w , , , ,

Awokado w szynce parmeńskiej



Ni to przystawka, ni sałatka, a może posiekać i zrobić z tego carpaccio? W każdym razie świetne danie na lato, czyli awokado w szynce parmeńskiej z rukolą. Wszystko w towarzystwie oliwy i soku z limonki. Pyszne zestawienie. Najlepiej użyć soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Oliwa też powinna być dobrej jakości. Starty parmezan i kilka winogron świetnie się komponuje więc spokojnie możecie dodać. Doskonałe danie na urozmaicenie grilla czy imprezy w ogrodzie. Proste, szybkie i smaczne.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Awokado w szynce parmeńskiej

Potrzebne składniki

  • 1 do jrzałe awokado
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść świeżej rukoli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól (świeżo zmielony pieprz)
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Awokado obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z limonki.
  • Każdą cząstkę owijamy szynką i wkładamy do środka kilka liści rukoli.
  • Polewamy oliwą ułożone kawałki na półmisku.
  • Solimy i pieprzymy do smaku. Całość możemy też posypać parmezanem.
To samo możecie zrobić z melonem - efekt mniam. Na zdjęciu przez pomyłkę wersja własnie z melonem, a że robię zamiennie to się machnąłem. Ale że poszło w takiej formie to już zostanie jako przepis na dwa rodzaje w jednym.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Awokado w szynce parmeńskiej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze