w , ,

Batoniki zbożowe własnej roboty, czyli wiesz co jesz



Batoniki wypełnione ziarnami owsa i pszenicy, orzechami i owocami. Jak dla mnie z mleka słodzonego są trochę za słodkie. Zamiast słodzonego możecie użyć spokojnie niesłodzone i dodać przy podgrzewaniu mleka, do puszki, 2 łyżki miodu. Trochę więcej z tym roboty i trzeba dłużej podgrzewać mieszając, ale efekt o wiele lepszy. Taki batonik na rozpoczęcie dnia to pyszna energetyczna przekąska. Ma pełno składników odżywczych i mikroelementów. Dodatek żurawiny trochę łamie słodycz mleka i rodzynek, więc składnik polecam. Z reszta składników możecie kombinować wg. uznania i dodawać co Wam przyjdzie do głowy i uznacie, że dla Was dobre. Zachowajcie mniej więcej tylko proporcję wagową dodatków do masy, by Wam się to ładnie skleiło, a nie sypało w kieszeni.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Batoniki zbożowe własnej roboty

Potrzebne składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g dmuchanej pszenicy lub ryżu preparowanego
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych lekko orzechów (może być mieszanka)
  • 50 g żurawiny
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy w misce.
  • Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej w puszce by zrobiło się płynne.
  • Wlewamy ciepłe mleko do miski, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 10 min. do wystudzenia i mieszamy ponownie, bardzo dokładnie.
  • Wykładamy masę na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, rozprowadzamy i wyrównujemy bez uklepywania, na grubość mniej więcej 2 cm.
  • Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy 50 min.
  • Lekko ciepłe kroimy na batoniki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Batoniki zbożowe własnej roboty wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze