Babka piaskowa ucierana

5 min. czytania
0
0
Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa jest dobra nie tylko od święta. Lekko cytrynowa, pomarańczowa, słodka i pyszna. Niesamowicie aromatyczna szczególnie świeżo po upieczeniu. Nie smakuje proszkiem do pieczenia i jest puszysta. Możecie spokojnie użyć miksera i nie męczyć się ucierając ciasto pałką. Robi się ja naprawdę szybko. Ja robię taką na Wielkanoc i jeszcze kilka razy w roku. Używam albo formy na babkę albo keksówki w obu przypadkach ciasto jest równie smaczne..
Babka piaskowa ucierana
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Babka piaskowa ucierana
Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 kosztki masła (ciepłego)
  • 1 cytryna
  • 1 garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garstka rodzynek
Sposób wykonania:
  • Masło musi być miękkie, wrzucamy je do miski i ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodajemy po jednym jajka stale ucierając aż składniki się dobrze połączą.
  • Mieszamy ze sobą sypkie składniki i powoli dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  • Parzymy wrzątkiem cytrynę i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
  • Dodajemy do ciasta skórkę pomarańczową, cytrynową i sok z cytryny oraz orzechy. Mieszamy wszystko drewnianą lub silikonową łyżką.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 min.
  • Po upieczeniu studzimy i lukrujemy. Świetnie się sprawdza lukier z dodatkiem soku z cytryny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa ucierana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 22
  •  
  •  
  •  
    22
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).