Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Infogadki

Ale bajzel… czyli jak ugryźć blogi

Kosą po patelni 4 sierpnia 2017
Ale bajzel... czyli jak ugryźć blogi
Ale bajzel... czyli jak ugryźć blogi

Inaczej tego co się ostatnio u mnie dzieje opisać się nie da. Jeden wielki bajzel by innego słowa określającego dom publiczny nie użyć. Założyłem blog i pięknie, stwierdziłem jednak, że prowadzić go tak samotnie to trochę głupio i nudno. Namówiłem zatem jeszcze kilka osób, by robiły to ze mną, bo to fajna zabawa bo można przy okazji zaprezentować co się robi, podzielić się sobą i swoją tfu-rczością ze światem a i może kiedyś coś z tego mieć.

--- Reklama ---

Miało to być kilku znajomych razem wspierających się w swoich działaniach no i wszystko by było fajnie, póki kilku nie zamieniło się w kilkanaście. Czy narzekam? Pewnie, że nie bo prócz tylko efektu ubocznego w postaci zwiększonej liczby zadań do wykonania dziennie to są to wspaniali ludzie, których większość już znam osobiście. Blogi są w różnych tematach, więc też mi się nie nudzi czytanie w kółko moich przepisów a i zyskałem nowych przyjaciół i znajomych i telefon czasem nie wytrzymuje dnia na jednym ładowaniu.

Samo prowadzenie bloga – czy są gorsze strony?

Ogólnie prowadzenie bloga to jest jednak spowiedź publiczna i nie każdy na coś takiego jest gotowy. Trzeba mieć dystans do siebie i cierpliwość dla innych. Jeśli tego nie posiadasz zaczniesz z przytupem i z takim samym przytupem Ci się to znudzi lub zrazisz się po pierwszych mniej przychylnych komentarzach. Dochodzi do tego regularność – by coś osiągnąć to niestety jest podstawa. Czasem czuję się jak poganiacz niewolników chociaż ostatnio sobie to trochę odpuściłem. Na ostatnim spotkaniu naszej bandy dokładnie opowiedziałem jak to działa i pozostawiłem temat każdemu do przemyślenia. Chcesz to się wykaż to przecież Twoja strona i tylko Tobie powinno na niej zależeć więc sam sobie ten bicz ukręć na własne plecy.

Jeśli już się zdecydujesz, to co wtedy?

Nie pierwszy raz prowadzę blog i mam trochę w tym doświadczenia. Już sporo lat temu robiłem szablony znajomym na blog.pl i prowadziłem własny blog. Zabrała się już wtedy całkiem sporo grupa znajomych i kibiców. Pozyskałem też przyjaźń kilku osób i naprawdę prócz wartości wymiernych niosło to ze sobą sporo wartości przyjemnych ale duchowych. Sam blog traktowałem jak sposób na pozbycie się z siebie nadmiaru emocji. Taka terapia grupowa, którą jednocześnie sterujesz. Nie powiem, że czasem nie byłem wredny i nie manipulowałem czytaczami, ale przez większość czasu starałem się nie ulegać pokusie tego, że wywieram na kogoś wpływ. Główną rzeczą, której się cały czas trzymałem było bycie sobą. Starałem się pisać co mam w głowie a nie to co ktoś chce usłyszeć. Iść czasem pod prąd – bo wszyscy o czymś piszą to ja też. No i nie myślałem o tym komercyjnie.

Czasy się jednak zmieniają i ludzie też. Teraz nadal przyświecają mi te idee ale jednak jak bym przy okazji coś na tym zarobił – to czemu nie 🙂 Przemycenie w przepisie linku do jakiegoś produktu to przecież nic złego szczególnie, że i tak bym na nim coś robił a że tej marki a nie innej to obojętne. Czy czuję się z tym gorzej, że tak do tego podchodzę? Oczywiście, że nie – zadajcie sobie sami pytanie – robicie coś co jest waszą pasją, bawicie się przy tym i macie jeszcze z tego korzyść. Wręcz idealne połączenie prawda? W Polakach jednak siedzi zawiść, głupia bo sam nie zjem a drugiemu nie dam. Tak w Tobie też! I  prędzej czy później znajdą się ludzie, którzy będą zarzucać Ci, że się sprzedałeś. Olej ich – smutna prawda – bo zwariujesz wchodząc w polemikę i się tłumacząc przed całym z tego co robisz. Jeśli Twoim celem zakładając blog jest praca, zabawa, terapia, nie bycie samemu w tym pokręconym świecie to to rób, a przeciwności pokonuj. Bądź sobą!

Dla siebie czy innych?

I tu pojawia się ważne pytanie – robisz to dla siebie czy innych?  Jeśli dla siebie to niestety bądź egoistą i osiągaj te cele, które sobie postawiłeś(aś). Bo po co się męczyć jeśli się to nie udaje. Jeśli dla innych to traktuj to jako projekt, zrób biznes plan, określ cele i też to realizuj – blog może być i prywatny i komercyjny i mieszany.  Podobno na świecie co sekundę powstaje nowy blog – tematy się powielają, cele i treści też. Tylko co z tego? Każdy kto pisze jest inny i trafi do kogoś innego ze swoim stylem pisania lub nie. Ja od siebie bym dodał jeszcze, że co sekundę także jeden blog się zamyka. Ludzie osiągają swój cel lub tracą zapał lub spadnie na nich lodówka z 10 p. Sam zakładałem i zamykałem blogi by dojść do momentu, w którym stwierdziłem, że trzeba się zabrać za to profesjonalnie. Już na własnej domenie, poświęcając na to czas i środki. Wytrwać w tym dążeniu i osiągnąć coś większego niż tylko naprawę psychiki. Chcę tworzyć mimo wszystko to głównie dla innych – dzielić się pasją i nie ważne czy to mi wychodzi dobrze czy nie. Jak ktoś dzięki mnie uzyska inspiracje w kuchni i pozna nowe smaki to się ucieszę. Dla siebie też to robię bo mogę się wyżyć pisarsko i podzielić myślami z całym światem jak teraz a jak kiedyś coś z tego będę miał w wymiarze materialnym to super. Na pewno chcę się szkolić uczestnicząc w warsztatach kulinarnych, a może kiedyś własna knajpa. Dla przyjaciół i bliskich też, bo im pomagam i wspólnie przez to idziemy.

Blog to wielowymiarowy potwór. Może Cię zjeść albo wynieść w marzenia. Od Ciebie zależy jak się to potoczy, a to całkiem niezła przygoda. Jeśli się zastanawiasz czy to dla mnie, to tego nie rób. Jak krzykniesz – ja też chcę 🙂 to rzuć się w wir i niech Cię Internet poniesie. Dzięki, że jestem na tej drodze z Wami i swoimi komentarzami uwagami i wsparciem mi pomagacie.

No i znów jakoś poważnie… gili gili.

ha, ha, ha się odpowiada.

Tagi blog, pisanie, praca, przyjaźń, życie
Kosą po patelni 4 sierpnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jabłka w cieście Jabłka w cieście
Następny wpis Od wpitalania do zbiorowego odchudzania Od wpitalania do zbiorowego odchudzania
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
4 sierpnia 2017 23:20

Amen! 🙂

0
Odpowiedz
Ania Kucharzyna
Ania Kucharzyna
4 sierpnia 2017 19:56

jak dla mnie to, że teraz każdy może prowadzić bloga nie jest taką fajną sprawą… Kiedyś trzeba było się wykazać lekkością pióra, elementarną gramatyką i ortografią, a także czymś ciekawym do przekazania. Teraz blogów jak grzybów po deszczu, pisane tak, że oko samo drży przy czytaniu, a informacje powielane z cudzych artykułów, niekiedy nawet na zasadzie kopiuj-wklej. Przecież jest różnica, czy komuś zrobimy „laskę”, czy „łaskę”. Zdania na trzy linijki bez interpunkcji, zaczynam je czytać i nie bardzo rozumiem co poeta miał na myśli. Treść powielana, często albo bzdury, albo nieaktualne. Robi się taki internetowy szlam, ale oczywiście do niego… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Ania Kucharzyna
5 sierpnia 2017 10:39

To zawsze tak było i nic się nie zmienia, zacząłem przygodę z blogami jak jeszcze było ich jak na lekarstwo i już wtedy schematy, takie jak opisujesz działały. Z interpunkcją to pewnie do mnie tez ciśniesz ale mam z tym problem od dziecka 🙂 Robić swoje i nie patrzeć na innych, to moja maksyma. Jak ktoś nawet powieli moje teksty to trudno w sumie fajnie, że na to zasługują. Ania widzę, że ostatnio w ogóle jakaś zniesmaczona poziomem tego co czytasz w necie jesteś 🙂 Im więcej czytać będziesz tym gorsze będziesz miała zdanie. Wybierz co Ci pasuje i sie… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Helloffice
Helloffice
4 sierpnia 2017 15:08

Ja dodam tylko że swojej strony, że w tym szaleństwie jest metoda 😉

0
Odpowiedz
Justyna Pielech
Justyna Pielech
4 sierpnia 2017 13:16

Strasznie masz lekkie pióro i doskonale sie Ciebie czyta 🙂 Po proszę o więcej 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Justyna Pielech
4 sierpnia 2017 13:54

dziękuję ale najczęściej sam nie rozumiem co napisałem :)))) będzie więcej

0
Odpowiedz

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?