Babeczki z budyniem i owocami

4 min. czytania
0
0
Babeczki, złociste, kruche i delikatne… obłędne. Wyglądają świetnie i smakują świeżo, nie są za słodkie a owoce nadają lekkość. Połączenie truskawek, czekolady deserowej i mięty jest naprawdę niesamowite. Dla mnie jest tylko 5 i już trzech nie ma a zrobiliśmy to 30 min temu. Tylko 2 zostały to dramat.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 14 min.
Łącznie: 44 min.
Ilość porcji – 8 osób
Jak wykonać przepis na – Babeczki z budyniem i owocami
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • budyń o smaku czekolady deserowej
  • czereśnie
  • truskawki
  • świeża mięta
  • bita śmietana
Sposób wykonania:
  • Mąkę wysypujemy na blat i wkrawamy schłodzone masło. Dużym nożem siekamy razem uzyskując małe grudki. Dodajemy dwa żółtka i cukier puder i szybko wyrabiamy.
  • Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość koło 3 mm i wykrawamy szklanką krążki, którymi wykładamy babeczki dociskając ciasto do dna i brzegów. Ciasto w babeczkach nakłuwamy widelcem. Foremki wcześniej lepiej wysmarować masłem wtedy po upieczeniu wystarczy opukać delikatnie foremkę i babeczka sama wychodzi.
  • Pieczemy koło 14 min. w temp. 200 stopni. Trzeba pilnować.
  • Babeczki napełniliśmy budyniem o smaku czekolady deserowej zrobionym z połową zalecanego cukru i udekorowaliśmy truskawkami i czereśniami oraz świeżymi liśćmi mięty. Rewelacja.
  • Całość przygotowana z pomocnikiem 🙂 potem lepiej smakują.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki z budyniem i owocami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Pomocnik przy pracy:

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).