Babeczki z truskawkami

3 min. czytania
0
0
Drożdżowe babeczki z truskawkami - no jak wytrzymacie sezon truskawkowy bez zjedzenia bułeczki drożdżowej z truskawkami, to Was podziwiam. Ja bym nie dał rady. Spokojnie z tego przepisu można zrobić również bułeczki, tak więc jak zabraknie Wam foremek możecie pozostałe ciasto rozwałkować trochę grubiej i nałożyć więcej truskawek i wyjdą pyszne bułeczki drożdżowe.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Babeczki z truskawkami

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Do środka:

  • ok. 700 g truskawek
  • pół szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
  • Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 1 większej lub 2 małe truskawki i posypujemy 1/3 łyżeczki cukru.
  • Formujemy kulki zlepiając, wkładamy do większych foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem i smarujemy białkiem z wierzchu.
  • Blaszkę z babeczkami zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…