Batoniki zbożowe własnej roboty, czyli wiesz co jesz

5 min. czytania
1
2
Batoniki wypełnione ziarnami owsa i pszenicy, orzechami i owocami. Jak dla mnie z mleka słodzonego są trochę za słodkie. Zamiast słodzonego możecie użyć spokojnie niesłodzone i dodać przy podgrzewaniu mleka, do puszki, 2 łyżki miodu. Trochę więcej z tym roboty i trzeba dłużej podgrzewać mieszając, ale efekt o wiele lepszy. Taki batonik na rozpoczęcie dnia to pyszna energetyczna przekąska. Ma pełno składników odżywczych i mikroelementów. Dodatek żurawiny trochę łamie słodycz mleka i rodzynek, więc składnik polecam. Z reszta składników możecie kombinować wg. uznania i dodawać co Wam przyjdzie do głowy i uznacie, że dla Was dobre. Zachowajcie mniej więcej tylko proporcję wagową dodatków do masy, by Wam się to ładnie skleiło, a nie sypało w kieszeni.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Batoniki zbożowe własnej roboty
Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g dmuchanej pszenicy lub ryżu preparowanego
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych lekko orzechów (może być mieszanka)
  • 50 g żurawiny
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy w misce.
  • Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej w puszce by zrobiło się płynne.
  • Wlewamy ciepłe mleko do miski, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 10 min. do wystudzenia i mieszamy ponownie, bardzo dokładnie.
  • Wykładamy masę na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, rozprowadzamy i wyrównujemy bez uklepywania, na grubość mniej więcej 2 cm.
  • Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy 50 min.
  • Lekko ciepłe kroimy na batoniki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Batoniki zbożowe własnej roboty wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 76
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    77
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).