Czasami najlepsze przepisy to te, które sam tworzysz, a dobry blender jest idealnym narzędziem do eksperymentowania. Czasami jednak to eksperymentowanie kończy się katastrofą i otrzymane smoothie nie spełnia w niczym naszych oczekiwań.
Nie ma jednak powodu, aby wyrzucać je do kosza.
Dzięki poniższym poradom uda Ci się naprawić praktycznie każdą wpadkę przy blendowaniu i to nawet jeśli dopiero zaczynasz Swoją przygodę z blendowaniem.
Jak sprawić, aby smoothie było mniej gorzkie:
- ananas i pomarańcze dodają dużo słodyczy, równie świetnie sprawdzi się banan oprócz tego, że jest słodki, nadaje smoothie kremową konsystencję, spróbuj też dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżkę kakao
- świetnie sprawdzają się wszelkiej maści smakowe odżywki białkowe, bardzo dobrze maskują smak gorzkiej zieleni
- młodsze warzywa mają na ogół łagodniejszy smak niż ich dojrzalsze odpowiedniki, najlepszym przykładem jest tak zwany baby szpinak
Jak sprawić, aby smoothie było mniej słodkie:
- dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki
- owoce dają naturalną słodycz, więc staraj się zachować równowagę między słodkimi i gorzkimi owocami cytrusowymi
Jak sprawić, aby smoothie było słodsze:
- jeśli chodzi o naturalne rozwiązania, to najlepiej sprawdzają się daktyle lub banany, dobrym pomysłem jest również użycie arbuza zamiast wody
- jeśli chodzi o sztuczne rozwiązania, to najlepiej sprawdzają się wszelkiej maści słodziki, takie jak erytrytol, czy ksylitol
Szukasz dobrego blender, który pozwoli Ci na bezproblemowe blendowanie praktycznie wszystkiego, to sprawdź -> jaki blender do smoothie
Jak zagęścić smoothie:
- użyj mrożonych owoców (zwłaszcza banany sprawdzają się świetnie, dodatkowo odgrywają rolę naturalnego słodzika), dodaj więcej lodu lub mrożony jogurt i ponownie zblenduj mieszaninę
Jak zrobić rzadsze smoothie:
- dodaj niewielką ilość wody, mleka lub soku i ponownie zblenduj mieszaninę
- pamiętaj o odpowiedniej kolejności dodawania składników, gdyż wpływa to na konsystencję mieszaniny – najpierw płyny, potem miękkie owoce lub warzywa, twarde warzywa i lód na samym końcu
Jak sprawić, aby smoothie miało bardziej kremową konsystencję:
- awokado idealnie nadaje się do nadawania kremowej konsystencji, no i dodatkowo ma fenomenalne właściwości odżywcze, po usunięciu skórki i pestki możesz śmiało dodawać je do smoothie
- jeśli nie przepadasz za awokado, możesz dodać jogurt lub kilka kawałków banana, tylko uważaj zwiększy on słodkość smoothie
Smoothie bananowo-jagodowo-pomarańczowe
Składniki [na 4 porcje]:
- 720 ml wody
- 4 obrane pomarańcze
- 4 obrane, pokrojone na mniejsze kawałki banany
- 320 g mrożonych jagód
Przygotowanie:
- umieść wszystkie składniki w kielichu blendera w następującej kolejności [woda, pomarańcze, banany, mrożone jagody], zabezpiecz kielich pokrywą
- uruchom blender na najniższej prędkości, a następnie szybko zwiększ prędkość do najwyższej
- blenduj przez około 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji, używając ubijaka, aby dociskać składniki w kierunku ostrzy
Zielone smoothie
Składniki [na 4 porcje]:
- 240 ml wody
- 300 g zielonych winogron
- 2 plastry ananasa, może być z puszki
- 120 g świeżego szpinaku
- 1 obrany, pokrojony banan
- 130 g kostek lodu
Przygotowanie:
- umieść wszystkie składniki w kielichu blendera w następującej kolejności [woda, winogrona, ananas, szpinak, banan, lód] zabezpiecz kielich pokrywą
- uruchom blender na najniższej prędkości, a następnie szybko zwiększ prędkość do najwyższej
- blenduj przez około 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji, używając ubijaka, aby dociskać składniki w kierunku ostrzy