Potrzebne składniki
- 200 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1/2 kosztki masła (ciepłego)
- 1 cytryna
- 1 garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 garstka rodzynek
Sposób wykonania
- Masło musi być miękkie, wrzucamy je do miski i ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodajemy po jednym jajka stale ucierając aż składniki się dobrze połączą.
- Mieszamy ze sobą sypkie składniki i powoli dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników.
- Parzymy wrzątkiem cytrynę i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
- Dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, cytrynową i sok z cytryny oraz orzechy. Mieszamy wszystko drewnianą lub silikonową łyżką.
- Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
- Po upieczeniu studzimy i lukrujemy. Świetnie się sprawdza lukier z dodatkiem soku z cytryny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa ucierana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.