Babka piaskowa ucierana

Kosą po patelni
Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa jest dobra nie tylko od święta. Lekko cytrynowa, pomarańczowa, słodka i pyszna. Niesamowicie aromatyczna szczególnie świeżo po upieczeniu. Nie smakuje proszkiem do pieczenia i jest puszysta. Możecie spokojnie użyć miksera i nie męczyć się ucierając ciasto pałką. Robi się ja naprawdę szybko. Ja robię taką na Wielkanoc i jeszcze kilka razy w roku. Używam albo formy na babkę albo keksówki w obu przypadkach ciasto jest równie smaczne..
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Babka piaskowa ucierana

Potrzebne składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 kosztki masła (ciepłego)
  • 1 cytryna
  • 1 garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garstka rodzynek

Sposób wykonania

  • Masło musi być miękkie, wrzucamy je do miski i ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy po jednym jajka stale ucierając aż składniki się dobrze połączą.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i powoli dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  • Parzymy wrzątkiem cytrynę i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
  • Dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, cytrynową i sok z cytryny oraz orzechy. Mieszamy wszystko drewnianą lub silikonową łyżką.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
  • Po upieczeniu studzimy i lukrujemy. Świetnie się sprawdza lukier z dodatkiem soku z cytryny.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa ucierana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Babka piaskowa ucierana

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze