Potrzebne składniki
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- 2 białka
- ekstrakt waniliowy
Do środka:
- ok. 700 g truskawek
- pół szklanki cukru
Sposób wykonania
- Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
- Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
- Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1 cm.
- Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 1 większej lub 2 małe truskawki i posypujemy 1/3 łyżeczki cukru.
- Formujemy kulki zlepiając, wkładamy do większych foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem i smarujemy białkiem z wierzchu.
- Blaszkę z babeczkami zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.