Potrzebne składniki
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 g cukru brązowego
- 120 g masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka śmietany 18%
- 100 ml zimnej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
Sposób wykonania
- Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy do niego kakao, przyprawę korzenną, ekstrakt z wanilii, cynamon i mieszamy.
- Do mąki dodajemy sodę i proszek do pieczenia i mieszamy.
- Ubijamy jajka mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ostudzone masło i kawę i na zmianę wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta mieszając łyżką.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto, do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki korzenne z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.