Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babka piaskowa ucierana

Babka piaskowa ucierana

3 min. czytania
0
0
Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa jest dobra nie tylko od święta. Lekko cytrynowa, pomarańczowa, słodka i pyszna. Niesamowicie aromatyczna szczególnie świeżo po upieczeniu. Nie smakuje proszkiem do pieczenia i jest puszysta. Możecie spokojnie użyć miksera i nie męczyć się ucierając ciasto pałką. Robi się ja naprawdę szybko. Ja robię taką na Wielkanoc i jeszcze kilka razy w roku. Używam albo formy na babkę albo keksówki w obu przypadkach ciasto jest równie smaczne..
Babka piaskowa ucierana
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Babka piaskowa ucierana

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 kosztki masła (ciepłego)
  • 1 cytryna
  • 1 garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garstka rodzynek

Sposób wykonania:

  • Masło musi być miękkie, wrzucamy je do miski i ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy po jednym jajka stale ucierając aż składniki się dobrze połączą.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i powoli dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  • Parzymy wrzątkiem cytrynę i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
  • Dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, cytrynową i sok z cytryny oraz orzechy. Mieszamy wszystko drewnianą lub silikonową łyżką.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
  • Po upieczeniu studzimy i lukrujemy. Świetnie się sprawdza lukier z dodatkiem soku z cytryny.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…