w ,

6 Porad Jak Przygotować Swoje Pierwsze Smoothie i 2 Proste Przepisy



Czasami najlepsze przepisy to te, które sam tworzysz, a dobry blender jest idealnym narzędziem do eksperymentowania. Czasami jednak to eksperymentowanie kończy się katastrofą i otrzymane smoothie nie spełnia w niczym naszych oczekiwań.

Nie ma jednak powodu, aby wyrzucać je do kosza.

Dzięki poniższym poradom uda Ci się naprawić praktycznie każdą wpadkę przy blendowaniu i to nawet jeśli dopiero zaczynasz Swoją przygodę z blendowaniem.

Jak sprawić, aby smoothie było mniej gorzkie:

  • ananas i pomarańcze dodają dużo słodyczy, równie świetnie sprawdzi się banan oprócz tego, że jest słodki, nadaje smoothie kremową konsystencję, spróbuj też dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżkę kakao
  • świetnie sprawdzają się wszelkiej maści smakowe odżywki białkowe, bardzo dobrze maskują smak gorzkiej zieleni
  • młodsze warzywa mają na ogół łagodniejszy smak niż ich dojrzalsze odpowiedniki, najlepszym przykładem jest tak zwany baby szpinak

Jak sprawić, aby smoothie było mniej słodkie:

  • dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki
  • owoce dają naturalną słodycz, więc staraj się zachować równowagę między słodkimi i gorzkimi owocami cytrusowymi

Jak sprawić, aby smoothie było słodsze:

  • jeśli chodzi o naturalne rozwiązania, to najlepiej sprawdzają się daktyle lub banany, dobrym pomysłem jest również użycie arbuza zamiast wody
  • jeśli chodzi o sztuczne rozwiązania, to najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści słodziki, takie jak erytrytol, czy ksylitol

Szukasz dobrego blender, który pozwoli Ci na bezproblemowe blendowanie praktycznie wszystkiego, to sprawdź -> jaki blender do smoothie

Jak zagęścić smoothie:

  • użyj mrożonych owoców (zwłaszcza banany sprawdzają się świetnie, dodatkowo odgrywają rolę naturalnego słodzika), dodaj więcej lodu lub mrożony jogurt i ponownie zblenduj mieszaninę

Jak zrobić rzadsze smoothie:

  • dodaj niewielką ilość wody, mleka lub soku i ponownie zblenduj mieszaninę
  • pamiętaj o odpowiedniej kolejności dodawania składników, gdyż wpływa to na konsystencję mieszaniny – najpierw płyny, potem miękkie owoce lub warzywa, twarde warzywa i lód na samym końcu

Jak sprawić, aby smoothie miało bardziej kremową konsystencję:

  • awokado idealnie nadaje się do nadawania kremowej konsystencji, no i dodatkowo ma fenomenalne właściwości odżywcze, po usunięciu skórki i pestki możesz śmiało dodawać je do smoothie
  • jeśli nie przepadasz za awokado, możesz dodać jogurt lub kilka kawałków banana, tylko uważaj zwiększy on słodkość smoothie

Smoothie bananowo-jagodowo-pomarańczowe

Składniki [na 4 porcje]:

  • 720 ml wody
  • 4 obrane pomarańcze
  • 4 obrane, pokrojone na mniejsze kawałki banany
  • 320 g mrożonych jagód

Przygotowanie:

  • umieść wszystkie składniki w kielichu blendera w następującej kolejności [woda, pomarańcze, banany, mrożone jagody], zabezpiecz kielich pokrywą
  • uruchom blender na najniższej prędkości, a następnie szybko zwiększ prędkość do najwyższej
  • blenduj przez około 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji, używając ubijaka, aby dociskać składniki w kierunku ostrzy

Zielone smoothie

Składniki [na 4 porcje]:

  • 240 ml wody
  • 300 g zielonych winogron
  • 2 plastry ananasa, może być z puszki
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 1 obrany, pokrojony banan
  • 130 g kostek lodu

Przygotowanie:

  • umieść wszystkie składniki w kielichu blendera w następującej kolejności [woda, winogrona, ananas, szpinak, banan, lód] zabezpiecz kielich pokrywą
  • uruchom blender na najniższej prędkości, a następnie szybko zwiększ prędkość do najwyższej
  • blenduj przez około 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji, używając ubijaka, aby dociskać składniki w kierunku ostrzy
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze