Kosą po patelni Przepisy Grill Awokado w szynce parmeńskiej

Awokado w szynce parmeńskiej

0

Ni to przystawka, ni sałatka, a może posiekać i zrobić z tego carpaccio? W każdym razie świetne danie na lato, czyli awokado w szynce parmeńskiej z rukolą. Wszystko w towarzystwie oliwy i soku z limonki. Pyszne zestawienie. Najlepiej użyć soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Oliwa też powinna być dobrej jakości. Starty parmezan i kilka winogron świetnie się komponuje więc spokojnie możecie dodać. Doskonałe danie na urozmaicenie grilla czy imprezy w ogrodzie. Proste, szybkie i smaczne.

Awokado w szynce parmeńskiej

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść świeżej rukoli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Awokado obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Każdą cząstkę owijamy szynką i wkładamy do środka kilka liści rukoli.
  3. Polewamy oliwą ułożone kawałki na półmisku.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość możemy też posypać parmezanem.

Uwagi dodatkowe:

To samo możecie zrobić z melonem - efekt mniam. Na zdjęciu przez pomyłkę wersja własnie z melonem, a że robię zamiennie to się machnąłem. Ale że poszło w takiej formie to już zostanie jako przepis na dwa rodzaje w jednym.