Ni to przystawka, ni sałatka, a może posiekać i zrobić z tego carpaccio? W każdym razie świetne danie na lato, czyli awokado w szynce parmeńskiej z rukolą. Wszystko w towarzystwie oliwy i soku z limonki. Pyszne zestawienie. Najlepiej użyć soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Oliwa też powinna być dobrej jakości. Starty parmezan i kilka winogron świetnie się komponuje więc spokojnie możecie dodać. Doskonałe danie na urozmaicenie grilla czy imprezy w ogrodzie. Proste, szybkie i smaczne.
Jak wykonać przepis na - Awokado w szynce parmeńskiejPotrzebne składniki
- 1 do jrzałe awokado
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- garść świeżej rukoli
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól (świeżo zmielony pieprz)
- starty parmezan (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Awokado obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Każdą cząstkę owijamy szynką i wkładamy do środka kilka liści rukoli.
- Polewamy oliwą ułożone kawałki na półmisku.
- Solimy i pieprzymy do smaku. Całość możemy też posypać parmezanem.
To samo możecie zrobić z melonem - efekt mniam. Na zdjęciu przez pomyłkę wersja własnie z melonem, a że robię zamiennie to się machnąłem. Ale że poszło w takiej formie to już zostanie jako przepis na dwa rodzaje w jednym.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Awokado w szynce parmeńskiej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: