Te pyszne babeczki korzenne z czekoladą, sprawią radość domownikom przy świątecznym stole. Pełne kakao i czekolady, aromatu przypraw korzennych i cynamonu. Nie za słodkie takie w sam raz, no może nie na raz, ale znikają błyskawicznie. Idealne na świąteczny deser, do kawy lub herbaty. Mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Możemy polać je polewą czekoladową, ale to już będzie trochę rozpusta, chyba lepiej ciut cukru pudru. Pachną przyprawami, cynamonem, wanilią… ja chcę już święta 🙂
Jak wykonać przepis na – Babeczki korzenne z czekoladąSkładniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 g cukru brązowego
- 120 g masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka śmietany 18%
- 100 ml zimnej kawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
Sposób wykonania:
- Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy do niego kakao, przyprawę korzenną, ekstrakt z wanilii, cynamon i mieszamy.
- Do mąki dodajemy sodę i proszek do pieczenia i mieszamy.
- Ubijamy jajka mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ostudzone masło i kawę i na zmianę wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta mieszając łyżką.
- Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto, do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.