Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Batoniki zbożowe własnej roboty, czyli wiesz co jesz

Batoniki zbożowe własnej roboty, czyli wiesz co jesz

3 min. czytania
1
2
Batoniki wypełnione ziarnami owsa i pszenicy, orzechami i owocami. Jak dla mnie z mleka słodzonego są trochę za słodkie. Zamiast słodzonego możecie użyć spokojnie niesłodzone i dodać przy podgrzewaniu mleka, do puszki, 2 łyżki miodu. Trochę więcej z tym roboty i trzeba dłużej podgrzewać mieszając, ale efekt o wiele lepszy. Taki batonik na rozpoczęcie dnia to pyszna energetyczna przekąska. Ma pełno składników odżywczych i mikroelementów. Dodatek żurawiny trochę łamie słodycz mleka i rodzynek, więc składnik polecam. Z reszta składników możecie kombinować wg. uznania i dodawać co Wam przyjdzie do głowy i uznacie, że dla Was dobre. Zachowajcie mniej więcej tylko proporcję wagową dodatków do masy, by Wam się to ładnie skleiło, a nie sypało w kieszeni.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Batoniki zbożowe własnej roboty

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g dmuchanej pszenicy lub ryżu preparowanego
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych lekko orzechów (może być mieszanka)
  • 50 g żurawiny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy w misce.
  • Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej w puszce by zrobiło się płynne.
  • Wlewamy ciepłe mleko do miski, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 10 min. do wystudzenia i mieszamy ponownie, bardzo dokładnie.
  • Wykładamy masę na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, rozprowadzamy i wyrównujemy bez uklepywania, na grubość mniej więcej 2 cm.
  • Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy 50 min.
  • Lekko ciepłe kroimy na batoniki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 76
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    77
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…