w , , ,

Babeczki korzenne z czekoladą

Te pyszne babeczki korzenne z czekoladą, sprawią radość domownikom przy świątecznym stole. Pełne kakao i czekolady, aromatu przypraw korzennych i cynamonu. Nie za słodkie takie w sam raz, no może nie na raz, ale znikają błyskawicznie. Idealne na świąteczny deser, do kawy lub herbaty. Mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Możemy polać je polewą czekoladową, ale to już będzie trochę rozpusta, chyba lepiej ciut cukru pudru. Pachną przyprawami, cynamonem, wanilią… ja chcę już święta 🙂
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Babeczki korzenne z czekoladą
Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru brązowego
  • 120 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 100 ml zimnej kawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
Sposób wykonania:
  • Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy do niego kakao, przyprawę korzenną, ekstrakt z wanilii, cynamon i mieszamy.
  • Do mąki dodajemy sodę i proszek do pieczenia i mieszamy.
  • Ubijamy jajka mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ostudzone masło i kawę i na zmianę wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę cały czas miksując na wolnych obrotach.
  • Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta mieszając łyżką.
  • Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto, do 3/4 wysokości.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki korzenne z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze