Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami

0

Babeczki, złociste, kruche i delikatne... obłędne. Wyglądają świetnie i smakują świeżo, nie są za słodkie a owoce nadają lekkość. Połączenie truskawek, czekolady deserowej i mięty jest naprawdę niesamowite. Dla mnie jest tylko 5 i już trzech nie ma a zrobiliśmy to 30 min temu. Tylko 2 zostały to dramat.

Babeczki z budyniem i owocami

Wielkość porcji 20 babeczek

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 14 minut/y
Czas całkowity 54 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • budyń o smaku czekolady deserowej
  • czereśnie
  • truskawki
  • świeża mięta
  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  1. Mąkę wysypujemy na blat i wkrawamy schłodzone masło. Dużym nożem siekamy razem uzyskując małe grudki. Dodajemy dwa żółtka i cukier puder i szybko wyrabiamy.
  2. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość koło 3 mm i wykrawamy szklanką krążki, którymi wykładamy babeczki dociskając ciasto do dna i brzegów. Ciasto w babeczkach nakłuwamy widelcem. Foremki wcześniej lepiej wysmarować masłem wtedy po upieczeniu wystarczy opukać delikatnie foremkę i babeczka sama wychodzi.
  4. Pieczemy koło 14 min. w temp. 200 stopni. Trzeba pilnować.
  5. Babeczki napełniliśmy budyniem o smaku czekolady deserowej zrobionym z połową zalecanego cukru i udekorowaliśmy truskawkami i czereśniami oraz świeżymi liśćmi mięty. Rewelacja.
  6. Całość przygotowana z pomocnikiem 🙂 potem lepiej smakują.

Pomocnik przy pracy: