepłe kroimy na batoniki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Batoniki zbożowe własnej roboty wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!