Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami

2 min. czytania
0
0
Babeczki, złociste, kruche i delikatne… obłędne. Wyglądają świetnie i smakują świeżo, nie są za słodkie a owoce nadają lekkość. Połączenie truskawek, czekolady deserowej i mięty jest naprawdę niesamowite. Dla mnie jest tylko 5 i już trzech nie ma a zrobiliśmy to 30 min temu. Tylko 2 zostały to dramat.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 14 min.
Czas całkowity: 44 min.
Ilość porcji – 8 osób
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • budyń o smaku czekolady deserowej
  • czereśnie
  • truskawki
  • świeża mięta
  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  • Mąkę wysypujemy na blat i wkrawamy schłodzone masło. Dużym nożem siekamy razem uzyskując małe grudki. Dodajemy dwa żółtka i cukier puder i szybko wyrabiamy.
  • Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość koło 3 mm i wykrawamy szklanką krążki, którymi wykładamy babeczki dociskając ciasto do dna i brzegów. Ciasto w babeczkach nakłuwamy widelcem. Foremki wcześniej lepiej wysmarować masłem wtedy po upieczeniu wystarczy opukać delikatnie foremkę i babeczka sama wychodzi.
  • Pieczemy koło 14 min. w temp. 200 stopni. Trzeba pilnować.
  • Babeczki napełniliśmy budyniem o smaku czekolady deserowej zrobionym z połową zalecanego cukru i udekorowaliśmy truskawkami i czereśniami oraz świeżymi liśćmi mięty. Rewelacja.
  • Całość przygotowana z pomocnikiem 🙂 potem lepiej smakują.

Pomocnik przy pracy:

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …